NATO’nun 75’inci yılı kutlandı... İttifak’ın yaş gününde Ukrayna gölgesi

Güncelleme Tarihi:

NATO’nun 75’inci yılı kutlandı... İttifak’ın yaş gününde Ukrayna gölgesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2024 07:00

NATO’nun 75’inci kuruluş yıldönümü etkinlikleri dün Brüksel’de gerçekleşti. Pasta kesimi ve bando töreniyle gerçekleşen kutlamalar coşkulu olsa da açıklamalarda Ukrayna’daki savaşın izleri vardı.

Haberin Devamı

NATO her ne kadar dün 75’inci yaşını bando ve tören eşliğinde pasta keserek kutladıysa da sınırlarının yanı başındaki savaşın gölgesi ister istemez akılların bir köşesindeydi. Rusya’ya karşı mücadele eden Ukrayna’ya desteği uzun soluklu kılma çabasında olan NATO bir yandan da savaş nedeniyle birleşmiş görüntüsüne zarar gelmesini engellemeye çalışıyor. 

‘BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa’nın Kuzey Amerika’ya, Kuzey Amerika’nın da Avrupa’ya ihtiyacı olduğu mesajını verdi. “Avrupa’nın güvenliği için Kuzey Amerika’ya ihtiyacı var. Aynı zamanda Kuzey Amerika’nın da Avrupa’ya ihtiyacı var” diyen Stoltenberg, “Amerika ve Avrupa’ya birlikte inanıyorum çünkü birlikte daha güçlü ve güvendeyiz” dedi.

KİEV’İN PATRIOT TALEBİ

NATO dışişleri bakanları Ukrayna’ya desteğin sürekli kılınması, bu destekte İttifak’ın daha fazla rol üstlenmesi ve beş yıl için 100 milyar Euro’luk fon oluşturulması fikrine ilişkin planlama çalışmalarını başlattılar. NATO-Ukrayna Konseyi için Brüksel’de bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da Rus balistik füze saldırılarına karşı Patriot füze savunma sistemi talebini yineledi. Ukrayna, NATO’dan askeri desteğin yanı sıra somut üyelik takvimi de bekliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!