Rusya'dan intikam saldırısı! NATO sınırında tansiyon zirvede: Polonya savaş uçaklarını aktive etti! Rusya'dan zehir zemberek ABD açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan intikam saldırısı NATO sınırında tansiyon zirvede: Polonya savaş uçaklarını aktive etti Rusyadan zehir zemberek ABD açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2024 10:15

2021'den beri Ukrayna'da savaşan Rusya, kendi topraklarında gerçekleşen saldırının şokunu yaşıyor. Ülkenin başkenti Moskova’da kamuflajlı kişiler akşam bir konser salonunda saldırı düzenledi saldırıda 100'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. ABD saldırganların terör örgütü DEAŞ ile bağlantılı olduğunu Rusya ise Ukrayna ile bağlantılı olduğunu savunuyor. Dünya Moskova'dan gelecek haberlere kitlenmişken, Rusya'dan flaş bir hamle geldi. Ukrayna'ya 'intikam' saldırıları düzenleyen Moskova'nın bu hamlesi sonrası NATO üyesi Polonya, savaş uçaklarını hazır duruma getirdiğini ilan etti. Rus televizyonu saldırının ilk saniyelerine ait kan donduran görüntüleri yayınladı. Moskova'dan zehir zemberek bir ABD açıklaması geldi.

Ukrayna, Rusya'nın saldırılarının ardından elektrik ithalatını artırdı

Ukrayna, Rusya'nın bir dizi füze ve insansız hava aracı saldırısının ardından elektrik ithalatını artırdı ve ihracatı durdurdu. Ukrayna enerji bakanlığı, "Mevcut gün için elektrik ithalatının 14.900 megawatt saat (Mwh) olacağı tahmin ediliyor." dedi. Rusya, Pazar günü erken saatlerde düzenlenen saldırıların Ukrayna'nın elektrik enerjisi ve gaz üretim tesislerini hedef aldığını duyurmuştu.

Terör saldırısında ölü sayısı 137'ye yükseldi
Terör saldırısında ölü sayısı 137ye yükseldi

Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 137'ye yükseldiğini açıkladı.

ABD uçakları sınıra yaklaştı, Rus savaş jetleri havalandı

Rusya savunma bakanlığı, iki ABD B-1B bombardıman uçağının Barents Denizi üzerinden Rusya sınırına yaklaşmasının ardından Rusya'nın bir MiG-31 savaş uçağını havalandırdığını söyledi. Bakanlık aynı açıklamada MiG-31'in havalanmasının ardından Amerikan uçaklarının geri döndüğü bilgisine de yer verdi.

Rusya’dan ABD’nin ‘DEAŞ’ açıklamasına yanıt: Belki Kennedy’i de DEAŞ öldürmüştür

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ABD’nin Moskova’daki terör saldırısını ‘DEAŞ’ın düzenlediğine’ ilişkin açıklamasına yanıt verdi. Zakharova, “Keşke kendi Başkanları Kennedy'nin suikastını da bu kadar kısa sürede çözebilselerdi. Belki onu da DEAŞ yapmıştır?” dedi.


Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zakharova, “Keşke kendi Başkanları Kennedy'nin suikastını da bu kadar çabuk çözebilselerdi. Ama hayır, 60 yıldan uzun bir süredir onu kimin öldürdüğünü bulamadılar. Belki de onu da DEAŞ yapmıştır? Crocus Belediye Binası'ndaki terör saldırısına ilişkin soruşturma tamamlanana kadar, Washington'dan Kiev'i aklayan her ifade kanıt olarak kabul edilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

Aliyev’den Putin'e başsağlığı telefonu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Moskova’daki konser saldırısının ardından Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e mesajı göndermişti. Aliyev, Putin’i bu kez de arayarak bir kez daha başsağlığı diledi. Putin'e ve Rus halkına taziyelerini ileten Aliyev, saldırıda yaralananlara da acil şifalar diledi. Aliyev, Azerbaycan’ın bu korkunç terör eylemini şiddetle kınadığı, Azerbaycan’ın bu zor zamanlarda Rusya'nın ve Rus halkının yanında olduğunu belirtti.

Kan donduran görüntüleri Rus televizyonu yayınladı

Rus televizyonu Russia Today bugün saldırıdan yeni görüntüler yayınladı. RT'nin internet sayfasında yayınlanan görüntülerde saldırının ilk saniyeleri yer aldı.


Görüntülerde saldırganların cam kapılara ateş ettiği, ziyaretçilerin ise korku içinde kaçmaya çalıştığı, birkaç kişi mobilyaların arkasına saklanmak için çaba sarf ettiği görülüyor.


