New York’ta düşen uçakta şebeke izi

Güncelleme Tarihi:

New York’ta düşen uçakta şebeke izi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 01:57

İtalya'da hurda uçaklarda çıkardığı parçaları yeniymiş gibi satan bir şebeke ortaya çıkarıldı. Şimdi New York'ta geçen Kasım ayında 265 kişinin öldüğü ve 1999 yılında Cenova'da 4 kişinin öldüğü iki uçak kazasıyla bu şirket arasında bir bağlantı olup olmadığı araştırılıyor.

Soruşturma 19 Nisan 1995 tarihinde Sardunya Adası'nın Olbia Havalimanı'ndaki Meridiana Hava Yolları'na ait hangarda kullanılmış yedek parçaların esrarengiz bir şekilde çalınmasıyla start aldı. Araştırmalar, 2001 yılında Roma Ciampino Havalimanı'nın bir hangarda paketlenmiş ve yeni gibi gösterilmiş 80 bin adet çeşitli uçak yedek parça bulunmasıyla genişletildi.

İtalyan Maliye Müfettişleri, İtalyan Panaviation firmasının Roma Fiumicino Havalimanı'ndaki hangarına geçtiğimiz günlerde baskın düzenlediler. Şirketin, İtalyan Alitalia Havayolları'nın hurdaya çıkardığı 6 adet Airbus 300 tipi uçağı sökerek parçalarını elden geçirip yeniymiş gibi paketlediği ortaya çıktı. Panaviation, bu parçaları ABD'deki Dunbee ve Mitchell Havacılık Yedek Parçası Şirketi'ne satıyordu.

Napoli limanından deniz yoluyla ABD'ye sevk edilecek olan 8 adet kolide, fren sistemi, air data bilgisayarları, çeşitli motor filtreleri, elektrik sistemleri, yakıt ölçeği, mini kabin radarları ve can yelekleri bulundu. Panaviation'a bağlı 6 çalışan tutuklanırken şirketi Sardunya Adası'ndaki Tempio Pausania'daki merkez binası da mühürlendi.

25 Şubat 1999'da Cenova limanına inişte frenleri tutmayan ve pistten çıkan Alitalia Havayolları'nın yan kuruluşu Minerva Air'e ait bir Dornier 328 pervaneli uçağın fren sisteminin de Panaviation'dan satın alındığı belirlendi. FBI da İtalya'dan konuyla ilgili bilgi istedi. Çünkü Kasım ayında 265 kişiyle New York'un Quenns kenti yakında motorunu kaybettikten sonra düşen Airbus 300 tipi uçağın kuyruk dümeninin İtalya'dan satın alındığı sanılıyor. American Airlines'ın yeni diye aldığı parçanın eski olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Bu haber üzerine American Airlines pilotları, New York'taki uçak kazasının nedenleri belli oluncaya kadar Airbus 300 kullanmayacaklarını açıkladılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!