Müze saldırısı zanlısı IŞİD’le bağlantılı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Müze saldırısı zanlısı IŞİD’le bağlantılı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2014 01:43

Brüksel’de 3 kişinin öldürüldüğü Yahudi Müzesi katliamı şüphelisi Fransa’da rutin uyuşturucu kontrolü sırasında yakayı ele verdi. Savcılık Fransız vatandaşı zanlının cihatçı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden silah eğitimi aldığını kaydetti.

Haberin Devamı

BELÇİKA’nın başkenti Brüksel’de geçen hafta ikisi İsrailli, biri Fransız üç kişinin ölümü, bir Belçikalı’nın da bitkisel hayat girmesiyle sonuçlanan Yahudi Müzesi saldırısıyla ilgili şüpheli Fransa’nın Marsilya kentinde gözaltına alındı. Savcılık Mehdi Nemmouche isimli 29 yaşındaki zanlının, Fransız vatandaşı olduğunu, Suriye’de rejime karşı savaşan cihatçı IŞİD örgütüyle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar olduğunu açıkladı. Zanlı, beraberinde Brüksel saldırısında kullandığı belirtilen kalaşnikof tüfek ve tabancasıyla yakalandı. Nemmouche’nin 2013 yılında Suriye’ye gitmesiyle Fransız gizli servisi tarafından takibe alındığı ve İngiltere, Lübnan ve Türkiye’ye de pek çok kez gittiği ortaya çıktı. Fransız ve Belçikalı yetkililerin açıklamalarına göre, Fransa’nın Belçika sınırındaki Roubaix kentinde yaşayan Nemmouche, ülkenin güneyindeki Marsilya’ya Amsterdam’dan aldığı bir arabayla Brüksel üzerinden geldi. Marsilya kentinde gümrük kapısından çıkmaya çalışırken otobüs durağında yapılan rutin uyuşturucu kontrolünde yakayı ele verdi. Nemmouche’un üzerinde 24 Mayıs’taki Brüksel saldırısında kullanılan kalaşnikof otomatik tüfek ve tabancanın yanı sıra, bir kamera ve yine saldırı görüntülerindekilere benzer bir kasket ile cinayete ilişkin haberlerin yer aldığı gazete küpürleri de çıktı. Paris yakınlarındaki Fransız İç İstihbarat Servisi (DGSI) merkezinde gözaltında tutulan Nemmouche, perşembe gününe kadar gözaltında kalacak. Zanlı, ‘terörist örgüt üyesi olmak ve bu örgütle bağlantılı olarak cinayet işlemek’ suçundan salı gününe sorgulanacak. Perşembe gününe kadar gözaltı süresi uzatılabilecek.

Haberin Devamı

Müze saldırısı zanlısı IŞİD’le bağlantılı çıktı

Türkiye’ye de gelmiş

Paris Başsavcısı François Molins ve Belçika Federal savcısı Frédéric Van Leeuw eş zamanlı olarak düzenledikleri basın toplantısında Nemmouche’un profili hakkında daha detaylı bilgi verdiler. Belçika Federal savcısı Van Leeuw, Nemmouche’un çantasından IŞİD’e ait bir bayrak çıktığını açıkladı. Paris savcısı Molins da, “Cezaevinden çıktıktan 3 hafta sonra 31 Aralık 2012’de, Londra, Beyrut ve İstanbul üzerinden Suriye’ye gitti. 2012 sonu ve 21 Ocak’ta İstanbul’dan Malezya’ya gitti. Burada bir ay kaldıktan sonra Singapur ve Bangkok’tan geçerek mart ayında yeniden Avrupa’ya girdi” dedi.

Haberin Devamı

Muhammed Merah’ı hatırlattı

Nemmouche’un cinayeti işleme tarzı 2012’de Fransa’nın Toulouse kentinde bir Yahudi okuluna saldırarak 4’ü çocuk 7 kişiyi öldüren Arap kökenli Fransız Muhammed Merah’ı hatırlattı. Cinayette kullanılan ağır silâhlar, cinayet esnasında taşınan kamera ve yine bir Yahudi kurumunun hedef alınması, elinde Kalaşnikof ve başında şapkasıyla Yahudi Müzesi’ne girerek, bir Yahudi çift, Brükselli bir müze çalışanı ve bir Fransız gönüllüyü öldüren Nemmouche’un da cihatçı bir örgüt için bu cinayeti işlediği tezini güçlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!