Kutup soğukları haftaya gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Kutup soğukları haftaya gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2001 14:01

Doğu Anadolu Bölgesi`nde yaşamı olumsuz yönde etkileyen soğuk havanın, hafta sonu bölgeyi terk etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, son yılların en soÄŸuk Kasım ayının yaÅŸandığı DoÄŸu Anadolu Bölgesi`nde, soÄŸuk havanın  hafta sonuna kadar etkisini sürdüreceÄŸini, hafta sonu beklenen yağışla birlikte de bölgeyi terk edeceÄŸini kaydettiler.Â

Günün en düşük hava sıcaklığının Erzurum`da eksi 24, Ardahan`da eksi 22, Kars`ta eksi 20, Ağrı`da ise eksi 18 derece olarak ölçüldüğünü belirten yetkililer, hafta sonu yağışlarla birlikte hava sıcaklıklarında 5 ila 10 derece arasında yükselmenin beklendiğini bildirdiler.

ARAÇLAR MAHSUR KALDI

Bitlis`in Hizan Ä°lçesi Kaymakamı Aslan Mucuk, aniden yaÄŸan kar nedeniyle ilçenin yüksek kesimlerinde 9 arıcının mahsur kaldığını belirterek, ``Arıcıları kurtarma operasyonu baÅŸlattık`` dedi.Â

Kaymakam Mucuk, Sağınlı, Kolludere, Karbastı, Bozpınar, Sağırkaya,Döküktaş ve Ballı köyleriyle civarında arıcılık yapan vatandaşların geri dönmeye hazırlandıkları sırada, yoğun kara  yakalandıklarını ve yollarının kapanması üzerine en yakın köylere sığındıklarını belirtti.

Ä°ZMÄ°R YÄ°NE YAÄžIÅžA TESLÄ°M OLDU

Ä°zmir`de dün geceden bu yana etkili olan ÅŸiddetli yağışlarda metrekareye 60 kilogram yağış düştüğü, yağışlı havanın 3 Aralık`a kadar etkili olacağı kaydedildi.Â

Ä°zmir Meteoroloji Bölge Müdür Yardımcısı ErdoÄŸan Erten yaptığı açıklamada, dün saat 23.00 sıralarında baÅŸlayan ÅŸiddetli yaÄŸmurda metrekareye 60 kilogram yağış düştüğünü ifade ederek, gün boyu etkili olması beklenen yağışın 3 Aralık 2001 tarihinekadar süreceÄŸini söyledi.Â

Erten, Manisa`da metrekareye 38, UÅŸak`ta 1.4, Aydın`da 8, MuÄŸla`da18 kilogram yaÄŸmur düştüğünü belirterek, Denizli`de yağışın yeni baÅŸladığını bildirdi.Â
   Â
SEL FELAKATÄ°NE ARAÅžTIRMA Ä°STEMÄ°
 
Bu arada MHP İzmir Milletvekili Yusuf Kırkpınarve arkadaşları İzmir`deki sel felaketinin nedenleri ve alınacak önlemler konusunda Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Kırkpınar`ın yanı sıra MHP`li 21 milletvekilinin de imzaladığı önergenin gerekçesinde İzmir`de yaşanan sel felaketleri ve neden olduğu yıkımlara dikkat çekildi. İzmir`in pekçok defa sele teslim olduğu anımsatılan gerekçede, daha önceki sellerde 64 kişinin hayatını kaybettiği, bu ayki felakette ise 2 kişinin öldüğü belirtildi.

MARMARİS`TE ŞİDDETLİ YAĞIŞ VE LODOS   

MuÄŸla'nın Marmaris ilçesinde saÄŸanak yağış ve ÅŸiddetli lodos, hayatı olumsuz etkiledi.    Marmaris Meteoroloji Åžube Müdürlüğü yetkilileri, son 24 saatte metrekareye ortalama 84 kilogram yağış düştüğünü, lodosun ise saattekihızının 80-85 kilometreye kadar çıktığını söylediler.Â

DERE TAŞTI TRAFİK AKSADI

Marmaris-Muğla karayolunun 18. kilometresindeki Çetibeli Deresi'nin taşması sonucu karayolu bir süre trafiğe kapanırken, sabah saatlerinden itibaren İzmir ve Fethiye yönüne gitmek isteyen araçlara kontrollü geçiş verildi.  Bu arada, dere kenarındaki yüzlerce arı kovanı ise sel sularına kapıldı. 

