Obama'dan seçim değerlendirmesi: Sizi duyuyorum

Güncelleme Tarihi:

Obamadan seçim değerlendirmesi: Sizi duyuyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 08:53

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçilerin zaferi ile sonuçlanan ara seçimlerin ardından uzlaşı mesajı verdi. Amerikalıların çoğunluğunun Washington’da işlerin doğru gitmediğine inandığını dile getiren Obama, seçmenlere "Sizi duyuyorum" diye seslendi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray Doğu Odası’nda basın mensuplarının karşısına çıkan Obama, Temsilciler Meclisi çoğunluk lideri Cumhuriyetçi John Boehner ve Senato’nun yeni çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell ile görüştüğünü ve kendilerine gelecek iki yılda birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini söylediğini ifade etti. Mitch McConnell’ın seçimin ardından birlikte çalışma beklentilerine yönelik açıklamalarından memnuniyet duyduğunu dile getiren Obama, cuma günü Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti liderlerini Beyaz Saray’a ağırlayacağını söyledi.

Obamadan seçim değerlendirmesi: Sizi duyuyorum

Obama'nın basın toplantısındaki durgunluğu kameralara böyle yansıdı.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçilerin iyi bir seçim kampanyası yürüteterek güzel bir akşam yaşadıklarını belirten Obama, “Amerikalılar birkaç seçimde olduğu gibi yine bir mesaj gönderdi. Seçtikleri insanlardan ellerinden geldiğince çok çalışmalarını bekliyorlar. Bizden onların isteklerine odaklanmamızı bekliyorlar. Kendi isteklerimize değil. Bizden işleri yola koymamızı bekliyorlar” dedi.

Başkan olarak bu noktada özel bir sorumluluğunun olduğuna kaydeden Obama, seçimlerde oy veren Amerikalılara seslendi. Obama, “Sizi duyduğumu bilmenizi istiyorum” dedi. Obama seçimlerde oy vermeyen yüzde 60’lık kesimi de duyduğunu dile getirdi.

Obamadan seçim değerlendirmesi: Sizi duyuyorum
OBAMA RESMEN ‘TOPAL ÖRDEK’

'ANLAŞMAZLIKLARIN OLMASI DOĞAL'
Son iki yılının her dakikasını işini elinden geldiğince iyi yapmak için harcayacağını kaydeden Obama, kendi dönemindeki ABD’de yaşanan sosyal ve ticari gelişmelere değindi. Gelecek iki yılın mümkün olduğunca verimli geçmesi için Kongre ile çalışmaya istekli olduğunu dile getiren Obama, “Fikirleri Demokratlar veya Cumhuriyetçilerden gelmesine göre değil Amerikalılar için işe yarayıp yaramamasına göre değerlendireceğim. Bu, tutkulu olduğumuz bazı konularda anlaşmazlık yaşamayacağız demek anlamına gelmiyor. Yaşayacağız. Kongre imzalayamayacağım bazı tasarıları geçirecek. Atacağım bazı adımlardan Kongre’deki bazılarının hoşuna gitmeyeceğinden eminim. Bu doğal. Demokrasimiz böyle işliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Buna rağmen Amerikalıların çoğunluğunun hemfikir olduğu konularda birlikte çalışabileceklerini ifade eden Obama, “Gelecek konusunda umutluyum. Bunun için iyi sebeplerim var” dedi.

Obama, bir gazetecinin seçim sonuçlarının ardından Beyaz Saray yönetiminde ve Cumhuriyetçiler ile ilişkilerde nasıl bir değişikliğin gerektiği yönündeki sorusu üzerine, “Amerikalıların büyük çoğunluğu bu şehrin (Washington) düzgün çalışmadığına inanıyor” dedi. Bu konuda başkan olması dolayısıyla haklı olarak kendisini sorumlu olarak gösterdiklerini belirten Obama, “Ben herkes tarafından seçilen biriyim. Sadece özel bir bölge veya özel bir eyalet tarafından değil” diye cevapladı. Obama halkın kendisinden fikir ayrılıklarını sona erdirip işleri yoluna koymak gibi bir beklentisinin olduğunu söyledi.

Obamadan seçim değerlendirmesi: Sizi duyuyorum


IŞİD'LE MÜCADELE
Obama basın toplantısında IŞİD ile mücadele ve İran konularına da değindi. Başkan Obama, "IŞİD'e karşı askeri güç kullanımına yönelik yeni bir yetki için Kongre ile temaslara başlayacağım. Dünya bizim bu çabanın arkasında birleşmiş vaziyette olduğumuzu ve ordu mensuplarımızın açık ve tam desteğimizi hak ettiğini bilmeli" diye konuştu.

Kongre'nin sağlayacağı yetkinin geçmişteki savaşlara değil şimdikine uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Obama, "Şimdi farklı bir düşmana sahibiz. Strateji farklı. Irak, diğer Körfez ülkeleri ve uluslararası koalisyonla nasıl ortaklık kurduğumuz, farklı biçimde yapılanmalı. Dolayısıyla Kongre'den alınacak yetki, sadece önümüzdeki 2 ya da 3 aydaki değil, ilerleyen süreçteki stratejimizi yansıtmalı" dedi.

