İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail’in bombardımanda 3 İsrailli esir öldü! Rehine takasının 6.gününde Hamas 10 İsrailli esiri bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2023 18:42

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in insani aradan önce Gazze Şeridi’ne düzenlediği bombardımanda 3 İsrailli esirin öldüğü bildirildi. Esirlerden birinin 10 aylık bir bebek diğerinin ise 4 yaşında bir çocuk olduğu açıklandı. Öte yandan Gazzeli 23 hasta daha Türkiye'ye getirildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, "Önümüzdeki günlerde, erken dönemde hastaları yerinde, Gazze'de tedavi etmek istiyoruz. Sahra hastanelerimizi Gazze içinde kuracağız" ifadelerini kullandı. Rehine takasının 6.gününde Hamas 10 İsrailli rehineyi bıraktı. İşte Gazze'de yaşanan son durum...

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında ölen 3 İsrailli esirin adı daha açıklandı. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in insani aradan önce Gazze Şeridi’ne düzenlediği bombardımanda 3 İsrailli esirin öldüğü, esirlerin Sherry Silverman Bibas, Kfir Bibas ve Ariel Bibas olduğu aktarıldı.

İsrail basınında yer alan haberlerde, Kfir Bibas’ın 10 aylık, Ariel Bibas’ın ise 4 yaşında olduğu ve Sherry Silverman Bibas’ın çocukların anneleri olduğu belirtildi.

İsrail-Hamas Ateşkesi bu sabah saatlerinde sona erecek

İsrail-Hamas arasındaki insani ateşkes, bu sabah saatlerinde sona erecek. Öte yandan İsrail, Ofer Hapishanesi'nde bulunan 30 Filistinliyi hala serbest bırakmadı.

4 Taylandlı rehine serbest bırakıldı

İsrail Ordusu, Hamas'ın 10 İsrailli rehine dışında 4 Taylandlı rehineyi de serbest bıraktığını açıkladı.

Gazze Şeridi’nin kuzeyine 28 Kasım’dan bu yana 233 yardım tırı ulaştı

Gazze Şeridi’ndeki insani arada son güne girildi. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, insani aranın başladığı 28 Kasım’dan bu yana Gazze Şeridi’nin kuzeyine 233 yardım tırının ulaştığını belirtti. Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nda Mısır yardım tırlarının boşaltılmasının ve ardından yardımların Filistin tırlarına yeniden yüklemenin zor olduğuna değinen Filistin Kızılayı, personel ve gönüllüleri kuzeydeki taşıma ve boşaltma işlemlerini tamamlamak ve yeni kamyonlar üzerinde çalışmak üzere güneye dönmeleri gerektiğini bunun da sabaha kadar çalışmaları anlamına geldiğini aktardı.

Hamas 10 İsrailli rehineyi bıraktı

Rehine takasının 6.gününde 40 rehine serbest kalacak. İsrail'in 30 Filistinliyi serbest bırakması bekleniyor. 

Filistin Dışişleri Bakanı el-Maliki: Bu bir savaş değil katliam

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde konuşan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara ilişkin, "Bu bir savaş değil. Bu kimsenin haklı gösteremeyeceği bir katliamdır” dedi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Orta Doğu’daki durumu görüşmek üzere toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. El-Maliki, Gazze Şeridi’nde verilen insani aranın ateşkese dönüşmesi gerektiğini belirterek, "Bu bir savaş değil, bu kimsenin haklı gösteremeyeceği bir katliamdır. Buna bir son verilmelidir” dedi.

“GAZZE'DE HİÇ KİMSE GÜVENDE DEĞİL”

Gazze halkının evlerine geri dönmelerine izin verilmesi gerektiğini belirten el-Maliki, "15 binden fazla Filistinli İsrail tarafından öldürüldü. Bunların 10 binden fazlası kadın ve çocuk. İsrail tarafından öldürüldüler. Hayatlarını kaybetmediler, hayatları ellerinden alındı. Gazze'de hiç kimse güvende değil, ne çocuklar, ne doktorlar, ne insani yardım personeli, ne gazeteciler, ne de BM personeli. Modern tarihte eşi benzeri görülmemiş bir hızla öldürüldüler” dedi.