Videonun saldırıdan kurtulan bir kişi tarafından çekildiği belirtiliyor. En son resmi verilere göre, ölümcül silahlı saldırıda en az 133 kişi öldü ve 100'den fazla kişi de yaralandı.

Rusya'dan zehir zemberek açıklama: ABD terörle mücadele iş birliğini yok etti

Rusya'nın Washington DC Büyükelçisi Anatoly Antonov, ABD'nin Moskova ile terörle mücadele işbirliğini sona erdirdiğini söyledi.


Russia Today'de yer alan habere göre, Rus elçi açıklamasında 'Amerikalılara, başkanımızın (Vladimir Putin) Amerikalılara ilk elini uzatan kişi olduğunu ve 2001 yılında yardım sağlamaya hazır olduğunu belirttiğini her zaman hatırlattım. [Bu işbirliğinde] bazı şeyler yolunda gitti... ve bugün bizim hatamız olmadan her şey mahvoldu' ifadelerine yer verdi.


RT, 'Antonov'un bu açıklaması, birkaç silahlı kişinin Cuma akşamı Moskova'nın hemen dışındaki Crocus City konser salonunda silahlı saldırı düzenleyerek Rusya'nın modern tarihindeki en ölümcül terör saldırılarından birini gerçekleştirmesinden kısa bir süre sonra geldi' dedi.


Ayrıca Antonov, Moskova'daki ABD büyükelçiliğinin, konserler de dahil olmak üzere Moskova'daki büyük toplantıları hedef alan olası aşırılıkçı faaliyetler konusunda vatandaşlarına uyarılarda bulunmasına rağmen, Washington'daki Rusya büyükelçiliğine bu konuda herhangi bir bildirim gelmediğine dikkat çekti.


Antonov, 'Bu konuyla ilgili olarak ne Beyaz Saray ne de Dışişleri Bakanlığı ile herhangi bir temasım olmadı' dedi.

Polonya, 'hava sahası ihlali' için Rusya'dan açıklama talep edecek

AFP'de yer alan son dakika gelişmesine göre, Polonya dışişleri bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, Varşova'nın Rusya'ya ait bir seyir füzesi tarafından gerçekleştirilen "hava sahası ihlali" konusunda Moskova'dan bir açıklama talep edeceğini söyledi.

Rusya listeyi güncelledi

Rusya Sağlık Bakanlığı, terör saldırısı mağdurlarının listesini güncelledi. Listede 154 kişi yer alıyor. 107 kişi halen hastanelerde, 44 kişi ise ayakta tedavi görüyor. 'Taburcu oldu' sütununda üç kişi listeleniyor.

Ukrayna'dan açıklama geldi: 18 Rus füzesi ve 25 İHA'yı imha ettik

Yetkililer, Rusya'nın Pazar günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ve batıdaki Lviv şehrine 57 füze ve insansız hava aracıyla saldırdığını söyledi.


Pazar günü erken saatlerde Kiev'de çok sayıda patlama duyuldu. Ukrayna hava kuvvetleri Telegram'da yaptığı açıklamada, Ukrayna savunmasının Rusya tarafından fırlatılan 29 füzeden 18'ini ve 28 saldırı uçağından 25'ini imha ettiğini söyledi.

Rusya konser salonu katliamında ölenlerin yasını tutuyor
Rusya konser salonu katliamında ölenlerin yasını tutuyor

Rusya, Moskova dışındaki konser saldırısının ardından bir günlük yas nedeniyle Pazar günü bayrakları yarıya indirdi. Rus lider Putin üçü çocuk olmak üzere 133 kişinin ölümüne ve 150'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan katliamın arkasındaki herkesi bulup cezalandırma sözü verdi.

Varşova: Rus füzesi Polonya hava sahasını ihlal etti

Ülkenin ordusuna göre, Rusya'nın Ukrayna'ya gece boyunca düzenlediği saldırıda fırlattığı seyir füzelerinden biri, Polonya'nın hava sahasını kısa süreliğine ihlal etti.


Polonya Savunma Bakanlığı'na göre füze yerel saatle 4:23'te (Moskova saatiyle 6:23) Ukrayna sınırı yakınındaki Ocerdów kenti yakınlarında uçtu.


Silahlı kuvvetler sosyal medya platformu X'te "Nesne Oserdow kasabası yakınlarındaki Polonya uzayına girdi ve 39 saniye boyunca orada kaldı. Tüm uçuş boyunca askeri radar sistemleri tarafından gözlemlendi' dedi.

