Menbiç’te hareketlilik

Güncelleme Tarihi:

Menbiç’te hareketlilik
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2017 22:15

Moskova’dan geçen hafta Menbiç’in Şam’a devredildiği açıklamasına karşın, SDG’den bu kentin kontrolünü tutmaya devam edeceği, sadece dar bir şeridin rejime bırakılacağı beyanı geldi. Öte yandan ABD zırhlı araçları Menbiç’in kuzeyi ve batısında görüldü.

Haberin Devamı

SURİYE’de en büyük bileşenini Türkiye’nin terör örgütü kabul ettiği PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elindeki Menbiç ve çevresinde askeri hareketlilik arttı. Fransız haber ajansı AFP, Menbiç’in batısındaki Yalanlı köyünde konuşlanan Amerikan zırhlı araçlarının görüntülerini servis ederken SDG, Rusya’dan Menbiç’in Şam yönetimine devredildiğine dair 3 Mart’ta yapılan açıklamayı yalanladı.

‘ESAD’A BIRAKILMAYACAK’: SDG’ye bağlı olan ve kent merkezini kontrol eden “Menbiç Askeri Konseyi” adlı oluşumdan yapılan açıklamada Menbiç’in Esad rejimine bırakılmayacağı, Şam yönetimine bağlı güçlerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) desteklediği Özgür Suriye Ordusu birlikleri ile SDG unsurlarının arasında konuşlanacağı bildirildi. SDG, açıklamasında bu konuşlanmanın mevki olarak Menbiç’in batısındaki Al Arimah köyünü gösterdi. Örgütün açıklamasında ayrıca Menbiç’in ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun koruması altında olduğuna dair ifadeler de dikkat çekti. Pentagon Sözcüsü Jeff Davis ise dün gazetecilere yaptığı açıklamada farklı grupların birbirlerine saldırılarını engellemek ve DEAŞ’e karşı mücadeleye odaklanılmasını sağlamak için Menbiç’te ve çevresinde az sayıda Amerikan askerinin konuşlandığını söyledi.

Haberin Devamı

REJİM ÜÇ KÖYE YERLEŞTİ: Anadolu Ajansı (AA) bölgedeki askeri hareketlilik ile ilgili yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde rejim güçlerinin Menbiç sınırlarındaki 3 köyü PYD/PKK’dan devraldığını, ancak söz konusu hattın tümüne henüz yerleşmediğini bildirdi. Mevcut durumda, Fırat Kalkanı harekâtının hedefindeki Menbiç’in güneyi ve güneybatısının rejim güçleri; kuzeyinin de ABD tarafından çevrelenmiş durumda olduğunu aktaran AA, Esad rejimi güçlerinin batıda ÖSO’nun önüne tümüyle set çekmesinin beklendiğini de bildirdi.

RUS GENERAL AÇIKLAMIŞTI: Rusya Genelkurmay Başkanlığı Harekât Dairesi Başkanı General Rudskoy, “3 Mart’tan itibaren Menbiç’te Kürt milisler, çatışmaya girmeksizin mevzilerini Suriye hükümet güçlerine devretti. Suriye ordu birlikleri bundan böyle bölgenin güvenliğinden sorumlu olacak” diye açıklama yapmıştı.

Haberin Devamı

ABD ASKERLERİ CABER KALESİ’NDE

ABD bayraklı zırhlı araçların Süleyman Şah Türbesi’nin Karakozak’a taşınmadan önceki yeri olan Caber Kalesi’nden geçerken çekildiği öne sürülen  görüntüler sosyal medyada yer aldı. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi olan Süleyman Şah’ın türbesinin yeri, Suriye’de DEAŞ ile PYD’nin silahlı kanadı YPG arasında çıkan çatışmaların tehdidi altında olduğu için 22 Şubat 2015’te Karakozak köyünden Türkiye sınırındaki Eşme köyüne askeri operasyonla taşınmıştı. 1921 tarihinde Fransa ile yapılmış Ankara anlaşması Rakka vilayetindeki Caber Kalesi yakınlarındaki türbenin Türk toprağı sayıyordu. Baraj inşaatı nedeniyle türbe, 1973’te Halep vilayetindeki Karakozak köyüne taşınmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!