Maalesef top ağlarımızda…

Güncelleme Tarihi:

Maalesef top ağlarımızda…
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 13:18

Gol çizgisi teknolojisi, futbolda 2012'den itibaren resmen kullanılmaya başlanan ve giderek yaygınlaşan bir uygulama. Ancak son dönemde Türk basınında yenilen 'goller' benzer bir mekanizmanın, medya için de gerekli olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Maalesef top ağlarımızda…
Bunun son örneklerinden birine, Türkiye'nin en çok okunan gazetelerinden birinin bugünkü nüshasının arka sayfa manşetinde tanık olduk.

"Uzayda ‘futbol topu’ mucizesi" başlıklı haberde şöyle deniliyordu:

"Astronot Ellison Onizuka’ya ait olan ve Challenger mekiği patladığında uzaya fırlayan futbol topu, 30 yıl sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’nun camına çarptı.

NASA’nın 1986’da uzaya fırlattığı ancak daha atmosfere çıkmadan patlayan Challenger uzay mekiğinin ölen 7 mürettebatından biri olan Ellison Onizuka’nın yanına aldığı futbol topu uzaya fırladı. Onizuka’nın kızının ve lise futbol arkadaşlarının imzalarını taşıyan futbol topunun o günden beri Dünya’nın yörüngesinde dolaştığı, geçen hafta Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) camına çarpınca ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ISS’deki Amerikalı astronot Shane Kimbrough topu görünce gözlerine inanamadı. Halen uzay görevini sürdüren astronot, topu Ellison Onizuka’nın kızı Janelle’e vermeye hazırlanıyor."

Söz konusu gazetedeki bu cümleleri okuduğumda, her aklıselim okurun zihninde oluşması gereken şüpheler, bir editör olarak bende de doğdu ve bu haberin orijinal kaynağını kontrol etme ihtiyacı hissettim. Haberle ilgili gerçek bilgilere ulaşmam ise yaklaşık 30 saniye sürdü.

Bahsi geçen futbol topu, ne o patlamada uzaya fırlamıştı, ne de 30 yıldır Dünya'nın yörüngesinde dolaşıyordu. Ve tabii ki geçen hafta Uluslararası Uzay İstasyonu’nun camına çarpmamıştı.

HOUSTON, BİR JESTİMİZ VAR
Evet uzay mekiği Challenger, 1986'daki fırlatmadan kısa süre sonra patladı. Ama top, bu patlamanın ardından uzaya fırlamadı. Uzay mekiğinin enkazıyla birlikte Atlantik Okyanusu'na düştü. Ardından da kazada ölen Ellison Onizuka'nın diğer özel eşyalarıyla birlikte, ABD'li astronotun ailesine teslim edildi. Çünkü Onizuka, manevi anlam yüklediği topu, lise takımında futbol oynayan kızı Janelle'in anısına uzaya götürmek istemişti. Ancak aile daha sonra, üzerinde okul takımındaki oyuncuların imzası olan bu topu, Houston'daki liseye hediye etti.

Haberin Devamı

Peki bu top onca yıl sonra nasıl ve neden Uluslararası Uzay İstasyonu'na geldi?

Topu getiren, istasyonun şu anki kumandanlarından Shane Kimbrough. Kendi oğlu da Houston'daki aynı lisede okuyan Kimbrough, hem Onizuka ailesine hem de bu okula jest yapmak için topu, Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürdü ve yarım kalan bir misyonu tamamladı. Otuz yıl sonra uzaya çıkan topun fotoğrafını Twitter'da paylaşmayı da ihmal etmedi. İşte mucizevi futbol topunun hikâyesi bundan ibaret.

Bu arada Kimbrough'un paylaştığı fotoğraftaki top, iddia edildiği gibi camın dışında değil, içeride... Yani gol!

Maalesef top ağlarımızda…

1986'daki kazada hayatını kaybeden Ellison Onizuka ve topu yıllar sonra uzaya götüren ABD'li astronot Shane Kimbrough.

Haberin Devamı

cozbek@hurriyet.com.tr

 

Cengiz Özbek

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!