Metin Turan'ın 24 saat içinde tahliyesi bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Metin Turanın 24 saat içinde tahliyesi bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2013 01:23

Mısır'da aralarında TRT muhabiri Metin Turan'ın da bulunduğu 84 tutuklunun tahliyesine karar verildi.

Haberin Devamı

17 Ağustos'ta Kahire’de Ramses Meydanı'ndaki eylemlerde güvenlik güçlerinden kaçarak Fetih Camii’ne sığınan göstericileri haber yaparken, diğer gazetecilerle birlikte gözaltına alınan TRT Kahire muhabiri Metin Turan'ın, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verildi.

24 SAAT İÇİNDE TAHLİYESİ BEKLENİYOR

Tam 101 gündür önce Kahire dışındaki Tora, daha sonra da Müslüman Kardeşler üyelerinin de bulunduğu Wadi El Natrun cezaevinde tutulan Turan’ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması önceki gün yapılan mahkemede kararlaştırıldı. Ancak Savcılık mahkemenin bu kararına itiraz etti. Bunun üzerine mahkeme savcılığın itirazını görüştü. Dosyayı yeniden inceleyen hakim bu sabah saat 10.30 da yapılan duruşmada Turan’ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi. Şimdi hem Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği hem de TRT avukatları Turan’ın cezaevinden tahliyesi için gerekli işlemleri yapıyor. Turan’ın 24 saat içinde tahliye edilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Mahkemenin kararından sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Mısır'da bir süredir tutuklu bulunan Metin Turan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor. Kendisine geçmiş olsun diyorum. Konuyu ilk andan itibaren yakından takip eden büyükelçiliğimiz bundan sonra da gerekli girişimleri yapacak" dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Turan için, "İnşallah ülkesine döner, ailesine kavuşur" ifadesini kullandı.

CAMİDEN TWEET ATMIŞTI

Msır’da Tahrir Devrimi’nden sonra gerçekleştirilen seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Müslüman Kardeşler Teşkilatı adayı Muhammed Mursi askeri darbeyle yönetimden uzaklaştırılınca ülke çapında gösteriler başlamıştı. Kahire'deki Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtı gösterilerin güvenlik güçlerinin müdahalesiyle dağıtılmasını protesto eden yaklaşık 400 kişi, güvenlik güçlerinin saldırısından kaçarak 16 Ağustos'ta Ramses bölgesindeki El Fetih Camii’ne sığınmıştı. Dışarıda güvenlik güçleri ve karşıt grupların saldırılarından korkan göstericiler geceyi camide geçirdikten sonra güvenlik güçleri 17 Ağustos'ta camiye göz yaşartıcı bomba atıp zorla girdikten sonra göstericileri tahliye etmiş ve aralarında yerli ve yabancı gazetecilerle TRT muhabiri Turan'ın da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı.

Haberin Devamı

Metin Turan gözaltına alınmadan önce cami içinden attığı tweet’te, "Saat altıda TRT Türk’te canlı yayındayız" demiş ancak daha sonra göstericilerin tahliyesi sırasında dışarı çıkarılırken darp edilerek cezaevine götürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!