Reisi'nin Özel Kalem Müdürü düşen helikopterin son anlarını anlattı! İşte saniye saniye yaşananlar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2024 08:09

Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Emir Abdüllahiyan ve beraberindeki üst düzey yetkililer için yapılan cenaze törenleri ikinci gününde de devam ederken İran Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü, dünyanın cevabını merakla beklediği soruya yanıt verdi.

Tahran'daki törene Cevdet Yılmaz ve Hakan Fidan da katılldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, helikopter kazasında vefat eden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi için düzenlenen taziye merasimine katıldı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyan ve Reisi’nin koruması Seyit Mehdi Musevi için başkent Tahran’da taziye merasimi düzenleniyor. Devlet ve hükümet başkanları ile bakanların katıldığı törende Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor.

Yerel saatle 14.20’de Mehrebad Havalimanı’na ulaşan Yılmaz ve Fidan, törenin düzenlendiği Tahran Uluslararası Konferans Merkezi’ne geldi. Reisi, Abdullahiyan ve Musevi’nin tabutlarının önünde dua eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakan Fidan, vekaleten görevi devralan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir’e ve İranlı yetkililere taziyelerini iletti.

Yılmaz ve Fidan'ın az önce İran'dan ayrıldığı öğrenildi.

Reisi için Tahran'da düzenlenen cenaze töreninde büyük bir kalabalık var

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve helikopter kazasında hayatını kaybeden diğer altı kişi için bugün başkent Tahran'da yapılan cenaze töreninde büyük bir kalabalık var.

Cenaze töreni İran'ın Ruhani Lideri Ayetullah Hamaney'in Tahran Üniversitesi'nde kıldırdığı namazla başladı. Daha sonra İran bayrağına sarılı tabutlar, omuzlarda bir araca taşındı ve çok büyük bir kalabalığın toplandığı Tahran'ın merkezindeki Azadi Meydanı'na götürüldü.

Yetkililer, cenaze törenine karşı gösteriler ve internette hakarete karşı uyarılarda bulundu. Törene katılanlar arasında, İran Devrim Muhafızları'nın başlıca komutanları da bulunuyor.

Bunun ardından cenazeler Güney Horasan'a götürülecek ve oradan da Reisi'nin doğum yeri Meşhed'deki sekizinci imam türbesinde toprağa verilecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakan Fidan Tahran’a gitti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Fidan, bugün İran Cumhurbaşkanı Ayetullah İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan için düzenlenecek taziye merasimine katılmak üzere Tahran’a hareket etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakan Fidan’ın saat 11.40’ta uçakla yola çıktıkları öğrenildi.

Putin İran'a taziyelerini iletti

Putin, Reisi'nin cenazesi için Tahran'da bulunan Rusya Duma Başkanı Vyacheslav Volodin'den anma etkinliklerinde taziyelerini iletmesini istedi.

Dün Volodin'le konuşan Putin, Rus devlet haber ajanslarına göre Reisi'nin "gerçekten güvenilir bir ortak, kendinden emin, ulusal çıkarlar doğrultusunda hareket eden bir adam" olduğunu söyledi.

Hamaney Raisi için dua etti

İran'ın Dini Lideri Hamaney, Raisi ve Pazar günkü kazada hayatını kaybeden diğer İranlı yetkililer için dua etti. İran'ın cumhurbaşkanı vekili Muhammed Mokhber tören sırasında onun yakınlarda durdu. Mokhber'in ağladığı görüldü.

İran'ın dini lideri de törende

İran'ın dini lideri, Pazar günkü helikopter kazasında hayatını kaybeden Reisi ve diğer İranlı yetkililerin cenaze törenine katılıyor. Kazada hayatını kaybedenlerin tabutları, üzerlerinde resimlerin yer aldığı İran bayraklarıyla kaplı. Reisi'nin tabutu siyah sarıklı.

Reisi'nin özel kalemi, helikopterin kaybolmasından sonra yaşananları anlattı

İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr News'in Salı günü bildirdiği üzere, IRINN devlet televizyonuna verdiği röportajda Gholam Hossein Esmaili, İran'ın Azerbaycan sınırındaki bir barajın açılış töreninden dönen üç helikopterden birinde olduğunu söyledi.


Dokuz kişiyi taşıyan helikopterin dönüş yolunda kötü hava koşullarına maruz kalması ve kaybolması, dağlık bölgede gece boyunca saatlerce arama yapılmasına neden oldu.
Mehr News'in aktardığına göre Esmaili, Pazar günü dönüş uçuşunda yerel saatle 13.00 civarında "bölgedeki hava koşulları normalken" üç helikopterin havalandığını söyledi.


Uçuşun başlangıcında Varzeghan'ın dağlık bölgesindeki hava koşullarının (kazanın meydana geldiği yer) mükemmel olduğunu söyleyen Esmaili şu ifadeleri kullandı;


'Uçuşun başlamasından 45 dakika sonra, konvoydan sorumlu Reisi'nin helikopterinin pilotu, yakındaki bir buluttan kaçınmak için diğer helikopterlere irtifayı artırma emrini verdi. Ancak diğer iki helikopter arasında uçan Reisi'nin helikopteri aniden ortadan kayboldu.'

Bulutların üzerinde uçmaya yaklaşık 30 saniye kala Esmaili, pilotunun ortadaki helikopterin kaybolduğunu fark ettiğini söyledi. Pilotun Reisi'nin helikopterini aramak için etrafta dolaştığını söyledi.


Bu esnada defalarca helikopter ile bağlantıya geçmek için girişimde bulunuldu. İranlı yetkiliye göre, Tebriz'in Cuma namazı imamı Ayetullah Muhammed Ali Alehashem, ölen pilotun telefonuna cevap verebildiğini ve helikopterin bir vadiye düştüğünü ve durumunun kritik olduğunu söyledi.


Esmaili, daha sonra olay yerine gelen arama kurtarma ekipleri Alehashem hariç herkesin kaza esnasında öldüğünü belirlediğini aktardı

On binlerce kişi Reisi ve beraberindekiler için düzenlenen veda törenine katıldı

İran’da on binlerce kişi, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için düzenlenen veda törenine katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!