Neçirvan Barzani petrol görüşmeleri için Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Neçirvan Barzani petrol görüşmeleri için Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2013 12:29

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Petrol Bakanı Neçirvan Barzani, enerji alanında yapılabilecek işbirliğini görüşmek üzere dün Ankara'ya geldi. Barzani, bölgeden Türkiye'ye petrol ihracatının önümüzdeki ay başlayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Dün akşam saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na inen Barzani, bölgeden Türkiye'ye petrol ihracatının önümüzdeki ay başlayabileceğini söyledi.

Barzani gazetecilere yaptığı açıklamada Kuzey Irak'tan Türkiye'ye gelen boru hattının "Noel'den önce" [aralık ayı sonu] petrol taşımaya başlayabileceğini söyledi.

Bunun dışında bir ayrıntı vermeyen Barzani bugün de Başbakan Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'la bir araya geldi.

GÜNDE 300 BİN TON
Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki boru hattından günlük 300 bin varil petrol aktarımı yapılması bekleniyor. Bağdat kontrolündeki Kerkük yataklarından Ceyhan'a gelen boru hattı halihazırda günlük 1.5 milyon ton kapasitenin çok altında 400 bin ton civarında petrol taşıyor.

Erbil ile Ankara arasındaki işbirliği, uluslararası kamuoyunda Türkiye'nin enerjide İran'a ve Rusya'ya bağımlılığını azaltmak amacıyla kaynaklarını çeşitlendirme adımı olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Ancak böyle bir işbirliği Bağdat hükümetiyle olan zaten gergin ilişkilerin daha da gerilmesi ihtimalini beraberinde getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde Mesud Barzani'nin Türkiye ziyaretiyle Kuzey Irak'la olan ilişkilerini tazeleyen Ankara, Bağdat'la da diyalogu yeniden kuvvetlendirmek istiyor.

BAKMADAN GEÇME!