NATO komutanı: Rusya Ukrayna’yı işgal etmez

Güncelleme Tarihi:

NATO komutanı: Rusya Ukrayna’yı işgal etmez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2014 18:38

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı General Philip Breedlove, Rusya’nın Ukrayna’yı ordusuyla işgal edeceğini düşünmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Breedlove, Kanada’nın başkenti Ottawa’da bir savunma konferansında konuştu. General Breedlove, bir hafta öncesine kadar Rusya’nın Ukrayna’nın güneyini işgal edeceğini düşündüğünü kaydetti. Görüşlerinin değiştiğini söyleyen Breedlove, “Moskova, Ukrayna sınırını geçmeden de bu ülkedeki amaçlarına ulaşabilir. Moskova, bugün yaptığı gibi, Ukrayna hükümetini itibarsızlaştırma, ülkedeki protesto dalgasını körükleme ve ayrılıkçı hareket için zemin hazırlama politikasını sürdürecek” dedi. Breedlove, ayrılıkçıların kontrol ettiği Slavyansk’ta Ukrayna ordusuna ait helikopterleri kimin düşürdüğünü söylemek için ise henüz erken olduğunu belirtti.

NATO komutanı: Rusya Ukrayna’yı işgal etmez
Ukrayna: 30 Rusya yanlısı terörist öldürüldü

MOSKOVA: ÇATIŞMALAR SÜRERKEN SEÇİM OLMAZ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Çatışmalar devam ederken seçim olmaz” dedi. Viyana'daki tarihi Hofburg Sarayı'nda düzenlenen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 124’üncü toplantısından sonra basın açıklaması yapan Lavrov, Ukrayna'da ulusal diyaloğa dayalı anayasal reform yapılmadan devlet başkanlığı seçimlerinin düzenlenmesinin şiddeti tırmandıracağını da ifade etti. Ukrayna’da devlet başkanlığı seçimlerinin 25 Mayıs’ta yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

KİEV: ÖNCELİĞİMİZ DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa ise, “Şu an Ukrayna'nın önceliği devlet başkanlığı seçimleridir, Rusya'nın tehditlerini ortadan kaldırmaktır" diye konuştu. Mevkidaşı Lavrov gibi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Deşitsa, "Biz seçimlerin özgür ve demokratik bir şekilde yapılabilmesi ve sağlıklı bir atmosferde geçmesi için uluslararası gözlemci gönderilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA, FEDERASYON ANKETİNİ KABUL ETMEDİ
Ukrayna’da meclis, 25 Mayıs’ta düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerine federasyona dair desteği saptamayı amaçlayan anketin eklenmesini reddetti. Ukrayna hükümeti, “Ukrayna’da yönetim yetkilerinin merkezle bölgeler arasında bölüşülmesinden yana mısınız?” sorusunun oy verme sırasında seçmene sorulmasını önermişti. Parlamento anket sorusunun seçimlere dahil edilip edilmeyeceğini düzenlediği kapalı oturumda ele aldı. Oylamada 450 sandalyeli mecliste sadece 150 milletvekili “evet” oyu verince teklif reddedildi. Böyle bir anketin seçimlerle birlikte yapılması için en az 226 milletvekili tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

SLAVYANSK’TAKİ AHISKA TÜRKLERİ KORUNMA İSTEDİ
Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı Slavyansk kentinde yaşayan Ahıska Türkleri, yüz yüze kaldıkları tehlikelere karşı kendilerinin korunmasını istedi. Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Donetsk Temsilcisi Nebican Basatov, "Türkiye Cumhuriyeti, 2 bine yakın Ahıska Türkü'nün yaşadığı Slavyansk'taki olaylara yakından baksın ve önem versin" dedi. Basatov, kentteki Ahıska Türklerine hükümet yanlıları veya ayrılıkçılar tarafından çeşitli baskıların uygulandığını kaydetti.

RUSYA: KARADENİZ FİLOSU GÜÇLENECEK
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, bu yıl yeni denizaltılar ve savaş gemileriyle Karadeniz’deki donanma gücünün güçlendirileceğini duyurdu. Şoygu, donanmanın güçlendirilmesi için 90 milyar ruble (2.5 milyar dolar) ayrıldığını söyledi. Öte yandan ABD’nin Pasifik’teki hava kuvvetleri komutan General Herbert Carlisle, Rusya’nın askeri keşif seferlerinin arttığını söyledi. Rus uçaklarının Kaliforniya eyaleti sahillerine kadar yaklaştığını ekledi.

Haberin Devamı

ODESSA YAHUDİ CEMAATİ: KENTİ TERK ETMEYECEĞİZ
Ukrayna'nın liman kenti Odessa'daki Yahudi Cemaati Başhahamı Shlomo Baksht, Yahudilerin tahliye hazırlığı içinde olduğu yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Biz gitmiyoruz ve insanları tahliye etme gibi bir hazırlığımız yok" dedi. Baksht, AA’ya yaptığı açıklamada, Ukrayna genelinde yaşanan olaylarla ilgi yorum yapamayacağını belirterek, kendisinin bir din adamı olduğunu ifade etti. Tek söyleyeceği ve yapabileceği şeyin "ülkede barışın sağlanması için dua etmek" olduğunu vurgulayan Baksht, Odessa'da yaklaşık 40 bin Yahudi’nin yaşadığını söyledi. Odessa’da geçen hafta 46 kişi kundaklama sonucu ölmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!