Madaya utancı

Güncelleme Tarihi:

Madaya utancı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2016 23:42

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Suriye’de Esad rejiminin kuşattığı Madaya’yı ‘açık hava hapishanesi’ne benzetti.

Haberin Devamı

MSF, kasabada destek verdikleri klinikte aralıktan bu yana 23 kişinin açlıktan öldüğünü bildirdi.

SURİYE’nin Lübnan sınırı yakınlarında Esad rejiminin kuşatması altında bulunan Madaya kasabasında açlıktan ölümlerle ilgili Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü açıklama yaparak, kasabanın bir ‘açık-hava hapishanesi’ne dönüştüğünü belirtti.

ŞURUPLA BESLENME

MSF operasyonlar direktörü Brice de le Vingne, çaresiz insanların kaçmaya çalışırken mermi veya kasabanın etrafına döşenmiş mayınlar yüzünden öldüğünü ya da sakat kaldığını söyledi. Tıbbi uzmanların çocukları tek enerji ve şeker kaynağı olarak kaldığı için tıbbi şuruplarla beslemeye çalıştıklarını söyleyen Vingne, “Bu, bir askeri strateji olarak kuşatmayı kullanmanın açık örneklerinden biri” dedi. Madaya’da çalışan bir kurtarma görevlisi Hassan Abu Shadi de Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada dağlık kasabaya yağan kar yüzünden son bitki örtüsünün de üzerinin örtüldüğünü belirterek “Yaprak ve çimen yiyorduk. Ama şimdi kar yüzünden ot yok. Su ve tuz dışında bir şey kalmadı” dedi. Pirincin kilosu 300 dolara kadar çıkabiliyor. BM yetkilileri, insanların açlıktan öldüğü ve kasabadan çıkmaya çalışırken vurularak öldürüldüklerine dair “doğruluğu kuvvetli” raporlara sahip olduklarını bildirdi. 

Haberin Devamı

EKİMDEN BERİ GIDA YOK

Tahminen 30 bin kişinin yaşadığı sanılan kuşatma altındaki kasabaya son gıda yardımı 18 Ekim 2015’te yapılmıştı. Önceki gün Şam yönetimi kasabaya gıda yardımına izin vereceğini açıklamıştı. BM de bu kararı memnuniyetle karşılamıştı. Uluslararası Kızıl Haç kuruluşu da pazartesiden itibaren yardımların ulaşmaya başlayacağını duyurdu.

BİLGİ NOTU: Birbirlerini suçluyorlar

Ceyş el Fetih örgütünün denetimindeki Madaya kasabası 2012’de muhaliflerin eline geçti. Esad rejimi İdlib vilayetindeki Şii Fuaa ve Kefraya köylerindeki kuşatmaya karşılık bu kasabayı geçen temmuzdan beri abluka uyguluyor. Geçtiğimiz günlerde rejimin kuşattığı Zabadani kenti ile muhaliflerin kuşattığı Fuaa ve Kefraya’da yaşayanlar Türkiye üzerinden karşılıklı tahliye edilmişti. Madaya, Hizbullah ve rejim yanlısı gruplar tarafından abluka altında tutuluyor. Lübnan merkezli Şii Hizbullah, ılımlı grupların Madaya halkını ‘canlı kalkan’ olarak tuttuğunu öne sürdü. 

BAKMADAN GEÇME!