Mükemmel şekilde korunmuş dinozor embriyosu bulundu... En az 66 milyon yaşında!

Güncelleme Tarihi:

Mükemmel şekilde korunmuş dinozor embriyosu bulundu... En az 66 milyon yaşında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2021 10:19

Bilim insanların yaptığı yeni bir keşif deyim yerindeyse dünyayı şaşkına çevirdi. Çin'in güneyinde yapılan kazılarda bulunan fosil mükemmel şekilde korunmuş 66 milyon yıllık bir mucizeyi ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Bilim insanlarının Çin'in güneyindeki Ganzhou şehrinde yaptığı keşif dünyayı şoke etti. En az 66 milyon yıllık olduğu açıklanan mükemmel şekilde korunmuş dinozor embriyosunun tıpkı 'yumurtadan çıkmak üzere olan bir civciv' gibi göründüğü açıklandı.

Bulunan fosilin Teropod adı verilen bir dinozor türüne ait olduğu belirlendi. Kertenkele kalçalı dinozorlar takımına bağlı, boş kemikleri ve üç parmaklı uzuvları ile karakterize edilen bir tür olan Teropod'lar aynı zamanda modern kuşların da atası.

Çinlilerin 'Bebek Yingliang' olarak adlandırdığı donozor fosili günümüzün kuşlarına, özellikle de tavuklara olan benzerliğiyle şaşkınlık yarattı.

Araştırma ekibinden Fion Waisum Ma, AFP'ye yaptığı açıklamada "Bu, tarihte bulunan en iyi korunmuş dinozor embriyolarından biri" diyerek keşfin öneminin altını çizdi.

Haberin Devamı

Ma ve ekip arkadaşları, Bebek Yingliang'ı, başı arkaya atılmış, ayakları iki yanda ve arkaya kıvrılmış halde buldu. Bunun, daha önce dinozorlarda rastlanmayan ve sadece modern kuşlarda görülen bir duruş şekli olduğuna dikkat çekildi.

Kuşlarda bu davranış merkezi sinir sistemi tarafından kontrol ediliyor ve adına da sıkışma ya da kıvrılma deniyor. Yumurtadan çımaya hazırlanan yavru kuşlar başlarını sağ kanatlarının altına alıyorlar ve böylelikle gagalarıyla kabuğu kırarken başlarını korumuş ve dengede kalmış oluyorlar.

Mükemmel şekilde korunmuş dinozor embriyosu bulundu... En az 66 milyon yaşında
Bebek Yingliang, yumurtasının içinde bu şekilde keşfedildi 

Bunu yapmayı başaramayan embriyolarda kabuk kırılırken yaşanan ölümlere daha sık rastlanıyor. Bu da modern kuşlardaki bu koruyucu davranışın dinozor atalarından evrimleşerek geldiğini ortaya koyuyor.

Bebek Yingliang'ın 27 santim uzunluğunda olduğu ve 17 santimlik bir yumurtanın içinde olduğu açıklandı. Araştırmacılar, dinozor fosilinin 66 ila 72 milyon yıllık olabileceğini bildirdi.

Yumurtanın ani gelişen bir toprak kaymasında çamura gömüldüğü ve böylelikle leş yiyicilerden korunarak günümüze ulaştığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Fosilin eğer dünyaya gelmiş olsaydı 2 ya da 3 metrelik bir büyüklüğe sahip olacağı ve bitki yiyerek besleneceği tahmin ediliyor.

Mükemmel şekilde korunmuş dinozor embriyosu bulundu... En az 66 milyon yaşında
Bulunan embriyo dünyaya gelse bu şekilde görünecekti 

İşin ilginç yanı bu embriyo halinde korunmuş fosil bir depoda on yıllardır incelenmeyi beklerken unutulmuş durumdaydı. Bilim insanları fosilin doğmamış bir dinozoru içinde saklıyor olabileceğini düşünerek araştırmaya başladı. Araştırma ekibinden Prof. Steve Brusatte keşifle ilgili duydularını "Yumurtasının içindeki bu dinozor embriyosu bugüne kadar gördüğüm en güzel fosil." diyerek aktardı.

Bu tıpkı yumurtasının içinde kıvrılmış uyuyor gibi görünen doğmamış dinozor bugünkü kuşların ilk olarak dinozor atalarından evrilmiş olduğunun da kanıtı.

Haberin Devamı

Araştırmacılar gelişmiş görüntüleme teknikleri sayesinde dinozor yavrusunu incelemeye devam etmek istiyor. Zira embriyonun bir kısmı hâlâ fosilleşmiş toprakla kaplı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!