Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail diken üzerinde! Bloomberg dünyaya duyurdu: İran'ın intikam saldırısı böyle olacak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2024 08:52

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünyanın tek gündemi ise İran'ın intikam saldırısı. Yüksek alarm durumunda olan İsrail tetikte beklerken Bloomberg, İran'ın intikam saldırısını sayfasına taşıdı. ABD'li haber kuruluşu Washington'un İran saldırısını beklediğini ve saldırının nasıl gerçekleşeceğini yazdı. İngiliz basını Kıbrıs'taki savaş provasını manşetine taşıdı. Netanyahu'dan gelen açıklama ise Ortadoğu'da tansiyonu bir anda artırdı...

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

ABD: Gazze Şeridi’nin kuzeyinde insanlar açlıkla karşı karşıya

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde insani durum giderek kötüleşiyor. Bombardıman altında hayatta kalmaya çalışan Filistinliler, İsrail’in bölgeye gıda yardımlarının girişini engellemesi nedeniyle açlıkla da mücadele etmek zorunda bırakılıyor. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Direktörü Samantha Power, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bazı bölgelerde Filistinlilerin açlıkla karşı karşıya kalmaya başladığını açıkladı. ABD Kongre Üyesi Joaquin Castro ile yaptığı görüşmede konuşan Power, “Güneydeki yaklaşan kıtlığı ve kuzeyde şimdiden çocuk ölümlerine yol açan şartları önlemek için yeterli miktarda gıda akışı sağlanmadı” ifadelerini kullandı.


Birleşmiş Miletler (BM) destekli bir raporun değerlendirmesine katıldığını söyleyen Power, Gazze Şeridi’ndeki 2,3 milyon Filistinlinin yüzde 70’inin halihazırda “felaket boyutunda açlıkla” karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz ay açıklanan BM destekli Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporuna göre, Gazze Şeridi’nin ihtiyaç sahibi bölgelerine insani yardım akışının engellenmeye devam etmesi halinde açlık yaşanacağı belirtilmişti. Raporda, “En kötü senaryoda, güneydeki bölgeler Temmuz 2024'e kadar açlık riskiyle karşı karşıya” ifadeleri kullanılmıştı.

İsrail’den İran açıklaması: Tetikteyiz ve hazırlıklıyız

İsrail’in İran güvenlik güçlerinin ölümüne yol açan saldırıları iki ülke arasındaki ipleri gererken, son olarak Şam'da İran Konsolosluğunun hedef alınması gerilimi doruğa çıkardı. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın konsolosluğun hedef alınmasının karşılıksız bırakılmayacağını söylemesi İsrail ve ABD’yi teyakkuza geçirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, İran’dan gelebilecek saldırılara yönelik yapılan hazırlıklara değinerek, “Tetikteyiz ve çeşitli senaryolar için son derece hazırlıklıyız. Durumu sürekli değerlendiriyoruz. IDF'nin sahip olduğu çeşitli kabiliyetleri kullanarak saldırı ve savunmaya stratejik ortaklarımızla birlikte hazırız” dedi.

“ABD SİLAHLI KUVVETLERİYLE STRATEJİK İLİŞKİMİZ GÜÇLÜ”

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Kurilla’nın İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile bölgedeki güvenlik sorunlarını değerlendirmek üzere bu sabah ülkeye geldiğini belirten Hagari, "ABD silahlı kuvvetleriyle stratejik ilişkimiz güçlü ve sıkı. İran topraklarından yapılacak bir saldırı, İran'ın Orta Doğu'daki durumu tırmandırma ve başkalarının arkasına saklanmayı bırakma niyetinin açık bir kanıtı olacaktır” şeklinde konuştu. Hagari, çok başarılı bir hava savunma kabiliyetlerinin olduğunu vurgulayarak, sivillerin mevcut ve değişmeyen İç Cephe Komutanlığı yönergelerine uymaya devam etmeleri ve tetikte olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

UNICEF sözcüsü: İçinde bulunduğum arabaya 3 kurşun isabet etti

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) ait bir araç, Gazze'nin kuzeyine girmeyi beklerken gerçek mühimmatla vuruldu. Yardım kuruluşu, olayı İsrail yetkililerine ilettiklerini söyledi. Ateş edilen konvoyda bulunan UNICEF'ten Tess Ingram, Al Jazeera'ye verdiği röportajda içinde bulunduğu araca 3 kurşun isabet ettiği belirtti.