Guterres: Gazze büyük bir insani felaket yaşıyor

BM Güvenlik Konseyi, Orta Doğu’daki durumu görüşmek üzere ABD’nin New York kentinde bulunan BM Genel Merkez’inde bir araya geldi. Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin arasında 7 Ekim’de patlak veren çatışmalarda İsrail tarafında 33’ü çocuk bin 200’den fazla kişinin, Filistin tarafında ise üçte ikisinden fazlası çocuk ve kadın olmak üzere 14 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Konseye sunduğum Çocuklar ve Silahlı Çatışma konulu yıllık raporlarda da açıkça belirtildiği üzere, birkaç hafta içinde İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarında öldürülen çocuk sayısı, Genel Sekreter olduğumdan bu yana herhangi bir çatışmanın herhangi bir tarafı tarafından bir yıl içinde öldürülen toplam çocuk sayısından çok daha fazladır” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki insani aranın bir umut ışığı olduğunu aktaran Guterres, 2712 sayılı kararın tüm taraflardan, özellikle çocuklar olmak üzere sivillerin korunmasına, uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymalarını talep ettiğini hatırlattı.

“GAZZE'DE HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL”

İnsani aradan önce ciddi ihlallere tanık olunduğunu belirten Guterres, “Sözünü ettiğim çok sayıda sivilin öldürülmesi ve yaralanmasının ötesinde, Gazze halkının yüzde sekseni şu anda evlerinden zorla çıkarılmış durumda. Bu nüfus, Gazze'nin güneyinde giderek küçülen bir alana doğru itiliyor ve elbette Gazze'de hiçbir yer güvenli değil” dedi.

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TESİSLERİNİN DOKUNULMAZLIĞINI VURGU YAPMAK İSTİYORUM”

Gazze Şeridi’ndeki tüm evlerin tahminen yüzde 45'inin hasar gördüğünü ya da yıkıldığını ifade eden Guterres, “Bugün BM bayrağı altında güvenli bir yer arayan 1 milyondan fazla sivili barındıran Birleşmiş Milletler tesislerinin dokunulmazlığını vurgu yapmak istiyorum. UNRWA Gazze Şeridi'ndeki tüm tesislerinin koordinatlarını çatışmanın tüm taraflarıyla paylaşmaktadır. Ajans, 82 UNRWA tesisini etkileyen 104 olayı doğrulamıştır. Bu olayların 24'ü kararın kabulünden bu yana meydana gelmiştir. UNRWA okullarında barınan toplam 218 yerinden edilmiş kişinin öldüğü ve en az 894 kişinin yaralandığı bildirilmiştir” dedi.

“ÖRGÜTÜMÜZÜN TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK PERSONEL KAYBI”

Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların başlamasından bu ayna 111 BM personelinin hayatını kaybettiğini aktaran Guterres, “Bu, örgütümüzün tarihindeki en büyük personel kaybını temsil etmektedir. Açıkça ifade etmeme izin verin. Birleşmiş Milletler personeli de dahil olmak üzere siviller korunmalıdır. Hastaneler de dahil olmak üzere sivil yerleşimler korunmalıdır. BM tesisleri vurulmamalıdır. Uluslararası insancıl hukuka çatışmanın tüm tarafları tarafından her zaman saygı gösterilmelidir” dedi.
Katar, Mısır ve ABD’nin desteğiyle İsrail ve Filistin arasında varılan esir takası anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirten Guterres, “Bu anlaşmanın Gazze'deki insani durum üzerindeki olumlu etkilerini en üst düzeye çıkarmak için çalışıyoruz. Örneğin, 7 Ekim'den bu yana ilk kez kurumlar arası bir konvoy Gazze'nin kuzeyine, özellikle de Cibaliye Mülteci Kampı’ndaki dört UNRWA barınağına gıda, su, tıbbi malzeme ve barınma malzemeleri ulaştırdı. Bundan önce, on binlerce insan barınmak için buralara yığılmış olsa da, bu yerlere ya çok az yardım ulaşmış ya da hiç ulaşmamıştı. Ayrıca Gazze'ye ilk defa yemeklik gaz girdi” dedi.

Yardımların artırılmasına rağmen hala yetersiz olduğuna dikkat çeken Guterres, “İhtiyaç sahibi herkese güvenli ve engelsiz insani erişim sağlanması kritik önem taşımaktadır” dedi.