Polonya, Batı Ukrayna'ya düzenlenen saldırıların ardından askeri uçakları aktive etti

Rusya, son birkaç saat içinde Ukrayna'nın batı bölgesi Lviv'e hava saldırıları düzenledi.


Batı Ukrayna'ya düzenlenen ve füzelerin Polonya'ya yakın uçtuğu saldırı, Polonya silahlı kuvvetlerinin sınırına yakın hava sahasının güvenliğini sağlamak için savaş uçaklarını 'aktive' etmesine yol açtı.

Polonya silahlı kuvvetleri X'te yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;


'Silahlı kuvvetlerin Operasyon Komutanlığı, bu gece Rusya Federasyonu'nun Ukrayna topraklarında bulunan hedeflere yönelik hava ve füze saldırılarıyla ilgili yoğun uzun menzilli havacılık faaliyetlerini gözlemliyor. Polonya hava sahasının güvenliğini sağlamak için gerekli tüm prosedürler başlatıldı ve DO RSZ durumu sürekli olarak izliyor. Polonya ve müttefik uçaklarının etkinleştirildiği ve bunun özellikle ülkenin güneydoğu kesiminde gürültü seviyelerinin artmasına neden olabileceği konusunda uyarıyoruz.'

Rusya'dan Ukrayna'ya 'intikam' saldırısı
Rusyadan Ukraynaya intikam saldırısı

Rusya, Kiev ve Lviv bölgesine saldırı düzenledi. Rusya'nın ülkenin altyapısına yönelik insansız hava aracı ve füze saldırılarının ardından Ukrayna şehri karanlığa gömüldü.


NBC NEWS: İNTİKAM SALDIRISI


ABD merkezli NBC News bunu 'intikam saldırısı' olarak nitelendirdi. Söz konusu haberde 'Rusya, son cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki Ukrayna saldırılarının intikamı olarak Moskova tarafından gösterilen saldırılarla günlerdir Ukrayna'yı dövüyor' yorumuna yer verildi.


Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, X'te yayınlanan video konuşmasında, 'Rus terörü artık yeterli modern hava savunma sistemimiz olmadığı için mümkün; dürüst olmak gerekirse, bunları sağlamak için yeterli siyasi iradeye ihtiyaç var' dedi.

 

Zelenski, Putin'i konser salonu saldırısını Ukrayna'ya yüklemeye çalışmakla suçladı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Putin'i konser salonu saldırısını Ukrayna'ya yüklemeye çalışmakla suçladı. Zelenski ve çok sayıda Ukraynalı yetkili, Ukrayna'nın saldırıyla herhangi bir ilgisi olduğunu şiddetle reddetti .

Rusya, Kırım liman kentine füze düşürdü

Rusya'da görevli bir yetkili, Rusya'nın Kırım'ın Sevastopol limanı üzerinde gece boyunca 10'dan fazla füzeyi düşürdüğünü söyledi. Mikhail Razvozhayev, Rus ordusunun şehre yönelik "büyük bir saldırıyı püskürttüğünü" söyledi.

DEAŞ konser saldırısını gösterdiğini söylediği görüntüleri yayınladı

Rusya'daki terör saldırısını üstlenen DEAŞ, Moskova yakınlarındaki bir konser salonuna düzenlenen saldırının videosunu yayınladı.

Bir dakika 31 saniyelik video, silahlı adamlardan birinin çok sayıda kişiye ateş açmasının yakından görüntüsüne ev sahipliği yapıyor. 


Cumartesi günü sosyal medyada yayınlanmaya başlanan görüntüler terör örgütünün Amaq haber ajansı tarafından servis edildi.

CNN International'de yer alan haberde söz konusu görüntüler için 'DEAŞ'e bağlı haber ajansı Amaq Cumartesi günü, Moskova banliyösündeki bir konser salonuna düzenlenen saldırıyı gösteren grafik görüntüler yayınladı' dedi.


CNN ayrıca 'Bu video, faillerin videoyu gönderebilmek için DEAŞ'e doğrudan bağlantısı olduğunu öne sürüyor' yorumuna yer verdi.

Beyaz Saray, Moskova bölgesindeki saldırıda 'Ukrayna'nın herhangi bir müdahalesinin olmadığını' söyledi

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Moskova yakınlarındaki bir konser salonuna düzenlenen saldırının arkasında Ukrayna'nın olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi.

Kim Jong Un Putin'e taziyelerini iletti
Kim Jong Un Putine taziyelerini iletti

KCNA devlet haber ajansının haberine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Crocus Belediye Binası'ndaki katliam nedeniyle Vladimir Putin'e bir taziye mesajı gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!