Mültecilere sempati neden erken bitti?

Güncelleme Tarihi:

Mültecilere sempati neden erken bitti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2017 10:38

Almanya mültecilere 2015 sonbaharında kapıları açtı. Almanlar akın akın gelen mültecileri istasyonlarda su şişeleri, çikolata, çocuk oyuncakları ve “Hoş geldin” pankartlarıyla karşıladı. Ama mültecilere sempati, erken bitti.

Haberin Devamı

ALMANYA’ya 2015 yılı içinde 890 bin mülteci geldi. Mülteci akınına hazırlıksız yakalanan Almanya, mültecileri yerleştirmekte önemli sıkıntılar yaşadı. 2015’i 2016’ya bağlayan yılbaşı gecesi Köln’de mülteci gençlerin karıştığı toplu taciz olayları, mültecilerin karıştığı terör saldırıları Almanya’da mültecilere karşı havayı değiştirdi. Mülteci ve İslam karşıtı PEGIDA hareketi bu havanın değişmesinde etkili oldu. AfD mülteci karşıtı seçim kampanyalarıyla sandıkta oy patlaması yaşadı. 

Bertelsmann Vakfı ‘Stres Testi’ adıyla Alman kamuoyunun mültecilere yeni bakışını araştırdı. Sonuç: Almanya bu sınavı başardı ama halkın bakışı değişti. Hoş geldin kültürü sallantıda. Özellikle Batı eyaletlerinde Almanların büyük çoğunluğu mülteci alımında ‘Artık sınıra ulaşıldı’ görüşünde.
İki yıl önce Batı eyaletlerinde halkın yüzde 38’i mülteci alımına ‘Yeter’ derken, şimdi aynı görüşü dile getirenlerin oranı yüzde 55... Doğu eyaletlerinde iki yıl önce yüzde 44 olan ‘yeter’cilerin oranı şimdi yüzde 51...
2015’te Almanların yüzde 51’i, “Almanya insani açıdan daha fazla mülteci” almalı diyordu. Şimdi bu oran yüzde 37. Araştırma sonucuna göre “Artık mülteci alınmasın. Sınıra ulaştık” diyenlerin oranı yüzde 54. İki yıl önce bu oran yüzde 40’tı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!