NATO'nun büyük hatası ABD-Çin krizi yarattı

Güncelleme Tarihi:

NATOnun büyük hatası ABD-Çin krizi yarattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun Sırplara yönelik hava harekátında savaş uçakları, her savaşta olduğu gibi zaman zaman yanlış hedefleri vurdu. Ancak müttefik savaş uçakları önceki gece yanlışlıkla Sırp başkenti Belgrad'daki Çin Büyükelçiliği'ni bombalayınca ortalık karıştı. Çin yönetimi, olayı sert bir biçimde kınarken, başkent Pekin'deki ABD Büyükelçiliği çevresinde toplanan göstericiler, olayı protesto ederken, elçilik binasını taşa tuttu.

NATO harekátının etkinliği ve sivil hedefleri gözetmesi açısından güvenilirliği hakkında beliren soru işaretlerinin, bu son olaydan sonra yoğunlaşarak gündeme gelmesi bekleniyor. Askeri uzmanlar, Sırpların etkili savunma yapamamasına karşılık, NATO'nun operasyonu eline yüzüne bulaştırdığı görüşündeler.

KORKUNÇ HATA

NATO savaş uçakları, Belgrad'a çok şiddetli bir hava saldırısı düzenledi. Başkanlık komuta sığınağı ve ‘‘Bosna kasabı’’ Arkan'ın ‘‘Kaplanlar’’ denilen adamlarının karargah olarak kullandığı otele bomba yağdıran jetlerden biri, büyük bir yanılgıyla, Çin Büyükelçiliği binasına üç tane füze attı. Bir bölümü yıkılan bina, alevler içinde kalırken, olayda ikisi gazeteci üç kişi öldü, iki kişi kayboldu, 20 kişi de yaralandı. Haber, dünyada şok etkisi yarattı.

ATAŞE YARALI

Yugoslav haber ajansı Tanjug, isabet alan Çin Elçiliği'nde görevli Askeri Ataşe'nin, enkaz altından bu sabah ağır yaralı olarak çıkarıldığını duyurdu. Adı verilmeyen ataşe, acil olarak tedavi altına alındı.

SERT KINAMA

Çin yönetimi, ABD'nin Pekin Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, Belgrad'taki Çin Büyükelçiliği'nin vurulmasını protesto etti. Çin'in BM'de temsilcisi Şen Guofang, ‘‘NATO'nun bu barbarca hareketini şiddetle kınıyoruz. Daha fazla insani kaybın önlenmesi için NATO'nun derhal askeri operasyonlarını durdurması gerekmektedir’’ dedi. Bu arada Çin parlementosu ve Rusya olayın ‘bilinçli bir provokasyon’ olduğu konusunda birleşti.

ABD ÜZGÜN

Washington, dün bir açıklama yaptı ve olaydan dolayı derin üzüntü duyulduğunu bildirdi. NATO ise, uçaklarının bir Yugoslav ordu binasını bombalamak isterken, Belgrad'taki Çin Elçiliği'ni yanlışlıkla vurduğunu ancak operasyonun süreceğini duyurdu.

ABD'nin Pekin Büyükelçiliği'nin, 2 bin kadar göstericinin kuşatması altında olduğu ve eylemciler tarafından taşlandığı bildirildi. NATO operasyonları sırasında Çin Elçiliği'nin isabet almasını protesto eden kızgın göstericiler, ‘‘Kahrolsun ABD’’, ‘‘Katil ABD’’,‘‘Kana kan intikam’’ diye sloganlar attılar.

NATO saldırısı sırasında, İtalya'nın Belgrad Büyükelçiliği de hafif hasar gördü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!