Merkel’den yeni Deniz Yücel açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Merkel’den yeni Deniz Yücel açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2017 00:10

ALMAN Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi İlker Deniz Yücel’in Türkiye’de “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklanması Almanya’dan sert tepkilere yol açıyor.

Haberin Devamı

Alman gazeteleri Deniz Yücel’e destek manşetleriyle çıkarken, Demmin kentinde dün geleneksel Kül Çarşambası konuşmasını yapan Alman Başbakan Angela Merkel, “Bu akşam Türkiye’de tutuklu bulunan Deniz Yücel’i anıyor ve serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi. Yücel’in kendi mesleğini icra etmekten başka bir şey yapmadığını, bu nedenle serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Merkel, “Bağımsız gazetecilik var olabilmelidir, gazeteciler işlerini yapabilmelidir” diye konuştu.

 Merkel, pazartesi günkü tutuklamanın ardından “Haber acı, hayal kırıcı ve orantısız” demişti. Salı günü ise Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Alman Dışişleri Bakanlığı’na davet edilmişti. Almanya’da protesto eylemleri düzenlenmişti.

Deniz Yücel’in tutuklanması dün Alman medyasında birinci konu oldu.  “Süddeutsche Zeitung” gazetesi gelişmeleri “Berlin’le Ankara arasında derin çatlak” başlığıyla verdi.  

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, Reuters’a yaptığı açıklamada, Türkiye ve Almanya vatandaşlığı bulunan Yücel’in terör örgütü lehine propaganda ve halkı şiddete teşvik suçlamasıyla 10.5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacağını söyledi. Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı kararda Yücel’in PKK terör örgütünün elebaşlarından Cemil Bayık ile Kandil’de röportaj yaptığı, PKK meşru bir yapıymış izlenimi verilerek Bayık’ın Türkiye Cumhurbaşkanı hakkındaki söylemlerine yer verildiği belirtilmişti.

Merkel’den yeni Deniz Yücel açıklaması

Almanya’da göstericiler önceki akşam “FreeDeniz” (Deniz’e Özgürlük) yazılı pankartlar ve korna çalarak kent merkezlerinde gösteri yaptılar.

 BOZDAĞ: SİYASİ KARARLAR DEĞİLDİR

Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasına ilişkin dün Strasbourg’da gelen bir soruyu da yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Sorduğunuz kişiyle ilgili kararı bağımsız Türk mahkemesi vermiştir. Bu kararlar itiraza tabi kararlardır. Kendi içerisinde bu kararları kabul etmeyenlerin başvuracağı etkili başvuru yolları vardır. Bunların hepsini ilgili yargı makamları değerlendirecektir. Bunlar bağımsız Türk yargısının verdiği kararlardır, siyasi kararlar değildir” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!