Neden Salih el-Aruri? Neden şimdi? Beyrut'taki suikastta parmaklar Netanyahu'yu işaret ediyor...

Güncelleme Tarihi:

Neden Salih el-Aruri Neden şimdi Beyruttaki suikastta parmaklar Netanyahuyu işaret ediyor...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2024 15:03

Hamas'ın üst düzey isimlerinden Salih el-Aruri'nin Salı günü Beyrut'ta düzenlenen bir suikastta öldürülmesi bölgede tansiyonu yükseltti. Tel Aviv saldırıyı üstlenmese de suikast İsrail operasyonunun izlerini taşıyor. Analistler olayın zamanlamasının ise İsrail'in iç siyaseti ile alakalı olabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Hamas siyasi büro başkan yardımcısı Salih el-Aruri Salı günü Beyrut'ta düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybetti. Gazze'de yaklaşık üç aydır her gün yüzlerce insan öldürülmesine rağmen, hedef gözetilerek işlenen bu suikast şok etkisi yaratarak eski yaraları deşti ve çatışmanın tırmanacağına dair korkuları artırdı.

İSRAİL ÜSTLENMEDİ ANCAK...

Gazze Şeridi dışındaki askeri ve siyasi faaliyetleri koordine eden ve mali destek toplayan siyasi büro üyesi Salih el-Aruri, Hamas'ın en popüler isimlerinden biriydi. Tel Aviv yönetimi saldırıyı üstlenmese de suikast İsrail'in Hamas liderlerine yönelik planları ile birebir örtüşüyor...

Neden Salih el-Aruri Neden şimdi Beyruttaki suikastta parmaklar Netanyahuyu işaret ediyor...

Al Jaazera'da yayınlanan bir analize göre İsrail suikast görevleri için artık duyulması ve görülmesi daha zor insansız hava araçları ve yeni nesil füzeler kullanıyor. Beyrut'ta kullanılan kombinasyonun da İsrail yapımı bir sistem olduğu anlaşılıyor: Hermes drone ve Nimrod füzesi.

Haberin Devamı

Peki İsrail saldırı için neden bu ismi seçti? Suikastın arka planında ne var?

NEDEN SALİH EL-ARURİ?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim saldırılarından sonra Hamas'ın üst düzey isimleri için suikast talimatı verdiğini bizzat kendi açıklamıştı.

Salih el-Aruri Hamas'ın üst düzey yetkililerinden biriydi, etkili ve yetenekliydi. Diğer liderlerden farklı olarak bağımsız fikirlere sahip olduğu söyleniyordu. Uzun süre Filistin dışında yaşamış, kendi uluslararası bağlantılarını ve ağını geliştirmişti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Beyrut'un güneyinde bulunan çok sayıda İranlı siyasi ve askeri temsilciyle yakın ilişkileri vardı.

Mükemmel bir istihbarata sahip olduğunu öne sürerek övünen İsrail, onun yeteneklerinden ve belki de henüz kamuoyunca bilinmeyen planlarından haberdar olmalıydı.

Neden Salih el-Aruri Neden şimdi Beyruttaki suikastta parmaklar Netanyahuyu işaret ediyor...

NEDEN ŞİMDİ?

Haberin Devamı

İşte bu yüzden 'neden şimdi?' sorusu daha kilit bir noktaya işaret ediyor. Al Jaazera'dan Zoran Kusovac'ın analizine göre hem Hizbullah hem İran Gazze'ye başlatılan saldırılardan sonra acele etmemek konusunda dikkate değer bir itidal ve siyasi sabır gösterdiler. İsrail'in ilk hesaplamaları Hizbullah'ın ikinci bir cephe açma ihtimalini göz önünde bulundurmak zorundaydı.

IDF savaşın üçüncü ayında dünya çapındaki tepkiler ve rehine pazarlıkları nedeni ile bazı birliklerini geri çekti ve çatışmaların Gazze Şeridi ile kısıtlı kalmasına ikna oldu.

Neden Salih el-Aruri Neden şimdi Beyruttaki suikastta parmaklar Netanyahuyu işaret ediyor...

"NETANYAHU SAVAŞIN BİTMESİNİ İSTEMİYOR"

Ancak pek çok önde gelen İsrailli siyasetçi, general ve nüfuz sahibi kişi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun generalleri ile aynı fikirde olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor. Yani suikastın zamanlaması İsrail'in iç politikasıyla ilgili olabilir...

İsrail barış müzakerecisi Daniel Levy birkaç gün yaptığı açıklamada savaşın devam etmesinin Netanyahu'nun kendi çıkarına olduğunu belirterek “Netanyahu bu savaşın bitmesini istemiyor çünkü siyasi açıdan büyük bir sorunu var. Savaş bittikten sonra başarısızlıklarına ilişkin soruşturmalar başlayacak. " ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İsrail merkezli Maariv gazetesi tarafından yayınlanan yeni bir ankete göre, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Salih el Aruri'nin öldürülmesinin ardından seçim anketlerinde öne çıktı.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Aralarında çok sayıda generalin de bulunduğu üst düzey bir İran heyeti Çarşamba günü Beyrut'a gitti. Hizbullah lideri Nasrallah ise Çarşamba günü, düşmana yönelik olağan uyarılarını yinelediği bir konuşma yaptı ancak herhangi bir somut karar açıklanmadı.

Analistlere göre taraflar arasında görüşmeler hala devam ediyor. İsrail'in Beyrut suikastına verilecek cevap da bu görüşmelerden sonra belli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!