Netanyahu, F-15 üssünde diğer cephelerden saldırılara hazır olan ülkenin İsrail'e zarar veren herkesi vuracağını söyledi

Bir F-15 üssünü ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıya uğraması halinde İsrail'in İran'a saldıracağı yönünde açık bir tehditte bulundu.


Askeri üste F-15 pilotlarına seslenen Netanyahu 'Zor bir dönemden geçiyoruz. Gazze'de tüm gücüyle devam eden bir savaşın ortasındayız. Ayrıca rehinelerimizi geri getirmek için aralıksız çabalarımızı sürdürüyoruz, ancak aynı zamanda diğer cephelerden gelecek zorluklara da hazırlanıyoruz' dedi.


İsrail hükümeti Netanyahu'nun F-15 savaş jetinin önünde çekilen fotoğrafını servis etti.


İsrail'in F-15 filosu, Hava Kuvvetlerinin uzun menzilli saldırılarda birincil silahı olarak görülüyor. Kıbrıs'ta savaş provası yapan İsrail'in saldırıya uğraması durumunda İran'ı bu uçaklar ile vuracağı belirtiliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı İranlı mevkidaşına 'maksimum itidal' gösterme çağrısında bulundu
Almanya Dışişleri Bakanı İranlı mevkidaşına maksimum itidal gösterme çağrısında bulundu

Dışişleri Bakanlığı, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un İranlı mevkidaşı ile Orta Doğu'daki gergin durumu görüştüğünü ve tüm tarafları sorumlu davranmaya ve itidal göstermeye çağırdığını duyurdu.

Gazze’de can kaybı 33 bin 545’e yükseldi

İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 63 Filistinlinin daha hayatını kaybetmesi ile 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybı 33 bin 545’e yükseldi.

İsrail hava kuvvetleri GKRY hava kuvvetleriyle ortak tatbikatlar gerçekleştirdi
İsrail hava kuvvetleri GKRY hava kuvvetleriyle ortak tatbikatlar gerçekleştirdi

İsrail Ordu Radyosu GLZ istasyonuna göre, İsrail hava kuvvetleri Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) hava kuvvetleriyle ortak tatbikatlar gerçekleştirdi. GLZ, tatbikatların uzun menzilli tatbikatlar ve uzak bir hedefe saldırı yapılmasını içerdiğini söyledi.


İngiliz Telegraph gazetesi bunun adeta bir savaş provası olduğunu yazdı. Haberde şu ifadelere yer verildi;


'İsrail radyosu, İsrail hava kuvvetlerinin "İran'da bir saldırıyı simüle etmek" için Kıbrıs'la ortak tatbikatlar yaptığını bildirdi. İsrail Ordusu Radyo istasyonu GLZ, ABD ordusu ve Kıbrıs Ulusal Muhafızları ile koordineli olarak gerçekleştirilen tatbikatların, uzun menzilli tatbikatlar ve uzak bir hedefe saldırı yapılmasını içerdiğini söyledi.'

İngiliz gazete manşetinden duyurduğu haberinde bunun olası bir İran saldırısına yapılacak misillemenin simülasyonu olduğunu yazdı.


Askeri blog sitesi OSINTdefender tatbikatın Kıbrıs adası üzerinde gerçekleştiğini yazdı.

İsrail'de kritik 'İran' zirvesi

ABD Merkez Komutanlığı başkanı Orgeneral Michael Kurilla İsrail'e indi. Kurilla'nın İran saldırısı tehdidini görüşmek üzere Savunma Bakanı Yoav Gallant ve diğer yetkililerle istişarelerde bulunması bekleniyor.

Rusya vatandaşlarını Ortadoğu'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı
Rusya vatandaşlarını Ortadoğuya seyahat etmemeleri konusunda uyardı

Rusya dışişleri bakanlığı vatandaşlarına Ortadoğu'ya, özellikle İsrail, Lübnan ve Filistin topraklarına seyahat etmekten kaçınmaları gerektiğini söyledi.


