Mugabe 90-0 yenik durumda

Güncelleme Tarihi:

Mugabe 90-0 yenik durumda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2017 01:15

Ordunun yönetime el koyduğunu açıkladığı Zimbabve’de istifa etmesi istenen Devlet Başkanı Mugabe dün bir mezuniyet törenine katıldı. 1980’den beri iktidarda olan Mugabe’nin kendi partisinden bir yetkili, “Eğer o bırakmazsa, onu azledeceğiz” dedi. Yetkili, Mugabe’nin durumunu bir futbol maçına benzeterek “90-0 yenik durumda” dedi.

Haberin Devamı

GÜNEYDOĞU Afrika ülkesi Zimbabve’de ordunun çarşamba günü yönetime el koyduğunu açıklamasının ardından Devlet Başkanı Robert Mugabe, dün ilk kez kamuoyu önüne çıktı. Mugabe, başkent Harare’deki Zimbabve Open Üniversitesi’nde mezuniyet törenine katıldı. Ev hapsinde olduğu ifade edilen Mugabe’nin halkın önüne çıkması dikkat çekerken, Mugabe’nin lideri olduğu iktidardaki ZANU-PF partisinin 93 yaşındaki liderlerinden desteği çektiği haberleri geldi.

YOĞUN BASKI

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan ZANU-PF’den bir yetkili, Mugabe’nin istifa etmemesiyle ilgili olarak “Eğer inat ederse pazar günü kovulma sürecini başlatacağız. Salı günü de azledilir” dedi. Adı verilmeyen yetkili, “Buradan geri dönüş yok. Ev sahibi 90-0 öndeyken, 89’uncu dakikada aşırı yağış nedeniyle ertelenen bir maç gibi” diyerek Mugabe’nin koltuğunu koruma şansı kalmadığını vurguladı. Mugabe’nin gitmesi gerektiğini ifade eden bir başka isim de ülkede önemli bir konuma sahip olan Zimbabve Emekli Askerler Birliği Başkanı Christopher Mutsvangwa oldu.

Haberin Devamı

Mugabe 90-0 yenik durumda

Mutsvangwa, Mugabe ve onun halefi olmaya çalıştığı iddia edilen 52 yaşındaki karısı Grace için “Mugabe ve eşi için oyun bitti” dedi. Bugün halka sokaklara çıkıp eylem yapmaları için çağrı yapan Mutsvangwa, askeri müdahaleye destek vererek, “Generaller harika bir iş yaptı. Bu iş bitti. Onurumuzu yeniden tesis etmek istiyoruz. Yarın (bugün) bunun zamanıdır. Ordunun başladığı işi bitirebiliriz” dedi. Emekli Askerler Birliği Başkanı, “Mugabe için geri dönüş yok. Gitmeli” ifadelerini kullandı.

ZAMAN İSTEDİ

Görevinden ayrılması için yapılan görüşmelerde Mugabe’nin “birkaç gün, birkaç ay daha kalmak istediğini” kaydeden Mutsvangwa, devlet başkanı için “karısı üzerindeki kontrolü kaybetmiş bir bunak” dedi. Zimbabve ordusu ise Mugabe’nin dün katıldığı mezuniyet töreni öncesi devlet başkanının görevi bırakması yönündeki görüşmelerin devam ettiğini açıklamıştı. Mugabe, önceki gün Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga ile görüşmüştü. Güney Afrika ülkelerinin temsilcilerinin de katıldığı görüşmenin ardından Mugabe’nin Chiwenga ve heyet üyeleriyle fotoğrafları basına servis edilmişti.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK ADAY TİMSAH

Robert Mugabe’nin koltuğu bırakmasının ardından yerine gelecek ismin eski devlet başkanı yardımcısı Emmerson Mnangagwa olacağı tahmin ediliyor. 75 yaşındaki Mnangagwa, geçtiğimiz hafta Mugabe tarafından görevden alınmış ve yurtdışına çıkmıştı. Darbenin Mnangagwa’nın görevden alınmasının ardından yapılması ve darbecilerin onun müttefiki olan isimler olması askeri müdahalenin arkasında Mnangagwa’nın olduğu yorumlarına neden oluyor. Mnangagwa’nın görevden alınması Robert Mugabe’nin eşi Grace Mugabe’nin ülkenin başına geçmesi için önünün açılması olarak yorumlanmıştı.

SABIRLA BEKLEDİĞİ İÇİN

EŞİNİN yerine geçebileceği konuşulan first lady Grace Mugabe, aşırı lükse düşkünlüğü ve dengesiz mizacı nedeniyle sevilmeyen bir isim. Mnangagwa da halk arasında çok sevilen biri değil. Bir keresinde bir siyasi rakibinin evine yangın bombası atmakla suçlanan Mnangagwa, 1980’lerden beri Zimbabve hükümetinde farklı görevler aldı. Yetkililer, Mnangagwa’nın da Mugabe gibi yolsuzluğa bulaşmış, baskıcı ve iktidar hırsı duyan bir kişi olduğunu anlatıyor. Zimbabve’nin bağımsızlık savaşındaki önemli isimlerinden biri olan Mnangagwa’nın lakabı ise ‘timsah’. Bazıları, Mnangagwa’nın bu lakabı, timsahlar gibi doğru an gelene kadar sabırla beklemesinden aldığını söylüyor. Kimisi ise bunun Emmerson Mnangagwa’nın soyisminden türetildiğini iddia ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!