Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Lübnan'dan İsrail'e füze yağdı! İlk açıklama geldi

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Lübnandan İsraile füze yağdı İlk açıklama geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2024 09:48

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Hizbullah'ın, Lübnan'dan İsrail'e 40 roket fırlatıldığı belirtildi. İsrail'den yapılan ilk açıklamada, "Lübnan topraklarından geçen 40 füze saldırısı yapıldı. 2 Hizbullah İHA'sını imha ettik. Saldırıların çoğunu durdurduk" denildi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Biden'dan İran'a uyarı: Yapmayın

Hizbullah'ın Lübnan'dan İsrail'e yaptığı füze saldırısı sonrası ABD Başkanı Joe Biden'dan ilk açıklama geldi.

CNN Türk Washington Temsilci Yunus Paksoy'un aktardığına göre Biden şunları söyledi:

"İran'a mesajım 'yapmayın'. İsrail'in savunulmasına kendimizi adamış durumdayız. Savunulmasına yardımcı olacağız. Kendi güçlerimizi de koruyacağız."

İsrail'de sirenler çalıyor

Füze saldırısı nedeniyle İsrail'den sirenler çaldığı bildirildi. Öte yandan İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre, İsrail ordusunun hastanelere olası İran saldırısı için alarma geçmeleri talimatı verdiği belirtildi.

İsrail: Lübnan'dan saldırı yapıldı
İsrail: Lübnandan saldırı yapıldı

İsrail "Lübnan topraklarından geçen 40 füze saldırısı yapıldı. 2 Hizbullah İHA'sını imha ettik. Saldırıların çoğunu durdurduk" açıklamasında bulundu.

ABD: İran'dan gelebilecek tehdidi gerçek ve uygulanabilir görüyoruz

İran’ın İsrail’e yönelik düzenlemesi beklenen misilleme saldırısı gözleri bölgeye kilitledi. İsrail ordusu saldırıya karşı hazırlıklarına devam ederken, ABD ise bölgedeki durumu yakından izlemeyi sürdürüyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada, “İran'dan gelebilecek tehdidi hala gerçek ve uygulanabilir olarak görüyoruz” dedi. ABD’nin Tahran’ın tehdidini göz önünde tutarak bölgedeki kuvvetlerinin pozisyonlarını gözden geçirdiğini belirten Kirby, “Durumu çok yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

POLONYA’DAN İSRAİL, BATI ŞERİA, GAZZE VE LÜBNAN'A SEYAHAT UYARISI

Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından güncellenen seyahat listesinde, İsrail, Batı Şeria, Gazze ve Lübnan'a seyahat edilmemesi tavsiye edildi. Bakanlık açıklamasında, “Askeri operasyonlarda ani bir tırmanış olacağı ve bunun da bu 3 ülkeden çıkışta önemli zorluklara neden olacağı göz ardı edilemez. Herhangi bir tırmanma hava trafiğinde önemli kısıtlamalara ve kara sınır kapılarından geçilememesine yol açabilir” ifadeleri kullanıldı.

Beyaz Saray: İran'ın İsrail'e yönelik tehdidi gerçek

Beyaz Saray, bu ay Suriye'de iki İranlı generalin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından İran'ın İsrail'e karşı misilleme tehdidinin “gerçek” ve “geçerli” olduğunu söyledi.


Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, 'Burada İran'dan gelebilecek potansiyel tehdidin hâlâ gerçek ve geçerli olduğunu düşünüyoruz' dedi. Kirby, ABD'nin bölgedeki durumu yakından takip ettiğinin de altını çizdi.

Mescid-i Aksa’da bayramın üçüncü gününde cuma namazı 30 bin kişiyle kılındı

İsrail ordusu Gazze Şeridine 189 gündür saldırılarını sürdürürken, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki Filistinliler Ramazan Bayramı’nın 3. gününde Cuma namazını kılmak için İslam dininin en kutsal üçüncü mekanı Mescid-i Aksa'ya akın etti. Binlerce Filistinli sabahın erken saatlerinden itibaren İsrail’in kurduğu askeri kontrol noktalarını geçerek Mescid-i Aksa’ya koştu. İsrail güçleri, Batı Şeria'dan gelenlerin Kudüs'e girişlerinde sıkı kısıtlamalar uygularken, çok sayıda Filistinlinin girişine izin vermedi. Kudüs İslami Vakıflar Dairesinden yapılan açıklamada, İsrail’in kısıtlamalarına rağmen 30 bin Müslümanın Ramazan Bayramı'nın 3. gününde cuma namazını Mescid-i Aksa’da kıldığı belirtildi.

Norveç: Norveç, Filistin devletini ve BM’deki yerini tanımaya hazır
Norveç: Norveç, Filistin devletini ve BM’deki yerini tanımaya hazır

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Norveç, Filistin devletini ve BM’deki yerini tanımaya hazır. Asıl soru, bölgede barışa yönelik süreci desteklemek için bunu hangi dönemde ve hangi ortamda yapacağımızdır” dedi.

