Miloseviç'in ayak oyununa ret

Güncelleme Tarihi:

Miloseviçin ayak oyununa ret
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, Kosova'da uluslarası bir ‘sivil’ gözlemci heyeti bulundurulmasını kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı. Açıklamanın hemen ardından ABD ve İngiltere, Miloseviç'in bu önerisini reddetti.

Konuyla ilgili olarak bir İngiliz sözcünün yaptığı açıklamaya göre, İngiltere Başbakanı Tony Blair, ABD Başkanı Bill Clinton ile 20 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. Sözcü, Blair ve Clinton'ın, Miloseviç'in önerisinin ‘askeri gücü’ içermediğini, dolayısıyla NATO'nun isteklerini karşılamakta yetersiz olduğu konusunda görüşbirliğine vardıklarını söyledi.

Ancak bu arada, Rusya'nın Yugoslavya Özel Temsilcisi Viktor Çernomırdin Miloseviç'in, Kosova'da yabancı asker konuşlandırılmasını kabul ettiğini duyurdu. Rus Interfax haber ajansı Çernomırdin'e dayanarak, ‘Yugoslavya, Kosova'da diğer devletlerden güç bulundurulmasını kabul etti’ cümlesini kullandı.

Çernomırdin'in müzakerelerinde ele aldığı çözüm planı şu noktaları içeriyor:

Mültecilerin ve yerlerinden edilenlerin güvenli geri dönüşlerinin sağlanması.

Kosova'nın özerkliğinin siyasal çatısının belirlenmesi çalışmalarına yeniden dönülmesi.

Kosova'daki Yugoslav ordu ve polis güçlerinin indirimi ve buna paralel olarak aynı anda, Yugoslavya sınırında yoğunlaştırılan NATO birliklerinin çekilmeleri.

Yugoslavya'nın ekonomik restorasyonuna uluslararası yardım.

Yugoslavya ile koordineli bir şekilde, BM gözetiminde Rusya'nın da katılımıyla Yugoslavya'ya uluslararası sivil varlık konuşlandırılması.

NATO, Kosova'da güvenliğin sağlanabilmesi için, uluslararası ‘askeri’ güç bulundurulması şartına büyük önem veriyor. Bu isteğin Miloseviç tarafından yerine getirilmemesi, Çernomırdin'in sağladığını öne sürdüğü çözüm planını da geçersiz kılıyor.

SALDIRILAR YOĞUNLAŞACAK

Başbakan Blair, ‘NATO’nun talepleri tamamen karşılanana kadar hava operasyonlarının yoğunlaşacağını' söyledi. Blair, BBC'ye verdiği demeçte, Miloseviç'in tavrında bazı değişiklikler görüldüğünü, ancak bunun yetersiz olduğunu söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!