Macron seçime yüzde 62 destekle giriyor

Güncelleme Tarihi:

Macron seçime yüzde 62 destekle giriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2017 10:51

Fransa’da cumhurbaşkanı seçimi adayı Yürüyüş Hareketi’nin lideri Emmanuel Macron’a destek yüzde 62’ye yükseldi. Elabe kamuoyu şirketinin yaptığı ankete göre, Macron oylarını salı günü yapılan bir önceki ankete göre yüzde 3 artırdı. Le Pen’e destek ise yine aynı oranda azalarak yüzde 38’e geriledi.

Haberin Devamı

MACRON ve Le Pen çarşamba akşamı karşılıklı olarak ilk kez televizyonda tartışmış, tartışmadan sonra yapılan yorumlarda Macron’un daha ikna edici bulunduğu belirtilmişti. İki saatten fazla süren ve yaklaşık 16 milyon kişinin izlediği programda Le Pen’in saldırgan tavırları dikkati çekerken her iki adayın da kendi projelerini anlatmak yerine karşı tarafın projelerini eleştirmesi tepki çekmişti. Fransa’da 23 Nisan’da yapılan, 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda, salt çoğunluk sağlanamamış, oyların yüzde 24’ünü alan Macron ve yüzde 21.30’unu alan Le Pen, ikinci tura kalmıştı.
Macron, merkez sağ ve merkez sol partilerden ikinci tur için önemli oranda destek alırken Le Pen’e destek zayıf kalmıştı. Bunun üzerine Le Pen, başbakanlık karşılığında ilk turda yüzde 4,7 oy alan muhafazakar sağcı aday Ayağa Kalk Fransa (DLF) Partisi Başkanı Nicolas Dupont-Aignan ile anlaşmıştı.

‘SANDIĞA 17.00’DEN SONRA GİDELİM’ ÇAĞRISI

Haberin Devamı

Macron’a, sadece aşırı sağcı Marine Le Pen karşıtı oldukları için oy verecekler, potansiyellerinin anlaşılması amacıyla pazar günü yerel saatle saat 17.00’den sonra oy verme hazırlığında. İnternette onbinlerce kişiye ulaşan Entends Mavoix (Sesimi Duy) isimli kampanya ile Macron’a verilen desteğin, zorunluluktan kaynaklandığının ifade edilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, on binlerce kişi İçişleri Bakanlığı’nın son katılım sonuçlarını açıklayacağı pazar 17.00’den sonra seçim merkezlerine gidecek. Kampanya için yazılan bildiride, “Bu metin ne Macron’a oy vermek için bir çağrı ne de tarafsız kalmak için. Bu, Ulusal Cephe’ye karşı olanların sesinin duyulması ve seslerinin hesaba katılması için bir teklif” denildi.

Macron seçime yüzde 62 destekle giriyor

REIMS’DE LE PEN’İ PROTESTO ETTİLER

Fransa’nın Reims kentinde bir grup, Marine Le Pen’i protesto etti. Yürüyüş Hareketi’nin lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Emmanuel Macron ve seçimin ilk turunda yarış dışı kalan aşırı solcu Jean-Luc Melenchon taraftarları olduğu belirtilen grup, Reims Katedrali’ni ziyaret eden Le Pen aleyhine slogan attı.  Polisler, “Marine parayı geri ver” sloganı atan grubun katedrale girmesini engelledi. Protestocuların yoğun baskısı nedeniyle Le Pen, katedralin arka kapısından çıkmak zorunda kaldı. Le Pen’in katedral ziyaretine, Le Pen’in cumhurbaşkanı seçilmesi halinde başbakan yapacağını bildirdiği muhafazakar sağcı aday Ayağa Kalk Fransa (DLF) Partisi Başkanı Nicolas Dupont-Aignan da katıldı. Le Pen ve Yürüyüş Hareketi Lideri Emmanuel Macron arasında 7 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi ikinci turunda en çok oyu alan aday, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!