Küresel ısınma ne getirecek

Güncelleme Tarihi:

Küresel ısınma ne getirecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 10:17

Dünyada küresel ısınmanın yol açacağı sorunların ne olacağı artık Batı basınında da çok yer alıyor.

Haberin Devamı

Birçok gazete küresel ısınmanın sonuçları ile ilgili bir haberi manşetten ya da ilk sayfadan aktarıyor okuyucularına.

 

The Times gazetesi de ilk sayfasından verdiği haberinde “Su dünyası: Dünya 1000 yıl sonra nasıl görünecek?” başlığını atıyor.

 

Gazete bir grup bilim adamı küresel ısınmanın etkileri sonucu bin yıl sonra dünyanın nasıl bir yer olacağına dair sanal bir görünüm ortaya çıkardı diyor. Buna göre 3000 yılında ortalama hava sıcaklığı 15 derece artmış olacak, deniz seviyesi 11 metreden fazla yükselecek, deniz suyunun yapısında ciddi değişimler olacak ve ekosistem bozulacak. Gazete suların bu kadar yükselmesinin dünya üzerindeki birçok şehri ortadan kaldıracağına dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar bu durumun önüne geçmenin bir yolu olduğuna dikkat çekiyorlar. Çözüm 2020 yılına kadar küresel ısınmayı tetikleyen etkilerin tamamen ortadan kaldırılması. Eğer bu yapılırsa felaket senaryosunun gerçeğe dönmesinin engellenebileceği belirtiliyor.

 

Haberin Devamı

HAMAS LİDERİNİN TÜRKİYE ZİYARETİ

 

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Ha’aretz, Hamas liderinin Türkiye ziyaretini ilk sayfasından aktarıyor. Gazete İsrail ve Filistin ile yakın ilişkiler içerisinde bulunan Türkiye’ Hamas’ı uyardı diye yazıyor. Hamas liderinin dışişleri bakanı Abdullah Gül ile görüştüğüne dikkat çekilen haberde Gül’ün Hamas lideri Meşhal’e uluslararası toplumun beklentilerini hatırlattığına dikkat çekiliyor. Hamas yöneticilerinin de görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada Türkiye’nin İslam dünyasında demokratik bir yönetim olabildiğini görebilmek açısından için iyi bir örnek olduğunu ve Türkiye’yi kendilerine model olarak alacaklarını söyledikleri belirtiliyor.

 

The New York Times gazetesi de konu ile ilgili haberinde İsrail Dışişleri Bakanı'nın Abdullah Gül ile yaptığı telefon görüşmesinde ziyaretten duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini ve ziyareti protesto ettiğini söylediğini yazıyor.

 

Haberin Devamı

The Washington Post gazetesi de haberi “Türkiye Hamas’a İsrail’i tanı çağrısı yaptı” şeklinde veriyor.

 

Fransız Le Figaro gazetesi "Erdoğan yönetiminin Hamas’a resmi davette bulunup bulunmadığı tartışma konusu oldu" diye yazıyor.

 

TÜRKİYE'DE AKP KONUSUNDA KORKULAN OLMADI

 

İngiliz The Guardian gazetesinde bu sabah yer alan bir haberde Türkiye İslamcı grupların iktidara geldiği ülkeler arasında listeleniyor. Gazetenin Mısır’daki Müslüman Kardeşler ile İngiliz hükümetinin temasa geçmenin yollarını aradığı şeklindeki haberinde Türkiye; Filistin, Suriye, Lübnan, Malezya ve Pakistan gibi ülkeler arasında gösteriliyor. Gazete haberinde AKP 2002 yılında seçimleri kazanıp iktidara geldiğinde ülkeyi İslami bir yönetime doğru götüreceği yolunda korkular vardı ancak şu ana kadar bu korkular yersiz çıkmış gibi görünüyor ifadesini kullanıyor.

 

Haberin Devamı

KURTLAR VADİSİ IRAK HABER OLMAYA DEVAM EDİYOR

 

The New York Times gazetesinde yer alan bir haberde filmin şu ana kadar elde ettiği gişe başarısından bahsedilirken senaryonun Amerikan karşıtı bir havası olduğuna dikkat çekiliyor. Gazete film gösterime girdiği 3 şubattan bu yana Türkiye’de 3 milyon kişi tarafından izlendi ve bu sayı 5 milyona ulaşacak yorumunu yapıyor.

 

Filmin Avrupa ülkelerinde de gösterilmeye başlandığına dikkat çeken The New York Times, filmin şu an Almanya, Hollanda ve Avusturya’da gösterimde olduğunu ilk hafta Almanya 228 bin kişi tarafından izlendiğini yazıyor. Gazete haberinde filmin yapımcısı PANA film şirketinin ortaklarından Mehmet Canpolat’ın açıklamalarına da yer veriyor. Canpolat “Filmde geçen olayları biz kurgulamadık bunlar zaten haberlerde anlatılan olaylardı” diyor.

 

Haberin Devamı

İngiliz The Times gazetesinde de yer alan bir haberde “Amerikan karşıtı film Türkiye’de rekor kırıyor” ifadesi kullanılıyor. Gazete daha önce Türkiye Amerika arasındaki bir savaşı konu alan “Metal Fırtına” adlı kitabın başarısını bu filmde yakalayacak görünüyor yorumunu yapıyor. The Times Amerikalı diplomatların filmin Amerikan karşıtı senaryosu ve gişe başarısına karşın bunun bir anlam ifade etmediğini söylediklerine dikkat çekiyor.

 

EBU GARİP CEZAEVİ'NDEKİ İŞKENCEYE TEPKİLER

 

Amerikalı askerlerin Iraklı mahkumlara işkence görüntülerinin yeniden ortaya çıkması Ebu Garib cezaevini bir kez daha dünya basının gündemine taşıdı. The Guardian gazetesi işkencelere ait yeni görüntülerin ortaya çıkmasının ardından Ebu Garib’te yaşanan olayları anlatan Amerikan ordusu raporunun da basına sızdığını yazıyor. Amerikan ordusunun Ebu Garib raporunda işkence ve kötü muameleyi belgeleyen 1325 fotoğraf, 93 video kaydı ve pornografik içerikli 660, ölmüş olan Iraklı mahkumları gösteren 546 fotoğraf bulunduğunu belirtiyor.

 

Haberin Devamı

Gazete bu rapor Bush yönetimi açısından daha kötü bir zamanda ortaya çıkmazdı yorumunu yapıyor ve raporun basına sızmasının tüm dünyada Hz. Muhammed karikatürlerine tepkilerin olduğu, İngiliz askerlerinin Iraklı gençleri döverken görüntülerinin yayınlandığı ve BM’nin Guantanamo raporunu açıkladığı bir döneme denk geldiğine dikkat çekiyor. Bir başka İngiliz gazetesi Independent ise Ebu Garib’teki işkence olaylarını başyazısında değerlendiriyor. Gazete Amerikan yönetiminin yeni fotoğrafların şiddet olaylarını artıracağı endişesi anlaşılabilir ama eğer bu kötü muameleler olmasaydı ortada Iraklıları kızdıracak fotoğraflarda olmayacaktı diye yazıyor. Independent başyazısının başlığında da Ebu Garib cezaevini yıkın çağrısında bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!