Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Ortadoğu'da tansiyon zirvede! İran, Suriye ve Irak'taki hedefleri vurdu: Mossad'ın karargahı yok edildi! İsrail'den Hamas itirafı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2024 07:50

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Ortadoğu'da tansiyonu zirveye çıkaran hamle gece saatlerinde geldi. Suriye ve Irak'ta patlamalar meydana geldi. Kısa süre sonra İran önceden belirlenen hedeflere füze saldırısı düzenlediğini dünyaya duyurdu. Devlet kontrolündeki İRNA saldırıda Mossad'ın karargahının yok edildiğini duyurdu. Füze saldırıları sonrası ABD'den ilk açıklama geldi. İsrailli bakan ise Hamas ile ilgili itiraf gibi bir açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

'İNSANİ YARDIM' ANLAŞMASI

Katar Dışişleri Bakanlığı, Katar arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlere ihtiyaç duydukları ilaçların sağlanması karşılığında Gazze Şeridi'nde saldırılardan en çok etkilenen bölgelerdeki sivillere insani yardımların ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

İSRAİL SAĞLIK PERSONELİNE 'BM KOMİSYONU' YASAĞI

İsrail basını, İsrail Sağlık Bakanlığının sağlık personellerinin Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı İşgal Altındaki Filistin Topraklarına ilişkin Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu ile görüşmesini yasakladığını bildirdi.

Suudi Dışişleri Bakanı Farhan: “Suudi Arabistan İsrail'i tanıyabilir"
Suudi Dışişleri Bakanı Farhan: “Suudi Arabistan İsraili tanıyabilir

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'ndaki (WEF) bir panelde konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan, Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine dair açıklamalarda bulundu. Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunan Farhan, "Bölgesel barışın İsrail için barış anlamına geldiği konusunda hemfikiriz, fakat bu ancak Filistinliler için bir Filistin devletinin kurulması yoluyla sağlanacak barışla gerçekleşebilir" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan-İsrail ilişkileriyle ilgili gelen bir soruya cevap veren Farhan, İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözüm kapsamında Filistinliler için bir devlet kurulmasını da içeren kapsamlı bir anlaşmaya varılması halinde Suudi Arabistan’ın İsrail'i tanıyabileceğini belirtti. Bakan Farhan, "İsrail'in şu anda yaptıkları bölgesel barış ve güvenlik beklentilerini riske atıyor" ifadelerini kullanarak, tüm taraflardan ateşkes ilan etmesini istedi ve bunun bölgede "barış için bir başlangıç noktası olması gerektiğini" söyledi.

Katar Başbakanı Al Thani'den 'Kızıldeniz' mesajı
Katar Başbakanı Al Thaniden Kızıldeniz mesajı

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) diyalog oturumunda yaptığı konuşmada, Kızıldeniz'deki gerilimin sona ermesinin Gazze'deki savaşın durdurulmasıyla mümkün olabileceğini belirterek, "Gazze'deki savaş durdurulmazsa bölgesel yansımaları devam edecek” dedi.

Al Thani, “Katar'ın ilk günden itibaren tutumu, Gazze'deki çatışmanın genişlemesinin ciddi yansımaları olacağı yönündedir. Uluslararası toplumun Gazze'deki savaşın derhal durdurulması için bugün net bir karar vermesi gerekiyor" dedi. Kızıldeniz'deki gerilime değinen Al Thani, "Gazze'deki savaşı görmezden gelirsek bölgedeki gerilimin çözümünden bahsedemeyiz. Askeri yöntemlerin Kızıldeniz'deki gerilimi sona erdiremeyeceğini defalarca belirttik. Kızıldeniz'deki gerilimin sona ermesi, ancak Gazze'deki savaşın durdurulmasıyla mümkün olabilir. Gazze'deki savaş durdurulmazsa bölgesel yansımaları devam edecek” şeklinde konuştu. ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husilere yönelik saldırılarının, çatışmanın daha da artması ve genişlemesi için yüksek risk taşıdığını vurgulayarak, "Her zaman diplomasiyi askeri yöntemlere tercih ederiz" dedi.

