NATO planına Türkiye’den itiraz

Güncelleme Tarihi:

NATO planına Türkiye’den itiraz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2023 07:00

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD’li mevkidaşı Lloyd J. Austin’le NATO toplantısında bir araya geldi. Austin, Güler’i yeni görevi için tebrik ederken bakanlar NATO, bölgesel savunma ve güvenlik konularını ele aldı.

Haberin Devamı

Gelecek ay yapılacak Vilnius Zirvesi öncesinde son kez bir araya gelen NATO savunma bakanları, Ukrayna’ya desteğin ve İsveç’in üyeliğinin damga vurmasının beklendiği toplantı için son hazırlıkları masaya yatırdırlar. Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in temsil ettiği toplantıda NATO’nun olası bir Rus saldırısına nasıl ve hangi güçlerle yanıt vereceğinin detaylandırıldığı bölgesel planlar da ele alındı. Yabancı diplomatik kaynaklar, detay vermeksizin, Türkiye’nin bazı coğrafi yazımlara ilişkin çekinceleri olduğundan planlara nihai onayın verilemediğini belirtiyor.

İSTİŞARELER SÜRÜYOR

Yetkililer, sadece bir bölgesel planla ilgili itirazlar bulunduğunun ve gündeme gelen çekincelerin askeri nitelikli olmadığının altını çiziyorlar. Konuya ilişkin olağan istişare ve değerlendirme süreci devam ediyor. Sorunun zirve öncesinde aşılmasının ihtimal dahilinde olduğu da verilen bilgiler arasında. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yeni planların bakanlar tarafından gözden geçirildiğini ifade ederek, “Şu anda tüm konularda anlaşmaya çok yaklaşmış durumdayız ancak nihai kararlar zirvede alınacak” dedi. Türkiye, 2019’da da güvenlik çıkarlarının daha fazla dikkate alınması ve terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’yle mücadelesine daha fazla siyasi destek verilmesi talepleriyle Baltık savunma planlarını bir süre bloke etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!