Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum: ABD'nin beklenen misillemesi başladı, can kaybı açıklandı!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2024 10:28

ABD Merkez Komutanlığı, Ürdün’deki askeri üssün vurulmasına misilleme olarak Suriye ve Irak’taki İran hedeflerine saldırı düzenlediklerini açıkladı. İsrail ise sivil nüfusun sığındığı ve daha önce güvenli bölge olarak adlandırılan Refah bölgesine saldırılar düzenlemeye başladı. AFP haber ajansı ABD saldırılarında can kaybının 18 olduğunu açıkladı. İngiliz medyası ise Biden'ı çok zor günler beklediğini öne sürdü. Öte yandan ABD ve İngiltere’ye ait savaş uçakları Yemen'de 13 bölgede 36 Husi hedefini vurdu.

Haberin Devamı

İsrail-Hamas savaşında son dakika gelişmeleri

Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı

Yemen'in başkenti Sana akşam saatlerinden itibaren uçaklar ile vuruluyor. ABD ve İngiltere’ye ait savaş uçakları Yemen'de 13 bölgede 36 Husi hedefini vurdu.

Öte yandan bölgede ABD ve İngiltere'ye ait uçak gemileri bulunuyor.


Irak’tan ABD Büyükelçiliği’ne nota

Irak, ABD’nin düzenlediği son saldırılar nedeniyle ABD Bağdat Büyükelçiliği Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin ülkenin batısında gerçekleştirdiği ve siviller ile güvenlik güçlerini hedef alan hava saldırılarını protesto etmek amacıyla ABD Bağdat Büyükelçiliği Maslahatgüzarı David Berker’in bakanlığa çağırılarak, protesto notası verildiği aktarıldı.

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski’nin ülkede olmaması nedeniyle Berker’in bakanlığa çağırıldığı vurgulanan açıklamada, Irak topraklarının savaşan ülkeler arasında hesaplaşma alanı olmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Açıklamada, “Ülkemiz husumetler arasında güç göstermek için uygun bir yer değildir. Hükümet topraklarımız ve şehirlerimiz ile sivillerimizin ve güvenlik güçlerimizin hayatlarını korumak için ahlaki, ulusal ve anayasal sorumluluğun gerektirdiği her türlü çabayı gösterecektir” ifadeleri kullanıldı.

Irak hükümeti Sözcüsü Basim el-Avvadi ülkenin batısındaki Anbar kentindeki güvenlik güçlerini hedef alan ABD hava saldırısında 16 kişinin öldüğünü ve 25 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. Irak hükümeti, ABD’nin düzenlediği hava saldırılarında hayatlarını kaybedenler için ülke genelinde 3 günlük yas ilan ettiği açıklamıştı.

İran Dışişleri: "ABD'nin saldırısı sonucu bölgede istikrarsızlık ve gerilim daha da artacak"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD'nin Irak ve Suriye'de gece saatlerinde gerçekleştirdiği misilleme saldırılarını şiddetle kınadı. Kenani, söz konusu saldırıların Irak ve Suriye'nin egemenlik ve toprak bütünlüğünün, uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler kararlarının açık bir ihlali olduğunu belirtti.

Kenani, “ABD'nin Siyonist İsrail rejiminin Gazze halkına yönelik 4 aydır süren amansız ve vahşi saldırılarını desteklemesi, bununla birlikte Yemen'in toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ederek bu ülkeye saldırlar gerçekleştirmesi ve ardından bir macera arayışına girerek Irak ve Suriye'yi hedef alması, ABD'nin yeni bir stratejik hatasıydı. Bu saldırıların sonucu bölgede istikrarsızlık ve gerilim daha da artacaktır” dedi.

İngiliz medyası: Biden başkanlığının en tehlikeli günlerine giriyor
İngiliz medyası: Biden başkanlığının en tehlikeli günlerine giriyor

İngiliz Telegraph gazetesi Irak ve Suriye'deki İran askeri hedeflerine yönelik misilleme saldırılarının ABD Başkanı joe Biden'ın şidmidye kadarki en riskli sınavlarından biri olduğunu yazdı. ABD'nin misilleme saldırısında hassas bir denge gözettiğini yazan gazete, "Orta Doğu'daki askeri eylemler en dikkatli şekilde planlansa da öngörülemeyen sonuçlar doğurabilir." uyarısında bulundu.