Fransa’dan vatandaşlarına seyahat uyarısı

İsrail ve İran arasında son dönemde yükselen tansiyon nedeniyle ABD’nin ardından Avrupa ülkeleri vatandaşlarına seyahat uyarısında bulundu. Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Fransız vatandaşlarına seyahat uyarısı yapıldı. Açıklamada, Fransız vatandaşlarının İran, İsrail, Lübnan ve Filistin topraklarına seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye edildi. Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ise söz konusu ülkelerdeki Fransız memurların görevlerini yürütmelerinin yasaklandığını ve Tahran'daki diplomatik personelin ailelerinin Fransa'ya geri dönmelerini talep etti.

 

 

IDF: Yardım kamyonlarından oluşan ilk konvoy, yeni kara geçişinden kuzey Gazze'ye girdi

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, Filistinlilere insani yardım taşıyan ilk kamyon konvoyunun dün gece yeni bir kara geçişiyle kuzey Gazze Şeridi'ne nakledildiği belirtildi.

Blinken, Çin'den İran'ı İsrail'i vurmaktan caydırmak için nüfuzunu kullanmasını istedi
Blinken, Çinden İranı İsraili vurmaktan caydırmak için nüfuzunu kullanmasını istedi

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çinli mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında Pekin'den İran'ı İsrail'e saldırmaktan caydırmak için nüfuzunu kullanmasını istedi.

Gazze’de can kaybı 33 bin 634’e yükseldi

İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 89 Filistinlinin daha hayatını kaybetmesi ile 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybı 33 bin 634’a yükseldi.

İsrail basını: Mossad misilleme planını onayladı

Dünya WSJ'nin haberini konuşurken İsrail basınından gündeme adeta bomba gibi düşen bir haber geldi. WSJ'nin ABD istihbaratının 24 ile 48 saat içinde İran'ın 'intikam saldırısı'na hazırlandığını duyurmasından saatler sonra Ynet İsrail'in misilleme planını yazdı.

Ynet'e göre, Gallant ABD'li mevkidaşına, İsrail'in saldırıya uğraması durumunda İran topraklarını vurarak karşılık vereceğini söyledi. İran'ın saldırısı durumunda misilleme yapılacağını yazan Ynet haberinde şu ifadelere yer verdi;


'IDF ve Mossad, İsrail'in İran topraklarından saldırıya uğraması durumunda İran'a saldırı planlarını onayladı. Ayrıca ABD ve İsrail orduları arasındaki koordinasyon da arttı.'

İsrail 2024'te Batı Şeria'da rekor miktarda araziye el koydu

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail, Gazze'ye yönelik savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 1.000 hektarlık (2.470 dönüm) araziyi devlet toprağı ilan etti; 2024'teki ele geçirmeler tarihteki herhangi bir yılı geride bıraktı.

ABD istihbaratına göre İran önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde 'İsrail topraklarında' misilleme yapabilir
ABD istihbaratına göre İran önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde İsrail topraklarında misilleme yapabilir

ABD'li bir yetkilinin, Amerikan istihbarat raporlarına dayandırarak, İsrail'in önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde İran'dan "muhtemelen İsrail topraklarına" doğrudan bir saldırıya hazırlandığını söylediği aktardı.


Wall Street Journal, adı açıklanmayan bir ABD'li kaynağın, İsrail'in güney veya kuzey İsrail'e olası bir saldırıya hazırlandığını söylediğini duyurdu.


Amerikalı yetkili Perşembe gecesi yaptığı açıklamada, ABD istihbarat raporlarının İran'ın saldırısının yurtdışındaki İsrail hedeflerine değil, İsrail topraklarına yönelik olabileceğini gösterdiğini söyledi.


Ancak haberde İran rejimine yakın bir kaynağın Tahran'ın henüz nihai bir karar almadığını söylediğine de yer veriliyor.

Austin'den Gallant'a: İsrail, İran'a karşı savunmada Amerika'nın tam desteğine güvenebilir
Austinden Gallanta: İsrail, İrana karşı savunmada Amerikanın tam desteğine güvenebilir

İsrail basınında yer alan haberlere göre, ABD'den İsrail'e olası bir İran saldırısında tam destek sözü geldi. Söz konusu haberlere göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Perşembe gecesi Savunma Bakanı Yoav Gallant'a şunları söyledi: "İsrail, İsrail'i İran'dan gelecek saldırılara karşı savunmada tam Amerikan desteğine güvenebilir."

IDF, Gazze'de kazara bırakılan istihkam aracını imha etmek için hava saldırısı düzenlemek zorunda kaldı

Ordu Radyosu'nun haberine göre, IDF, bu hafta güney Gazze Şeridi'nden çekilmeden önce birliklerin kazara Han Yunus'ta bıraktığı kendi mühendislik araçlarından birini vurmak zorunda kaldı.

ABD ordusu, Husilerin Yemen'den fırlattığı gemisavar füzesini imha ettiğini açıkladı

ABD ordusu, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgesinden fırlatılan gemisavar balistik füzeyi imha ettiğini açıkladı. ABD Merkez Komutanlığı yaptığı yazılı açıklamada ABD'ye, koalisyona veya ticari gemilere herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmediğini söyledi.

ABD, İsrail'deki personeline İran tehdidi nedeniyle şehir dışına çıkmamalarını söyledi

ABD yaptığı açıklamada, İran'ın misilleme yapma tehdidi nedeniyle İsrail'deki çalışanlarının ve aile üyelerinin Tel Aviv, Kudüs ve Be'er Sheva bölgeleri dışına kişisel seyahatlerini kısıtladığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!