Beyaz Saray'da bu cuma günü bir araya geleceği Kongre liderleriyle konuyu ele alacağını, IŞİD'e karşı operasyonların gidişatı hakkında bilgi vermesi için CENTCOM Komutanı Lloyd Allen'ı da davet ettiğini aktaran Obama, Kongre üyelerini dinleyeceklerini, hangi yetki dizilerine sahip olmaları gerektiği konusunda düşüncelerini paylaşacaklarını söyledi. Obama, "Bu konuyu halledebileceğimize inancım tam" ifadesini kullandı.

'ŞAVAŞI KAZANIYORUZ DEMEK İÇİN ERKEN'
Bir soru üzerine, "IŞİD'e karşı savaşı kazanıyoruz" demek için zamanın çok erken olduğunu kaydeden Obama, bunun uzun vadeli bir plan olduğunu yineledi.

Suriye konusunda da durumun karmaşık olduğunu ve kısa zaman içinde çözülmeyeceğini anlatan Obama, "Suriye'deki odak noktamız, tüm Suriye meselesini çözmek değil, IŞİD'in faaliyet gösterebildiği alanları izole etmek" ifadesini kullandı. Obama, ABD ordusunun operasyonları sayesinde IŞİD'in şu anda daha kırılgan bir pozisyonda olduğunu ve daha zor hareket ettiğini bildirdi.

Obama, Suriye'de kendileriyle sahada ortak olarak görev yapabilecek ılımlı bir muhalefeti bulmanın "işin en zor tarafı"nı oluşturduğunu kaydederek, Suriye'de birbirinden farklı özelliklere sahip çok sayıda muhalefet grubunun varlığına dikkati çekti. Bu grupların hem birbirleriyle hem de rejimle savaştığına işaret eden Obama, "Bizim yapmaya çalıştığımız şu; birlikte çalışabileceğimiz, güvendiğimiz, üzerinde araştırma yaptığımız, IŞİD'in elinden bölgelerin yeniden ele geçirilmesine yardımcı olabilecek ve nihayetinde siyasi müzakerelerde masaya oturma sorumluluğuna sahip taraf işlevi görebilecek çekirdek bir grup bulmak" diye konuştu.

'İLK ODAĞIMIZ IRAK DIŞINA İTİLMELERİ'
Obama, sürekli tartışılan konulardan birinin, "Obama yönetimi muhalefete daha fazla destek sağlamalı mı? Bu yapılsaydı, Suriye'de yaşanan problemlerin bir kısmı önlenebilir miydi?" gibi sorular üzerinde olduğunu ifade ederek, Suriye'de daha istikrarlı, etkili, birbirine bağlı ve ılımlı bir muhalefetin olmasına çalıştıklarını söyledi. "Ancak kazandığımız ya da kazanmadığımızın tek ölçütü bu değil" diyen Obama şöyle devam etti:

"İlk odak noktamız, IŞİD'ın Irak'ın dışına atılması. Suriye'de yaptığımız öncelikle, IŞİD'in yeniden ikmal, militan gönderme ve Suriye sınırı üzerinden geri dönme kapasitesinin azaltılması, Irak ve Suriye arasındaki sınırı yeniden oluşturup Irak'ın güvenlik ve topraklarının kontrolünü yavaş yavaş yeniden kazanmasına yardımcı olmak."

"Suriye'de olanlara dair, IŞİD'in operasyonlarının boyutunu azaltmak için uğraşmak zorunda olduğumuz başka hususlar da var. Örneğin, IŞİD'e karşı durmayı başarabildikleri ve bizim de IŞİD mevzilerini sürekli ve etkili biçimde vurabildiğimiz Kobani'deki Kürtlere desteğimiz. Bunu sadece Suriye meselesini çözmeye çalıştığımız için yapmıyoruz. Bunun bir nedeni de IŞİD'i daha fazla zayıflatmak ve dolayısıyla Irak'ı içeren bir numaralı misyonumuzu yerine getirebilmemiz için bize fırsat veriyor olması."

İRAN'LA ANLAŞMA
İran konusunda da Obama, ABD'nin güçlü yaptırımları sayesinde İran'ın ilk kez ciddi biçimde müzakerelere katıldığını dile getirerek, uluslararası toplumun da bu konuda uyumlu ve bütünlük içinde hareket ettiğini söyledi.

Obama, bazı konularda farklılıklarının olduğu Rusya gibi ülkelerin bile bu hususta kendilerine katıldığını ve kendileriyle çalıştığını dile getirerek, "Gerçekten bir anlaşmaya varıp varamayacağımızı, gelecek üç-dört hafta içinde göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın nükleer silah geliştirmediği noktasında dünyaya güvence sağlayabilmesi halinde süreç içinde adım adım yaptırımlardan çıkabileceklerini ifade eden Obama, İran'ın tekrar uluslararası toplumun üyesi haline gelebileceğini kaydetti.

Obama, eğer gerçekten İran'ın nükleer silah elde etmekte olmadığından emin olacakları anlaşmaya varılırsa, o zaman bu konuda Kongre ile temasa geçeceklerini ve Kongre'ye, bunun İran'ı nükleer silahtan uzak tutmanın en iyi yolu ve askeri eylem gibi diğer alternatiflerden daha etkili olduğu yönünde güçlü argüman sunabileceklerini bildirdi.

Kötü bir anlaşmadansa hiç anlaşma yapılmamasını da tercih ettiklerini tekrarlayan Obama, "Çünkü, İran'a yönelik yaptırımları kaldırıp ve ona meşruluk verip, sonra da kuralları ihlal edip etmediklerini doğrulayacak mekanizmanın bulunmamasını ve onların nükleer silah elde etmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!