CENTCOM: İran’ın Husilere gönderdiği füze bileşenlerini ele geçirdik
CENTCOM: İran’ın Husilere gönderdiği füze bileşenlerini ele geçirdik

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “USS Lewis B Puller’dan, helikopterler ile insansız hava araçları (İHA) tarafından desteklenen ABD Donanması’ndan ABD Özel Kuvvetleri, Umman Denizi'nin uluslararası sularında Somali sahili yakınlarında bir yelkenli tekneye çıkarma yaparak İran yapımı balistik füze ve seyir füzesi parçaları ele geçirmiştir. Ele geçirilen parçalar arasında Husilerin orta menzilli balistik füzeleri ve gemisavar seyir füzeleri için güdüm ve savaş başlıklarının yanı sıra hava savunmasıyla ilgili bileşenler de bulunmaktadır. İlk analizler aynı silahların Husiler tarafından Kızıldeniz'de transit geçiş yapan uluslararası ticaret gemilerindeki masum denizcileri tehdit etmek ve onlara saldırmak için kullanıldığını göstermektedir” denildi.

“2019’DAN BU YANA ELE GEÇİRİLEN İLK İRAN YAPIMI FÜZE BİLEŞENLERİ”

CENTCOM, ele geçirilen füze bileşenlerinin ABD Donanması tarafından 2019 yılından bu yana ele geçirilen ilk İran yapımı bileşenler olduğuna dikkat çekerek, “Bu, Kasım 2023'te Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Husilere İran tarafından tedarik edilen ölümcül, gelişmiş konvansiyonel silahların ele geçirildiği ilk operasyondur. Bu aynı zamanda Kasım 2019'dan bu yana ABD Donanması tarafından ele geçirilen ilk İran üretimi gelişmiş balistik füze ve seyir füzesi bileşenlerini teşkil etmektedir. Yemen'deki Husilere doğrudan ya da dolaylı olarak silah tedarik edilmesi, satılması ya da aktarılması 2216 sayılı BM Güvenlik Kararı'nı ve uluslararası hukuku ihlal etmektedir” ifadelerini kullandı.

Yunanistan'a ait kargo gemisi Kızıldeniz'de vuruldu

Kızıldeniz’de gemilere yönelik saldırılar devam ediyor. İngiliz deniz güvenliği şirketi Ambrey, Yemen’in kuzeybatısında Yunanistan’a ait Malta bandralı Zografia isimli dökme yük gemisinin füzeyle vurulduğunu açıkladı. Olayda yaralanma olmazken, gemide küçük çaplı maddi hasar oluştuğu belirtildi.

Yunanistan kaynaklarından yapılan açıklamada ise 24 mürettebatın bulunduğu geminin Vietnam'dan İsrail'e doğru yola çıktığı ancak yük taşımadığı ifade edildi. Saldırının ardından yük gemisinin rotasını değiştirdiği öğrenildi.

İsrailli bakan: Hamas yenilgiden uzak

Ulusal Birlik Partisi Bakanı Gideon Sa'ar'dan itiraf gibi bir Hamas açıklaması geldi. Al Jazeera'da yer alan habere göre, Sa'ar İsrail'in saldırılarına rağmen Hamas'ın Gazze'deki kontrolünün devam etmesinin, şu anda Hamas'ın bu bölge üzerindeki yönetimine uygulanabilir bir alternatif olmadığını gösterdiğini söyledi.


Gideon Sa'ar İsrail Ordu Radyosuna yaptığı açıklamada 'Hamas yenilgiye uğramaktan çok uzak ve Gazze Şeridi'nde Hamas'ın yönetimine bir alternatif olacağını düşünen varsa, bu kesinlikle gerçekleşmeyecek' ifadelerine yer verdi.


Pazartesi günü bir başka kabine bakanı Gadi Eisenkot, İsrail yetkililerinin kendilerini kandırmayı bırakıp Gazze'de tutulan esirleri geri getirmek için bir anlaşmaya varmaları gerektiğini söylemişti.

Irak Tahran büyükelçisini çağırdı

Irak, füze saldırılarının ardından Tahran'daki büyükelçiyi görüşmeye çağırdı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Büyükelçi Nassir Abdel Mohsen'in İran saldırıları bağlamında istişarelerde bulunmak üzere çağrıldığı belirtildi.

Gazze’de can kaybı 24 bin 285’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırılarında son 24 saatte 158 kişinin hayatını kaybettiği, 320 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

Çok sayıda yaralının hâlâ enkaz altında ve yollarda olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ulaşamadığı aktarıldı. Son verilerle birlikte İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 24 bin 285’e, yaralı sayısının ise 61 bin 154’e yükseldiği belirtildi.

