Mavi kart sahibi de boçlanabilecek mi

Güncelleme Tarihi:

Mavi kart sahibi de boçlanabilecek mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 09:58

Almanya’nın Münih kentinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, mavi kart kullanım alanının genişletileceğini, ancak borçlanarak emekli olma sisteminden yararlanmanın hiçbir zaman gündeme gelmeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Türkiye’nin Münih Başkonsolosluğu’nda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmeden sonra Başkonsolos Mesut Koç ile basın mensuplarına bilgi veren Yeneroğlu, başta eğitim, Türkçe’nin korunması, askerlik, oy kullanımının yaygınlaştırılması ve emeklilik olmak üzere yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren konularda istişarede bulunduklarını söyledi.

Türkçe’nin korunması ve gençlerin eğitiminin başta gelen sorunlardan biri olduğunu dile getiren Yeneroğlu, çoğu yerde boş olan eğitim ataşeliklerinin yıl sonuna kadar doldurulacağını belirtti. Aynı zamanda çalışma ve ekonomi gibi diğer ataşe temsilciliklerine de atamalar yapılacağını dile getiren Yeneroğlu, vatandaşların istek ve taleplerinin devamlı olarak ilgili yerlere iletmelerinin kurumları daha işler hale getireceğini vurguladı.

Haberin Devamı

ÇİFTE ADRES KAYDIYLA ÇÖZÜLECEK
Yakında gerçekleşecek yeniliklerden diğer bir konunun da boşanmalar hususunda olacağını kaydeden Yeneroğlu, Alman mahkemelerinde gerçekleşen boşanmaların doğrudan konsolosluklar tarafından tescil edileceğini belirtti.
Diğer bir sorun olarak vatandaşlar tarafından dile getirilen adrese bağlı oy kullanma işleminin de Türkiye ve Almanya’da olmak üzere çift adres kaydı ile çözüleceğine işaret etti.
Askerlik ücretlerinin artışının söz konusu olmadığını kaydeden Yeneroğlu, diğer bir spekülasyon konusu olan vergi işlemlerinde ilgili ülkeler arasında otomatikman bilgi paylaşımı olacağı şeklindeki duyumların ise tamamen dedikodudan ibaret olduğunu kaydetti.
TBMM bünyesinde göç ve Türk diasporası alanında çalışacak bir ihtisas komisyonu kurulmasının öngörüldüğünü belirten Yeneroğlu, yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye’de daha iyi temsil edilebilmesi için yurtdışı milletvekili kontenjanları olmasının yasal zemine oturtulacağını dil getirdi.

SOSYAL GÜVENLİK KASALARINI ZORLAR
Diğer yandan STK temsilcileri ile yapılan görüşmede Alman vatandaşlığına geçmiş Türk vatandaşlarına Türkiye’deki işlemlerinde kolaylık amacıyla verilen mavi kartların kullanım alanının genişletileceği, Türk hüviyeti gibi muhatap alınacağı, ancak borçlanarak emekli olma imkanının hiçbir zaman gündeme gelmeyeceği dile getirildi. Böylesi bir uygulamanın sosyal güvenlik kasalarının iflası anlamına geleceği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!