“TÜM REHİNELER DERHAL VE KOŞULSUZ OLARAK SERBEST BIRAKILMALIDIR”

Hamas’ın esir takası anlaşması kapsamında 29'u kadın, 31'i çocuk toplam 60 esiri serbest bıraktığını ifade eden Guterres, “Aynı süre zarfında anlaşma dışındaki 21 esir daha serbest bırakıldı. Bu memnuniyet verici bir başlangıçtır. Ancak ilk günden beri söylediğim gibi, tüm rehineler derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin onları ziyaret etmesine izin verilmelidir. Anlaşma kapsamında ayrıca çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 180 Filistinli tutuklu ve hükümlü İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldı” dedi.
Gazze Şeridi’nde su ve elektrik hizmetleri yeniden sağlanması gerektiğini vurgulayan Guterres, “Gıda sistemleri çöktü ve özellikle kuzeyde açlık yayılmak. Barınaklardaki sıhhi koşullar dehşet verici. Az sayıda tuvalet ve kanalizasyon taşkınları halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmakta. Çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar büyük risk altında. Gazze'nin gıda, su, yakıt, battaniye, ilaç ve sağlık malzemeleri de dahil olmak üzere insani yardımların derhal ve sürekli olarak arttırılmasına ihtiyacı var” dedi.

“REFAH SINIR KAPISI İNSANİ YARDIMLARIN ULAŞTIRILMASI KONUSUNDA YETERLİ KAPASİTEYE SAHİP DEĞİL”

Refah Sınır Kapısı’nda güvenlik prosedürlerinin yavaş işlediğini aktaran Guterres, Refah Sınır Kapısı’nın insani yardımların ulaştırılması konusunda yeterli kapasiteye sahip olmadığını belirterek, “Bu nedenle Kerem Şalom da dahil olmak üzere diğer geçiş kapılarının açılması ve hayat kurtarıcı yardımların gerekli şekilde arttırılabilmesi için denetim mekanizmalarının kolaylaştırılması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

“GÖZLERİMİZİ BAŞKA TARAFA ÇEVİRMEMELİYİZ”

Gazze halkı dünyanın gözleri önünde büyük bir insani felaket yaşadığını aktaran Guterres, "Gözlerimizi başka tarafa çevirmemeliyiz. Ateşkesin uzatılması için yoğun müzakereler yürütülüyor ki bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak gerçek bir insani ateşkese ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz. Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası hukuk temelinde, İsrail ve Filistin'in barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayacağı iki devletli bir çözümün sağlanması yönünde kararlı ve geri dönülmez bir şekilde ilerleyerek bölge halklarının nihayet bir umuda sahip olmasını sağlamalıyız. Başarısızlık Filistinlileri, İsraillileri, bölgeyi ve dünyayı sonu gelmeyen bir ölüm ve yıkım döngüsüne mahkum edecektir” dedi.

Gazze’den 23 hasta daha Türkiye’ye getirildi

Gazze’ye ulaştırılmak üzere yaklaşık 8 ton ilaç ve tıbbi malzemeyi Mısır'daki El Ariş Havalimanı'na götüren Milli Savunma Bakanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı C-130 tipi uçak, yardımların teslim edilmesinin ardından Gazzeli hasta ve refakatçilerini aldı. Uçak, Türkiye'de tedavi görecek 23 yaralı ve 21 refakatçi ile birlikte El Ariş Havalimanından havalandı ve Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı'na iniş yaptı. Çoğunluğu çocuk olan hastalar tedavi edilmek üzere hastanelere sevk edildi.

 

Sağlık Bakanı Koca: Sahra hastanelerimizi Gazze içinde kuracağız

Bölgeden hasta tahliyeleri sürerken konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sahra hastanelerimizi Gazze içinde kuracağız. Hastaları Gazze'de tedavi edeceğiz. Mısır, İsrail ve Türkiye’den oluşan bir koordinasyon ekibi ile yakın iletişim halinde, güvenli bir bölge olmasını önemsiyoruz. O nedenle bölgedeki üç alanla ilgili dün yerinde dediğim gibi inceleme yapıldı. Önümüzdeki günlerde, erken dönemde hastaları yerinde, Gazze'de tedavi etmek istiyoruz. Koordinasyon çalışmaları devam ediyor. Hastaneler ile ilgili bizim talebimiz Gazze'ye yakın bölgede olması şeklinde oldu. Bölgeden hasta tahliyeleri sürecek. Koordinasyon ekip üzerinden bu noktada, önümüzdeki günlerde yapılan çalışmalarla bir sonuç alacağımıza inanıyorum. " ifadelerini kullandı. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!