Kuzey Irak'taki ABD üssünde üç silahlı insansız hava aracı düşürüldü

Kuzey Irak Terörle Mücadele Servisi, ABD ve diğer uluslararası güçlerin konuşlandığı Kuzey Irak'taki Erbil havaalanı üzerinde üç silahlı insansız hava aracının vurulduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, saldırı sonucunda herhangi bir can kaybı veya altyapıda hasar olup olmadığı belirtilmedi.

Irak, İran'ın Erbil'e yönelik 'saldırısını' kınadı

Irak dışişleri bakanlığından yapılan açıklama ile, İran'ın Erbil'de gerçekleştirdiği füze saldırı kınandı. Açıklamada, Irak hükümetinin, Irak'ın egemenliği ve halkının güvenliğinin ihlali olarak kabul edilen bu eylemlere karşı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulunmak da dahil olmak üzere her türlü hukuki tedbiri alacağı belirtildi.

Kara harekâtında ölen İsrail askeri sayısı 189'a yükseldi
Kara harekâtında ölen İsrail askeri sayısı 189a yükseldi

IDF Gazze'deki çatışmalarda bir askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu. İsrail basını kara harekatındaki askeri kaybın 189'a yükseldiğini yazdı.

İran'dan ABD'ye Husi mesajı: Stratejik bir hata

Devlet tarafından yönetilen İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı'nın (IRNA) bildirdiğine göre, İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD ve İngiltere'nin Husi hedeflerine yönelik askeri saldırılarını "stratejik bir hata" olarak nitelendirdi.

ABD, İran'ın Irak'taki saldırılarını 'pervasız' olarak nitelendirdi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, Erbil şehrine düzenlenen saldırılarda hiçbir ABD personelinin veya tesisinin hedef alınmadığını söyledi.


Watson, "Durumu değerlendirmeye devam edeceğiz ancak ilk belirtiler bunun pervasız ve kesin olmayan bir dizi saldırı olduğunu gösteriyor" dedi.


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matt Miller ise yaptığı açıklamada, "İran'ın Irak'ın istikrarını baltalayan pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz" dedi.

Devrim Muhafızları Erbil'i füzelerle vurdu: Mossad'ın karargahı yok edildi

İran devlet medyası tarafından yapılan açıklamaya göre, Devrim Muhafızları (IRGC), Kuzey Irak'ta yer alan Erbil'de düşman bölgeleri olarak tanımladığı yerlere balistik füzeler fırlattı.


Açıklamada, "Bu gece geç saatlerde bölgedeki casusluk merkezlerini ve İran karşıtı terör gruplarının toplantılarını yok etmek için balistik füzeler kullanıldı" denildi.

İRNA bu gelişmeyi 'İran füzeleri Mossad'ın karargâhını yok etti' başlığı ile dünyaya duyurdu.


Iraklı yetkililer, İran'ın füze saldırısında aralarında Kürt iş adamının da bulunduğu 4 sivilin öldüğünü açıkladı.


İslam Devrimi Muhafızları Ordusu tarafından daha önce yayınlanan açıklamada, Suriye de dahil olmak üzere bazı bölgelerdeki casus merkezlerine ve 'İran karşıtı terörist grupların toplantıları'na karşı füze saldırıları düzenlendiği açıklanmıştı.

IDF, Mısır sınırındaki çatışmada vurulan askerin hafif yaralandığını duyurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri, bu akşam Mısır sınırında uyuşturucu kaçakçılığı yaptığından şüphelenilen kişilerle çıkan çatışmada bir askerin yaralandığını duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, askerin orta derecede yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı, durumunun iyiye gittiği ve şu anda hafif yaralı olarak listelendiği belirtildi.

Husiler'den misilleme: Amerikalı şirkete ait bir gemi 'balistik füze' ile vuruldu

Yemen açıklarında seyreden Amerikalı şirkete ait M/V Gibraltar Eagle adlı bir geminin füze ile vurulduğu bildirildi.


ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), gemiye Husi kontrolündeki bölgeden balistik bir füze fırlatıldığını duyurdu.


Husi ordu sözcüsü saldırıyı üstlendiklerini söyledi ve İngiliz Amerikan donanma gemilerinin de hedef olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!