Milad kuşatmasında çözüm arayışı

Güncelleme Tarihi:

Milad kuşatmasında çözüm arayışı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2002 16:35

İsrail, Beytüllahim'deki Milad Kilisesi kuşatmasını kaldıracak anlaşmayı imzaladı. Kilise'ye sığınanlar arasında bulunan ve İsrail tarafından aranan 13 Filistinli sürgüne gönderilecek. Ancak henüz Filistinlileri kabul edecek ülke bulunamadı.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Milad Kilisesi'nde yaşanan sorununun çözümüne ilişkin anlaşmayı onayladıklarını açıkladı.

Bölgedeki AFP muhabiri, ordunun kilisenin etrafındaki kompleksi gözetlemek için kurulan vincin de sökülmeye başladığını belirtirken, uluslararası barışseverlerin ilk kez kilisenin çan kulesine çıktığını ve bu sırada İsrali askerlerinin ateş açmadığını söyledi. 

Filistinliler, taraflar arasında anlaşma sağlandığını, buna göre 13 Filistinlinin sürgüne gönderilmesine, 26'sının ise Gazze'deki bir cezaevine konulmasına, diğerlerinin de serbest kalmasına karar verildiğini söylemişti.

ÜLKE BULUNAMADI

Ancak Milad Kilisesi sorununun çözümünün, sürgüne gönderilecek Filistinlileri hiçbir ülkenin kabul etmemesi nedeniyle geciktiğini bildirdi.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, kiliseye sığınan Filistinlilerden 13'ünün anlaşma gereği gönderileceği ülke bulunamaması yüzünden 36 gündür süren sorunun çözümünün geciktiği kaydedildi.

İTALYA FİLİSTİNLİLERİ İSTEMİYOR

İtalya, Beytüllahim'deki Milad Kilisesi'nden İsrail kuşatmasının kaldırılmasına ilişkin anlaşma çerçevesinde 13 Filistinlinin İtalya'ya sınırdışı edilmesini istemediğini açıkladı.

İtalyan Savunma Bakanı Antonio Martino, ''Sınır dışı edilecek Filistinliler ile ilgili, İtalyan hükümetini bilgilendirmeden tek yanlı hiçbir girişim olamaz'' dedi. 

Martino, 13 Filistinliye ilişkin halen açığa kavuşturulması gereken konular olduğunu belirtti.

İtalya Başbakan Yardımcısı Gianfranco Fini de ''Bizim sınır dışı edilecek Filistinliler konusunda hiçbir kullanılır durumumuz yoktur'' dedi. 

İtalyan haber ajansları, bir saat içinde Milad Kilisesi'nden çıkarılıp sınır dışı edileceği söylenen 13 Filistinlinin Tel Aviv havaalanından önce Mısır'a, oradan da İtalya'ya gönderilecekleri belirtiliyor. 

FİLİSTİNLİLERİN EŞLERİ KİLİSE ÖNÜNDE

Beytüllahim'de İsrail kuşatması altında bulunan Milad Kilisesi'nden sürgüne gönderilmesi beklenen Filistinlilerin eşlerinin, kilise önünde toplandığı bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabiri, kilise önünde toplanan kadınların  birçoğunun ağladığını ve cep telefonlarıyla kocalarına ulaşmaya ya da onları görmeye çalıştığını, ancak İsrail ordusunun kilise girişine genişçe bir paravan yerleştirmesi sebebiyle bunun mümkün olmadığını söyledi.

FİLİSTİNLİLERİN LİSTESİ

İsrail operasyonu sırasında Beytüllahim'deki Milad Kilisesi'ne sığınan ve yapılan görüşmeler sonucunda İtalya'ya gönderilmelerine karar verilen 13 Filistinlinin isimleri ve üyesi oldukları örgütler açıklandı. 

Cihad Jaara: 1971 doğumlu Jaara, El Aksa Şehitleri Tugayı üyesi. İsrail, Filistin'deki güvenlik birimlerinin bir kolu olan Filistin Koruyucu Güvenlik servisi adına da hizmet eden Jaara'nın, Gilo dahil olmak üzere İsrail yerleşim birimlerinde düzenlenen birçok silahlı saldırıya katıldığını iddia ediyor. 

Abdullah Davud: 1961 doğumlu Davud, Filistin'in Beytüllahim'deki  istihbarat şefi. İsrail, Davud'u, İsraillileri hedef alan saldırıları organize etmek, patlayıcı yapmak, silah kaçırmak ve terör eylemcilerine yataklık yapmakla suçluyor ve birçok saldırıdan Davud'u sorumlu tutuyor.

İbrahim Musa Selim Abayat: 1973 doğumlu Abayat, El Aksa Şehitleri'nin Beytüllahim lideri olarak biliniyor. Abayat, İsrailli bir subay ile bir sivilin ve bir ABD vatandaşının ölümünden sorumlu tutuluyor.

İbrahim Mahmud Selim Abayat: Musa Selim Abayat'ın akrabası olan 1961 doğumlu Mahmud Selim Abayat, Hamas örgütü üyesi. Abayat, İsrail tarafından, Beytüllahim bölgesindeki İsraillileri hedef alan saldırıların düzenleyicisi olmakla suçlanıyor.

Aziz Abayat: 1971 doğumlu Aziz Abayat'ın, Hamas üyesi olduğu ve patlayıcı imal ettiği, bu yıl başlarında iki kişiye, Kudüs'te intihar saldırısı düzenlettiği iddia ediliyor. 

Muhammed Said: El Aksa üyesi olduğu belirtilen 1979 doğumlu Said'in, Kudüs'te ve yakınlarındaki iki intihar saldırısını organize ettiği iddia ediliyor. Saldırılarda 11 İsrailli ölmüştü. 

El Aksa Şehitleri Tugayı üyesi oldukları belirtilen Ahmed Hamamreh, Rami el Kamil, Halil Abdullah, Anan Hamis, Memduh Navavreh, Muhammed el Hanna ve Halid Ebu Nijmeh hakkında ise ayrıntılı bilgi verilmedi.


HAMAS ANLAŞMAYI KABUL ETMİYOR

Aşırı dinci Filistinli örgüt Hamas, Beytüllahim'deki Milad Kilisesi'nde İsrail kuşatmasının sona ermesini öngören anlaşmayı kabul etmediğini açıkladı.

Katar televizyonu El Cezire'ye konuşan Hamas yöneticilerinden GazaAbdülaziz Rantissi, aralarında İsrail tarafından aranan bazı silahlı kişilerin de bulunduğu kilisedeki kuşatmanın kaldırılmasına yönelik anlaşma için, ''Bu son derece ciddi bir felakettir'' dedi.

Rantissi, ''Düşman İsrail, Filistin'de varolma meşruluğumuzu elimizden almaktadır. Filistin Yönetimi de bu politikayı uygulamaktadır'' dedi ve Filistin Yönetimi'ni ''Filistin direnişine karşı bir savaş sürdürmekle'' suçladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!