Bloomberg'in Çarşamba günü ABD ve İsrail güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, ABD ve müttefikleri, İran veya onun vekillerinin İsrail'deki askeri ve hükümet hedeflerine yönelik büyük füze veya insansız hava aracı saldırılarının yakın olduğuna inanıyor.

Biden, İran'dan misilleme saldırı endişesine karşı İsrail'e destek sözü verdi

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlenen saldırıya misillemede bulunabileceği endişesi karşısında İsrail'e "sarsılmaz" destek sözü verdi.

Biden, İsrail'in Nisan ayı başında Suriye'deki İran konsolosluğunu vurmasının ardından İran'ın "önemli bir saldırı" tehdidinde bulunduğu uyarısı yaptı. Biden, "İsrail'in güvenliğini korumak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

İsrailli askerler gözetleme noktalarına hayır diyor

İsrail'in Ynet haber sitesine göre, en az 126 yeni kadın İsrail askeri (bu hafta askere alınanların yüzde 40'ı) Gazze sınırı yakınında gözetleme görevlisi olarak görev almayı reddediyor.


Ynet'e göre, askerlerin çoğu, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı sırasında sınır yakınında bir düzineden fazla gözetleme askerinin kaçırılmasının ardından yaşanan güvenlik endişelerini dile getirdi.

Bloomberg dünyaya duyurdu: İran, İsrail'i böyle vuracak
Bloomberg dünyaya duyurdu: İran, İsraili böyle vuracak

ABD basınına göre, Washington İran'ın İsrail'e yönelik büyük bir saldırısının yakın olduğuna ve önümüzdeki günlerde gerçekleşebileceğine inanıyor.


İstihbarat değerlendirmelerine atıfta bulunan Bloomberg, saldırının yüksek hassasiyetli füzeler ve insansız hava araçlarını kapsayabileceğini söylüyor; Ortadoğu'daki üst düzey ABD'li generalin İran tehdidini görüşmek üzere İsrail'i ziyaret edeceği bildirildi.


Haberde saldırının gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakıldığının altı çizildi. Bloomberg'e konuşan kaynak asıl sorunun saldırının ne zaman olacağı olduğunu belirtti.


Bloomberg 'İran ve vekil güçler İsrail ordusuna ve hükümet tesislerine saldırabilir. Saldırı, Ortadoğu'daki çatışmaların büyük ölçüde genişlemesine işaret edebilir' dedi.


Axios haber sitesi ise, ABD Merkez Komutanlığı başkanı Orgeneral Michael Kurilla'nın, İran saldırısı tehdidini görüşmek üzere Savunma Bakanı Yoav Gallant ve diğer yetkililerle istişarelerde bulunmak üzere Perşembe günü İsrail'i ziyaret etmesinin beklendiğini bildirdi.


İran'ın yarı resmi Mehr haber ajansı Çarşamba günü geç saatlerde, savunma bakanının aktardığına göre İran'ın "askeri tatbikatlar" nedeniyle yerel saatle gece yarısından itibaren başkent Tahran üzerindeki tüm hava trafiğini askıya aldığını bildirdi. Ancak haber ajansı, haberi X'teki resmi kanalından hızla kaldırdı ve yeni bir gönderiyle bu tür bir haber yayınladığını yalanladı.


İran Suriye'de Devrim Muhafızları Generalini hedef alan İsrail saldırısı sonrası intikam saldırısı düzenleyeceğini ilan etmişti. İsrail ordusu bu saldırının ardından yüksek alarma geçmiş durumda.

Alman Lufthansa, İran'ın İsrail'e saldırısı endişeleri nedeniyle Tahran'a uçuşlarını askıya aldı

Alman hava yolu şirketi Lufthansa'nın, İran'ın başkenti Tahran'a gerçekleştirilmesi ve Tahran'dan yapılması planlanan uçuşları güvenlik sebebiyle durdurduğu bildirildi.

Blinken, Gallant'a ABD'nin İran tehditlerine karşı İsrail'in yanında yer alacağını söyledi

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Savunma Bakanı Yoav Gallant'la yaptığı görüşmede ABD'nin İran'dan gelecek her türlü tehdite karşı İsrail'in yanında yer alacağını açıkça ifade ettiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!