Mossad, CIA ve Katar görüşüyor! Gazze’de ikinci ateşkes pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Mossad, CIA ve Katar görüşüyor Gazze’de ikinci ateşkes pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2023 07:00

İsrail ile Hamas’ın ikinci bir takas ve ateşkes için pazarlık yaptığına dair haberler artıyor. ABD Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı dün İsrail’e giderken Mossad başkanı ve arabulucu Katar Başbakanı’nın Polonya başkenti Varşova’da bir araya geldiği bildirildi.

Haberin Devamı

İki ayı aşkın bir süredir Gazze’ye yönelik saldırıları sürdüren İsrail hükümeti, üç rehinenin Hamas üyesi sanılarak öldürülmesinin ardından, artan iç baskının da etkisiyle ikinci bir insani ara ve takas anlaşması için Katar aracılığıyla Hamas ile görüşmelere başladı. İsrail medyasında yer alan haberlere göre İsrail yönetimi Hamas’a büyük çaplı bir rehine takası teklifinde bulunmayı planlıyor. Tel Aviv yönetimi daha fazla Filistinli tutuklunun İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması karşılığında, Hamas’ın gözetiminde olan kadın, hasta, yaralı ve yaşlıların teslim edilmesini talep eden ‘büyük bir takas anlaşması’ teklifi hazırlıyor. Anlaşmada ayrıca, geçici ateşkes ve Gazze Şeridi’ne yardım girişi de yer alıyor.

VARŞOVA’DA ÜÇLÜ ZİRVE

İkinci tur ateşkes ve takas anlaşmasına dair görüşmelerin başladığına dair haberler sıklaşırken ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brown, dün temaslarda bulunmak üzere İsrail’i ziyaret etti. Austin, Tel Aviv’de İsrailli üst düzey yöneticilerle görüşürken İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın Başkanı David Barnea’nın Polonya’nın başkenti Varşova’da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüştüğü öne sürüldü. Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, dün yaptığı açıklamada, Gazze’deki çatışmaların durması ve rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmanın “yakın” olmadığını ancak CIA Başkanı William Burns’ün şu anda İsrailli ve Katarlı mevkidaşlarıyla görüşmek üzere Varşova’da bulunduğunu söyledi. Cumartesi günü de benzer bir görüşme olmuş, Barnea ve Al Sani, Oslo’da bir araya gelmişti.

Haberin Devamı

BOMBARDIMAN DEVAM EDİYOR

Öte yandan ABD yönetimi, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını, Hamas üyelerine karşı noktasal operasyonlara çevirmesini talep etse de İsrail bildiğini okumaya devam ediyor. 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırılarında yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 7 bin 729’u çocuk olmak üzere 19 bin 453’e yükseldi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!