Obama 7 dakikada devreye girdi

Güncelleme Tarihi:

Obama 7 dakikada devreye girdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2010 00:00

Yemen’den ABD’deki sinagoglara postalanan bombalı iki paket, dünyayı bir kez daha terör alarmına geçirdi. Geçen aralıkta ABD üssünde bir yolcu uçağı havaya uçurulmak istendiğinde Hawaii’deki tatilini kesmemekle suçlanan Başkan Obama, bu kez 7 dakikada olaya el koydu. 2 Kasım’da ABD’de Kongre seçimleri var. ‘Bin Ladin etkisi’ yeniden tartışma konusu.

EL KAİDE’nin yeni merkez üssü haline gelen Yemen’den, ABD’nin Chicago şehrindeki iki sinagoga postalanan iki paketten biri perşembe günü Londra’da bir havalimanında şüphe geçti. Paketin incelenmesi için Londra saatiyle 03.28’de (TSİ 05.28) polis çağrıldı. Patlayıcı içerdiği görülünce ABD makamlarına haber verildi. Barack Obama’nın iç güvenlik ve terörle mücadele asistanı John Brennan, ABD Başkanı’na Washington saatiyle 22:35’te (TSİ 05.35) brifing verdi.

ABD, İngiltere, Yemen ve Dubai başta olmak üzere dünyada terör alarmı verilirken, Obama da hemen Amerikan halkına yapacağı açıklamayı kurmaylarıyla birlikte hazırlamaya koyuldu. Önce yetkililere hitap ederek CIA ve FBI dahil 10 kadar soruşturma kurumuna bombalı paketleri gönderenlerin tespit edilmesi talimatını veren ABD Başkanı, yerel saatle 16:10’da (TSİ 23:10) ise canlı yayınlanan basın toplantısını düzenledi. Obama, bu “ciddi terörist tehdide” karşın paketlerin kaynağını bulacakları sözü verdi.

İç çamaşırındaki bomba gibi

Paketlerdeki patlayıcı, Yemen’de El Kaide tarafından eğitilen ve 25 Aralık 2009’da ABD’nin Detroit şehrine giden bir uçağı iç çamaşırındaki bombayla düşürmeye çalışan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib’in (24) kullandığıyla aynı. Bu saldırı girişimi sırasında Hawaii’deki tatilini yarıda kesmediği ve günlerce açıklama yapmadığı için eleştirilen ABD Başkanı Obama’nın “kargo terörüne” verdiği tepki tartışılıyor.

Newsweek’in “The Gaggle” blogunda, son terör girişiminin ABD’deki Kongre seçimlerinden dört gün önce geldiği belirtilerek, “Obama Yönetimi’nin önceliği güvenlik olsa da, başkanın reaksiyonlarını genelde siyaset belirliyor” ifadesi kullanıldı.

Bin Ladin, Bush’a yaramıştı

2004 başkanlık seçimlerinde Demokrat aday John Kerry önde giderken, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in seçimlere günler kala yayınlanan tehdit mesajıyla dengeler değişmiş ve George W. Bush yeniden seçilmişti. Obama liderliğindeki Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybetmesi bekleniyor.
/images/100/0x0/55ea9d16f018fbb8f88b7829

Paketleri kadın kurye mi postaladı?

İlk paket Yemen’den UPS kargo şirketine verildi. Londra ve New York üstünden Chicago’daki bir sinagoga gidecekti. Ancak Londra’da bomba keşfedildi. Paketteki yazıcı kartuşunun PETN patlayıcısıyla dolu olduğu anlaşıldı. Pakette ayrıca İngiliz yazar George Eliot’un “Kıyıdaki Değirmen” adlı romanı vardı. Bu eserde, değirmenlerini kaybettikten sonra zor duruma düşen Tulliver ailesi ile kızlarının aşk hayatı anlatılıyor.

İkinci paket yine Yemen’den, ancak bu kez FedEx şirketine verildi. Dubai’deki dağıtım merkezinde bomba keşfedildi. Patlayıcı yine PETN tipiydi. Fakat bu kez kartuş dışında bir yazıcının içi de PETN doluydu ve telefonla uzaktan patlatılabilmesini sağlayacak bir SIM kart ve elektronik düzenek de vardı.

Bombalar Suudi istihbaratının uyarısı sayesinde bulundu. Saldırıyı, bu bombaları sık sık kullanan Arap Yarımadası’ndaki El Kaide örgütünün planladığı sanılıyor. Geçen aralıktaki saldırı girişimini örgütlediği bildirilen Yemen asıllı ABD vatandaşı Enver el Evlaki, Obama tarafından “ölüm listesine” alınmıştı.

Terör alarmından yolcu uçakları etkilenmese de, birçok kargo uçağı arandı, ABD’de bazı havalimanlarının kargo bölümleri kısa süre kapandı.

Yemen güvenlik güçleri, olaya karıştığı düşünülen bir kadını ve annesini, başkent Sana’daki operasyonla yakaladı. Kadının, paketleri postalayan kurye olduğu düşünülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!