Moskova: PYD, Menbiç’in kontrolünü rejime verdi

Güncelleme Tarihi:

Moskova: PYD, Menbiç’in  kontrolünü rejime verdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2017 22:37

Rusya, Suriye’de ÖSO’nun Menbiç’e yönelmesi sonrası önce bu kent ile cephe arasındaki bölgenin kontrolünü Esad rejimine bıraktığını açıklayan SDG’nin şehrin denetimini de Şam yönetimine bıraktığını iddia etti. Rus General Rudskoy, “3 Mart tarihinden itibaren Menbiç’te Kürt milisler herhangi çatışmaya girmeksizin mevzilerini Suriye hükümet güçlerine devretti” dedi.

Haberin Devamı

Moskova'dan terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD’nin silahlı kolu YPG’nin en büyük bileşenini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) Menbiç ile ilgili dün sürpriz bir açıklama geldi. Rusya Genelkurmay Başkanlığı Harekât Dairesi Başkanı General Sergey Rudskoy, “Suriye’deki Rus karargâhı arabuluculuğunda Kürt milislerle Suriye hükümeti birlikleri arasında anlaşma sağlandı. 3 Mart tarihinden itibaren Menbiç’te Kürt milisler herhangi çatışmaya girmeksizin mevzilerini Suriye hükümet güçlerine devretti. Menbiç’e sevk edilen ilave Suriye ordu birlikleri bundan böyle bölgenin güvenliğinden sorumlu olacak” diye konuştu. Türkiye, defalarca Menbiç’in YPG tarafından boşaltılmasını istemiş, aksi halde müdahale edileceği uyarısında bulunmuştu.

IŞIK’IN AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

Dün de Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rusya’dan söz konusu açıklama gelmeden önce yaptığı konuşmada önceliğin Menbiç olduğunu yinelemişti. Işık, Balıkesir’de yaptığı konuşmada, “Başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerinden bu konuda Türkiye’ye verilen sözlerini tutmasını bekliyoruz. Fırat’ın batısındaki PYD, PKK unsurlarının kesinlikle Fırat’ın batısından yani Menbiç’ten çekilmesini bekliyoruz. Bu ABD’nin Türkiye’ye taahhüdüdür. Bu taahhüdün en kısa sürede yerine getirilmesini bekliyoruz” dedi. Işık şunları söyledi: “Önce DEAŞ bazı yerleri rejime bıraktı. Şimdi de gördüğümüz kadarıyla PYD, YPG, bazı yerleri rejime terk ediyor. Bu, aslında PYD’nin DEAŞ’ın ve rejimin birlikte zaman zaman hareket ettiği iddiamızı doğrulayan, bir gelişme. Yani birbirine düşman gibi görünen pek çok yapının kolaylıkla bir araya geldiğini şu birkaç günlük hareketlilikten gördük.”

BİLGİ NOTU: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri geçtiğimiz çarşamba Menbiç’in güneybatısına harekât düzenleyerek bazı köyleri ele geçirmişti. ÖSO’nun operasyonu üzerine SDG, önceki gün Menbiç ile ÖSO hatlarının arasındaki bölgenin Şam yönetimine bırakıldığını açıklamıştı. Türkiye, PKK ile bağlantısından ötürü SDG’nin en büyük bileşeni olan PYD’yi terör örgütü kabul ediyor.

Haberin Devamı

SİNCAR’DA PKK İLE PEŞMERGE ÇATIŞTI

IRAK’ın kuzeyindeki Sincar (Şengal) kentinde terör örgütü PKK ile bağlantılı YBŞ (Şengal Direniş Birlikleri) ile Peşmerge güçleri arasında çatışma çıktı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi önceki gece 500 Suriyeli Peşmerge’yi YBŞ’nin konuşlandığı Sincar’ın Sinun-Hanesur bölgesine gönderdi. Roj Peşmergeleri olarak bilinen bu güç ile YBŞ silahlı unsurları arasında dün sabah çatışma çıktı. IKBY’ye yakın Rudaw televizyonunun haberine göre çatışmada 1 YBŞ’li öldü, 3 YBŞ’li ile 4 Peşmerge yaralandı. Taraflar çatışmayla ilgili birbirini suçladı.

‘PKK’LILAR ATEŞ AÇTI’

IKBY’nin Peşmerge Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sincar’a bağlı Sinun kasabasındaki bir grup Peşmerge, Hanesur köyüne geçmek isterken PKK’lılar ateş açtı ve bunun üzerine çatışma çıktı” denildi. Açıklamanın devamında, “Peşmerge birlikleri, Kürdistan bölgesinin her yerine gidip gelebilir, bunun için kimseden izin almaz. Biz bölgede savaş çıkmasından yana değiliz” ifadeleri kullanıldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin Başdanışmanı Hemin Hawrami, terör örgütü PKK’nın Musul’un Sincar ilçesinden çıkmamasına tepki gösterdi. Twitter hesabından açıklamada bulunan Hawrami, “PKK’ya soruyorum: Menbiç’i Suriye rejimi ordusuna teslim ettiniz, eğer sorun aramıyorsanız neden Sincar’dan da çekilmiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Peşmerge güçlerinin Kobani’ye yardıma gidişini de hatırlatan Hawrami, şu ifadelere yer verdi: “PKK, Peşmerge’yi engelleyemez. Peşmerge, DEAŞ’ı püskürtüp Kobani’den çekildi. PKK da Sincar’dan çekilmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!