İRAN ASKERİ GÜÇLERİNİ ÇEKMİŞTİ

Tahran ve müttefiklerinin ne olacağına dair bazı ipuçlarına sahip olduğunu ileri süren gazete "İran'ın askeri güçlerini Irak ve Suriye'den çoktan çekilmiş olduğu anlaşılıyor." ifadelerini kullandı.

ABD saldırılarının önümüzdeki günlerde yoğunlaşması bekleniyor. Telegraph gazetesine göre ABD eylemleri beklenmedik bir tepkiye neden olabilir:

"Beyaz Saray, Biden'ın Orta Doğu'da attığı adımların askeri açıdan olduğu kadar siyasi açıdan da tehlikeli olduğunun elbette son derece farkında. Biden'ın İsrail'i desteklemesi, partisinin ilerici kanadında ve özellikle de yeniden seçilme umutları için hayati önem taşıyan genç seçmenler arasında rahatsızlığa neden oldu. Cumhuriyetçiler ise üç ABD askerinin ölümünden Biden'ın "zayıflığını" sorumlu tuttu. Biden başkanlığının en tehlikeli günlerine giriyor."

ABD saldırılar için neden bekledi?
ABD saldırılar için neden bekledi

Dış politika uzmanları, Beyaz Saray’ın misilleme için beklemesinin, İran’a hedef alınacak yerlerdeki personelini geri çekme olanağı tanıdığını ve bunun da iki ülke arasında daha doğrudan bir çatışma riskini azalttığını söyledi.

ABD eski savunma bakanı yardımcısı Mick Mulroy BBC'ye şöyle konuştu:

"Beyaz Saray bu şekilde, İran destekli milislerin bölgedeki ABD kuvvetlerine saldırma kabiliyetini azalttı ve gerilimi de tırmandırmadı. Ancak aynı zamanda bu misilleme, caydırıcı olmayacak gibi görünüyor."

Mulroy bu misillemenin nihai faydasının ABD ile İran arasında "doğrudan bir savaşı önlemek" olacağını kaydetti.

Washington Körfez Ülkeleri Enstitüsü’nden Hussein Ibish, misillemenin gecikmesinin ABD'nin İran topraklarına bir saldırı yapma niyetinde olmadığını gösterdiğini değerlendirdi.

ABD içinde ise ölçülü misilleme nedeniyle Cumhuriyetçi Partili siyasetçiler Biden’ı eleştiriyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, bu misillemenin, “aşırı sinyal” verilerek yapıldığını savundu ve ülkesinin uğradığı saldırılar karşısında caydırıcı olmayacağını kaydetti.

Arkansas Senatörü Tom Cotton de, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Biden’ın verdiği yanıtın, "sadece Ayetullahları daha da cesaretlendirdiğini" iddia etti.

Senatör Markwayne Mullin de paylaşımında, "Caydırıcılık yarım yamalak atılmış adımlarla sağlanmaz. Caydırıcılık yılanın kafasını koparmaktır." mesajını verdi.

Washington Körfez Ülkeleri Enstitüsü’nden Hussein Ibish, Biden yönetiminin, ABD'nin daha ciddi bir çatışmaya sürüklenmesiyle ortaya çıkabilecek iç siyasi tehlikeden de kaçınmaya çalıştığını savunuyor ve şu yorumu yapıyor:

"İran'a saldırsaydı, Donald Trump gibi Cumhuriyetçiler, Biden'ı savaş kışkırtıcısı olmakla suçlayacaktı. Bu siyasi bir tuzak. Bunu herkes anlıyor, dolayısıyla bu tuzağa düşmeyecekler.

Gazze'de can kaybı 27 bin 238'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 27.238'e yükseldiğini 66.452 Filistinlinin de yaralandığını duyurdu.

