Muhalefet iddia etti: Belgrad’da hile yaptılar! Sırbistan’da zafer Vucic’in partisinin

Güncelleme Tarihi:

Muhalefet iddia etti: Belgrad’da hile yaptılar Sırbistan’da zafer Vucic’in partisinin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2023 07:00

Sırbistan’da yapılan önceki günkü genel seçimleri popülist Cumhurbaşkanı Vucic’in İlerici Partisi kazandı. Ancak sandığa hile karıştığını öne süren muhalefet protesto çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Sırbistan’da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in iktidarına referandum gibi görülen erken genel ve yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçları belli oldu.

MUTLAK ÇOĞUNLUĞU ALDILAR

Buna göre ülkenin popülist lideri Vucic’in Sırbistan İlerici Partisi, 250 sandalyenin bulunduğu parlamentoda 120 olan vekil sayısını 127’ye çıkardı. İlerici Parti böylece tek başına iktidar imkanını yakalamış oldu. Şahsen oy pusulasında yer almayan ancak partisiyle yarışa katılan Vucic, seçim sonuçlarının belli olmaya başlaması üzerine “Benim görevim parlamentoda mutlak çoğunluğu sağlamak için elimden gelen her şeyi yapmaktı” dedi.

TARTIŞMALI BİR LİDER

53 yaşındaki Vucic tartışmalı bir isim. Destekçilerine göre o eski Yugoslavya’nın dağılması sonrasında yaşanan kaosun ardından ülkeye istikrar ve milyarlarca dolar yatırım getiren başarılı bir lider. Muhalefete göre ise otoriter eğilimleri olan ülkeyi tek elden yönetmek isteyen bir siyasi. Bu nedenle kampanya döneminde muhalefete eşit imkan tanınmadığı gibi, sandığa da hile karıştırıldığını öne sürüyorlar. Vucic, Batı ile iyi ilişkiler ararken, Rusya ile de denge politikası gütmeye çalışıyor. Nitekim dün Vucic’i ilk kutlayanlar arasında Rusya ve Viktor Orban’ın Macaristan’ı oldu.

Haberin Devamı

PROTESTO ÇAĞRISI

İlerici Parti, muhalefet partilerinin Sırbistan Şiddete Karşı adı altında kurduğu ittifakı yenerek Belgrad’da yerel yönetimi de kazandı. Muhalefet ise Belgrad’da kayıtlı olmayan 40 binden fazla kişinin oy vermesine izin verildiğini öne sürdü. Başbakan Ana Brnabic, bu iddiaların kaos çıkarmak için yayıldığını iddia ederken muhalefet protesto çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!