'Maidan'daki keskin nişancıların arkasında...'

Güncelleme Tarihi:

Maidandaki keskin nişancıların arkasında...
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 15:36

Ukrayna’da devrilen Yanukoviç iktidarına sadık kaldığını belirten ancak kimliğini açıklamayan bir istihbarat ajanı Youtube üzerinden AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet arasındaki telefon görüşmesinin kaydını yayınladı.

Haberin Devamı

Yasa dışı yoldan kayda görüşmede, iki üst düzey Avrupalı yetkili, Ukrayna’daki son gelişmelerle ilgili bilgi alışverişinde bulunup, gözlemlerini paylaşıyor.

Konuşmanın en çarpıcı ve can alıcı noktası ise Maidan olaylarıyla ilgili. İkili, 18-23 Şubat tarihleri arasında patlak veren kanlı olaylarda hem göstericilere hem de polise ateş açan keskin nişancıların muhalefet tarafından kiralanmış provokatörler olabileceği üzerinde duruyor.

Paet’in 25 Şubat’taki Kiev ziyaretin ardından gerçekleşen görüşmede, Estonya Dışişleri Bakanı’nın Ashton’a, “Keskin nişancıların arkasında Yanukoviç’in değil de yeni koalisyondan birilerinin olduğu fikri giderek daha da güçleniyor” dediği duyuluyor.

Ashton ise Paet’in bu sözlerine, “Sanırım bunu araştırmak isteriz. Yani bu daha önce kulağıma gelmemişti. Vay canına, ilginç” diye cevap veriyor.

Haberin Devamı

Maidandaki keskin nişancıların arkasında...
Kırım'da Ukrayna'ya füze ve askeri birlik şoku

Ukrayna’da yaklaşık bir ay benzer bir telekulak skandalı daha patlak vermişti. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın, telefonda görüştüğü ABD’nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt’a “S....r et AB’yi” demesi Washington ile Brüksel arasında gerginliğe yol açmıştı. Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Nuland, AB yetkililerinden özür dilerken; ABD skandalın arkasında muhtemelen Rus istihbaratının olduğunu öne sürmüştü.

AB’DEN YAPTIRIM
Bu arada Avrupa Birliği, Ukrayna'da kamu fonlarını kötüye kullanan 18 yetkilinin mal varlığını dondurdu. AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, AB resmi gazetesinde yarın yayımlanarak yürürlüğe girecek yaptırımın 12 ay yürürlükte kalacağı bildirildi.

Ukrayna'nın zimmete geçirilen kamu kaynaklarının kurtarılarak iadesi için alınan yaptırım kararına hedef olan yetkililerin isimleri, AB'deki mal varlıklarını nakletme çabasına girmemeleri için açıklanmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!