Suriye'den ABD saldırılarına kınama

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Suriye ve Irak'ta gece boyunca düzenlediği hava saldırılarını kınadı. Yapılan açıklamada "ABD saldırıları Orta Doğu'daki çatışmayı tehlikeli bir şekilde körüklemeye hizmet etti" ifadeleri yer aldı.

ABD saldırılarında can kaybı: 18 'Bu yanıtımızın başlangıcı'
ABD saldırılarında can kaybı: 18 Bu yanıtımızın başlangıcı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Başkan Biden'ın İran'ın İslam Devrim Muhafızları'na (IRGC) ve onunla bağlantılı silahlı gruplara karşı ek eylem emri verdiğini açıkladı ve "Bu bizim yanıtımızın başlangıcıdır" dedi.

AFP Haber ajansı hava saldırıları sonucu en az 18 savaşçının öldürüldüğünü açıkladı

ABD destekli ateşkes Hamas liderlerini ikiye böldü
ABD destekli ateşkes Hamas liderlerini ikiye böldü

ABD'li Wall Street Journal gazetesinin ateşkes müzakereleri hakkında bilgi sahibi yetkililere dayandırdığı haberine göre, Hamas'ın üst düzey liderleri ABD destekli ateşkes önerisi konusunda ikiye bölünmüş durumda.

WSJ'ye göre Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve diğer üst düzey üyeler çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesini öngören teklifi kabul etmeye hazırken, sürgündeki liderler daha fazla taviz ve kalıcı bir ateşkes için müzakere etmek istiyor.

İsrail dediğini yaptı Refah'a saldırdı: 28 kişi hayatını kaybetti
İsrail dediğini yaptı Refaha saldırdı: 28 kişi hayatını kaybetti

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın askeri operasyonların Mısır sınırında yer alan Refah kentine kadar genişleteceğini duyurmasından saatler sonra Refah'ın doğu kesimi ağır topçu ateşiyle sarsıldı.

İsrail saldırıları nedeni ile yerinden edilen binlerce insana ev sahipliği yapan Refah'ta vurulan binalardan birinde onlarca Filistinli kalıyordu. Saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi de yaralandı.

İsrail'in bir diğer saldırısında Canina bölgesi hedef alındı. Burada da toplam 15 kişi hayatını kaybetti.

Irak'tan ABD'ye sert tepki

Irak, ABD'nin Cuma gecesi kendi topraklarında gerçekleştirdiği saldırıları öfkeyle kınadı. Irak Başbakanlık sözcüsü Yehia Rasool, durumu egemenlik ihlali olarak nitelendirdi ve saldırıların Irak ve bölgenin güvenlik ve istikrarı için feci sonuçlar doğuracağını söyledi.

ABD’den Ürdün misillemesi

İran destekli Iraklı milis grubu Kataib Hizbullah’ın Ürdün’deki Amerikan üssüne saldırısına “karşılık verileceğini” duyuran ABD misilleme operasyonuna başladı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) İran’ın İslam Devrim Muhafızları Kolordusu (IRGC) Kudüs Gücü ve ona bağlı milis gruplarına karşı Irak ve Suriye’de hava saldırıları düzenlediklerini duyurdu.

85 HEDEF VURULDU

Açıklamada uzun menzilli bombardıman uçaklarının da bulunduğu çok sayıda uçakla 85’ten fazla hedefi vurulduğu, 125’ten fazla hassas mühimmat kullanıldığı belirtildi. Vurulan tesisler arasında komuta ve kontrol operasyon merkezleri, istihbarat merkezleri, roketler ve füzeler ve insansız hava aracı depoları yer aldı.

BİRKAÇ GÜN SÜRECEK

Operasyon için düğmeye basılması Biden’ın Ürdün’de öldürülen Amerikan askerlerinin cenazesine katılmasının ardından geldi. ABD’li yetkililer, saldırıların son birkaç hafta içindeki İran destekli milislere yönelik önceki saldırılardan daha sert ve “katmanlı” olacağını söyledi. CBS haber sitesine konuşan kaynaklar ise saldırıların birkaç gün sürebileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!