Müşteriler terörist çıktı

Güncelleme Tarihi:

Müşteriler terörist çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2016 22:20

IŞİD’in etkisini giderek arttırması üzerine Kuzey ve Batı Afrika’da etkin olmaya çalışan El Kaide, önceki gece Burkina Faso’da yabancıların tercih ettiği bir otele ve restorana saldırdı. 27 kişi öldü. Dört de terörist öldü. İkisinin kadın olduğu açıklandı. El Kaide’nin kadın militanlarının saldırılara katılması pek sık görülmüyor.

Haberin Devamı

TERÖR örgütü IŞİD, Paris ve İstanbul saldırılarıyla dünya gündemine otururken terör örgütü El Kaide bağlantılı gruplar da Afrika’da harekete geçti. Geçen ay Mali’deki Radisson Oteli’ne saldıran El Kaide bağlantılı bir grup dün de Batı Afrika ülkelerinden Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou’da lüks bir otele silahlı saldırı düzenlendi. 4 yıldızlı Splendid Otel ve karşısındaki Cappuccino adlı restorana yönelik eylem sonucu en az 27 kişi öldü. Ölenlerin 18 farklı ülkeden olduğu belirtildi. Bunlar arasında Avrupalılar olduğu sanılıyor. Saldırganlardan ise dördü ele geçirildi. Teröristlerden ikisinin kadın olduğu açıklandı. Otelden 150 kişi ise kurtarıldı. Bunlardan 33’ünün yaralı olduğu ifade edildi, ancak durumlarına dair ayrıntılı bir açıklama yapılmadı. Operasyona ülkedeki Fransız güçleri de destek verdi. 

Müşteriler terörist çıktı


Haberin Devamı

Mağrib El Kaidesi: Önceki gece başlayan saldırı dün sabaha kadar sürdü. Bu saldırının sona ermesinin ardından hemen yakındaki bir başka otelde de çatışmalar oldu. Burada da bir saldırganın öldürüldüğü ifade edildi. Teröristlerin otelde misafir olarak kaldığı tespit edildi. Radikal dinci terör örgütlerini izleyen internet sitesi SITE, eylemi Mağrip El Kaidesi’nin üstlendiğini açıkladı. El Kaide, saldırının Muhtar Bilmuhtar’ın lideri olduğu El Muratibun grubunun üyeleriyle birlikte yapıldığını belirtti.

 

Müşteriler terörist çıktı

Ölü taklidiyle kurtuldular: Eylemin, “Fransa’ya ve inançsız Batı’ya karşı bir intikam” olduğu da El Kaide’nin açıklamasında yer aldı. Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, saldırıdan sadece birkaç saat önce Splendid Oteli’ndeydi. Saldırıya restorandayken yakalanan Mariette Kineou adlı görgü tanığı, “Ateş etmeye başladılar. Herkes yere yattı. Kafanızı kaldırdığınız an vurulabilirdiniz bu nedenle ölü taklidi yaptık. Yanımıza kadar gelip ayaklarımıza dokunarak yaşayıp yaşamadığımızı kontrol ettiler” dedi. Uzmanlara göre IŞİD ile nüfuz mücadelesine giren El Kaide, gücünü ispat etmek istiyor.

Haberin Devamı

Yine Bilmuhtar

 

Müşteriler terörist çıktı

El Murabitun’un lideri Muhtar Bilmuhtar, bir gözünün görmemesi nedeniyle ‘Tek Gözlü’ lakabıyla tanınıyor. Sigara kaçakçılığı nedeniyle Marlboro- man olarak da tanınan Bilmuhtar’ın Batılı güçlerin birçok operasyonuna rağmen ele geçirilememiş olması nedeniyle bir diğer lakabı da “Yakalanamayan”. Cezayir asıllı Bilmuhtar, ABD’nin düzenlediği birçok operasyondan sağ çıkmayı başardı.

Mali’de THY personeli rehin kalmıştı

Mağrip El Kaidesi ve El Murabitun grubu, geçen yıl kasım ayında Burkina Faso’nun komşusu Mali’deki bir otele de saldırmıştı. Mali’nin başkenti Bamako’daki Radisson Blu Oteli’ne yönelik saldırıda 20 kişi ölmüştü. 7 THY personeli de otelde bir süre rehin kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!