Masadan dönüş daha büyük bir savaş demek

Güncelleme Tarihi:

Masadan dönüş daha büyük bir savaş demek
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 21:39

SURİYE’de bugün 5’inci yılını geride bırakan iç savaşı sona erdirmek üzere İsviçre’nin Cenevre kentinde rejimin ve muhaliflerin temsilcilerinin katıldığı müzakereler dün başladı.

Haberin Devamı

Mayıs sonuna kadar iki tur toplantı daha yapılması bekleniyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın arabulucuğunda gerçekleşen görüşmelerin ana hedefi bir geçiş hükümeti oluşturulması konusunda uzlaşmak. Ancak görüşmeler öncesi Suriye rejimi, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceğini tartışmaya kapalı olduklarını, muhalifler ise geçiş sürecinin başlaması için Esad’ın gitmesi gerektiğini ilan etti. Mistura ise dün yaptığı açıklamada Cenevre’de anlaşmaya varmanın önemini “Benim bildiğim tek B planı savaşa geri dönmek, hatta şimdiye kadar gördüğümüzden çok daha kötüsüne” sözleriyle vurguladı.

Mistura, müzakerelerde istek görmezse, meseleyi BM Güvenlik Konseyi’ne geri götüreceğini de ekledi. Mistura’nın “B Planı” ifadesi, geçtiğimiz ay ateşkes ilan edilmeden önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ateşkes sağlanamaz ve geçiş yönetimi gerçekleştirilemezse, B Planını düşündükleri yönündeki açıklamasına cevap olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Kerry’nin sözleri Suriye’nin bölünmesine yönelik olarak algılanmış ve buna Rusya’dan “alternatif plan yok” tepkisi gelmişti.

Lavrov: Her kararı destekleriz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise hem rejime hem de muhaliflere seslenerek “Ültimatomlar uzlaşma atmosferi oluşturmaya yardımcı olmuyor” dedi. Moskova’da konuşan Lavrov, Rusya’nın, Suriye hükümeti ve muhaliflerin iç savaşı sona erdirmek üzere alacağı her türlü kararı destekleyeceğini vurgularken, “ülke yönetiminin federasyon, adem-i merkeziyet ya da üniter devlet olabileceğini” ifade etti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!