Marmaris Datça karayolunda meydana gelen heyelan da ulaşımı olumsuz etkiliyor. Yol kenarındaki yamaçlarda meydana gelen şelalelerin sürüklediği taş ve kaya parçaları ile yer yer toprak kaymaları ulaşımı zorlaştırıyor.  

İçmeler Beldesi`ndeki sel baskını ise bu kez zararsız atlatıldı. Belediye, iş makineleriyle toprak kaymasını önleyerek selin getirdiği taş ve kumları çekmeye çalıştı.  

Hisarönü Köyü, Değirmenyanı mevkiinde biriken sular ise tarım arazilerini göle dönüştürdü. Kaymakam İsa Küçük, Değirmenyanı`ndaki durumu yerinde inceleyerek gerekli önlemlerin alınması talimatını verdi. Hisarönü Köyü`nde çok sayıda ev ve işyerini su bastığı, ancak can kaybı meydana gelmediği öğrenildi.

Haberin Devamı

YARIN DA YAÄžMUR VAR

KuzeydoÄŸu kesimler hariç, yarın ve hafta sonu tüm yurtta yağış bekleniyor.  Devlet Meteoroloji Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğü'nün verdiÄŸi bilgiye göre, yarın (30 Kasım) kuzeydoÄŸu kesimler hariç, tüm yurt yağışlı geçecek. Yağışlar, genellikle yaÄŸmur, Akdeniz Bölgesi'nde etkili olmaküzere saÄŸanak, DoÄŸu Anadolu'nun doÄŸusunda kar ve Trakya'da ise karla karışık yaÄŸmur ÅŸeklinde olacak.Â

Yağışlı hava, hafta sonunda, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde etkili olmak üzere sürecek.     Hava sıcaklığında ise önemli bir değişiklik beklenmiyor. Meteoroloji uzmanları etkili yağış nedeniyle ilgililere ve vatandaşlara tedbirli olmaları uyarısında bulundular.

BURSA'DA SAÄžANAK SONRASI HEYELAN

Bursa'da sağanak yağışın etkisiyle meydana gelen heyelanda, 3 otomobil ve 1 ev zarar gördü.  

Bursa'da sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren sağanak yağış hayatı felç ederken, Merkez Osmangazi ilçesine bağlı Alacahırka Mahallesi Kireçocakları Mevkii'nde heyelan meydana geldi.  

Heyelanda, Halil Pehlivan'a ait ev ile evin önünde bulunan Muharrem Uludağ'a ait 16 LM 947 plakalı otomobil, Mustafa Pehlivan`a ait 16 RB 194 plakalı minibüs ile Salih Maden'e ait 16 K 0405 plakalı kamyonet taş ve toprak yığınları altında kaldı.  

Ev ve otomobillerde büyük hasar meydana gelirken, toprak kayması anında içlerinde insanların bulunmaması nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadı.  

Bu arada, Merkez Osmangazi Ä°lçe Belediyesi işçilerinin grevde olması nedeniyle taÅŸ ve toprak yığınları kaldırılamadı. VatandaÅŸlar, belediye iÅŸ makinesinin gelmemesi üzerine kendi imkanları ile araçlarını kurtarıp, evlerini temizlemeye çalıştılar.  Â

SİLİFKE'DE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Göksu Irmağı`nın yükselmesi sonucu büyük bir tehlike atlatan İçel`in Silifke ilçesinde hasar tespit çalışmaları sürüyor.  Silifke Kaymakamı Mehmet Ünal, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ile Silifke Belediyesi uzmanlarının yaptıkları hasar tespit çalışmaları sırasında, ilçe merkezinde 103 kişinin zarara uğradığının belirlendiğini söyledi.
  
Bu kişilere ilk etapta 100`er milyon lira maddi yardım yapılacağını belirten Ünal, köylerdeki hasar tespit çalışmalarının iseyarın başlayacağını söyledi.  Kırsal alanda en çok zararın hububat ekili alanlarda görüldüğünü anlatan Ünal, arazileri sular altında kalan çiftçilere 100 ton tohumluk buğday yardımı yapacaklarını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!