'O fotoğrafı göstermemek teselli eder mi?'

Güncelleme Tarihi:

O fotoğrafı göstermemek teselli eder mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 22:54

Başbakanı Matteo Renzi, dünyayı sarsan ve aynı zamanda yayımlanıp, yayımlanmama konusunda tartışmaların yaşandığı 3 yaşındaki Suriyeli Aylan’ın fotoğrafı hakkında konuştu. Renzi, "Bu fotoğrafı göstermemek sizi teselli eder mi?" diye sordu.

Haberin Devamı

Lideri olduğu Demokrat Parti’nin (PD) Milano’daki bir etkinliğinde sahneye çıkarak konuşan Başbakan Matteo Renzi, bir insani krize dönüşen göçmen dramına değindi.

Sahnenin arkasındaki ekrana, DHA muhabiri Nilüfer Demir’in çektiği, 3 yaşındaki Aylan’ın kumsaldaki cansız bedenine ait fotoğrafı yansıttıran Renzi, "Şimdi bir tartışma başladı. Bu 3 yaşındaki çocuğu böyle görmek doğru mu değil mi? Tamam hadi bu fotoğrafı göstermeyelim. Şimdi Aylan ve onun ağabeyi Galip’in beraber olan fotoğrafını koyun" diyerek, bu sefer Galip ve Aylan’ın gülerken ve ortalarında oyuncak bir ayının bulunduğu fotoğrafın koyulmasını istedi.

"AYLAN VE AĞABEYİ BİRER SEMBOL"

Fotoğrafın ekrana yansımasından sonra Renzi, "Şimdi bu fotoğraf, bu iki çocuğun da diğer binlercesi gibi öldüğünü düşünerek sizi teselli eder mi? Ki onlar ne Miami’de ne de Capri Adası’nda değil kendi şehirlerinde, yani Kobani’de anneleriyle birlikte gömüldü. Evet onların şehri Kobani. Bu çocuklar ne, kim? Onlar birer sembol" dedi.

Haberin Devamı

Aylan’ın fotoğrafı ve son günlerde yaşanan diğer göçmen dramlarından sağ muhalefetin kendi hükümetlerini de sorumlu tuttuğunu hatırlatan Renzi, "Bunlar bir insanlık seviyesi olduğunu hesaba katmadan konuşuyor. Yaşamı da alet ediyorlar. Bu görüntüler, PD’nin sağın karşısında olduğunu değil, insanların hayvanlar karşısında olduğunu ortaya koyuyor. Yeter artık" diye bağırdı.

"AVRUPA GÖRSÜN DİYE BATAN O TEKNEYİ ÇIKARACAĞIZ"

Aylan ve ağabeyine benzeyen çocukların görüntülerini teknelerin ambarlarında da gördüklerini belirten Renzi, "Nisan ayında, İtalya açıklarında içinde 700 göçmenle batan ve sadece 28 kişinin kurtarıldığı tekne faciasını hatırlatarak, "Biz o teknenin enkazının oradan çıkarılmasını istedik, çünkü tüm Avrupa o manzarayı görsün istedik. Zira yüzyıllardır medeniyet bize, ölüleri numaralarla değil isimleriyle gömülmeyi hak ettiğini öğretti" diye sözlerini sürdürdü.

İtalyan adli makamlarının operasyon pahalıya geleceği gerekçesiyle denizin altından çıkarılmasına gerek olmadığına karar vermesi üzerine Renzi, söz konusu teknenin ibret için çıkarılacağını ve cenazelerin gömüleceğini açıklamıştı. Ancak tekne enkazı halen denizin altında duruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!