Kuran ayetlerinden üçte ikisi dış politika mesajı içerir

Güncelleme Tarihi:

Kuran ayetlerinden üçte ikisi dış politika mesajı içerir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2014 14:02

İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, ilginç bir dış politika vizyonu açıkladı.

Haberin Devamı

Kuran’ı dış politikaya ilişkin mesajlar içerip içermediği yönünden okuduğunu belirten Bikdeli, “Kuran ayetlerinin hemen hemen üçte ikisi, uluslararası ilişkiler ve dış politika mesajları içermektedir. Örnek vermek gerekirse, Kuran-ı Kerim’in ilk ayeti Fatiha suresidir. Bu ayetin içeriği bile bize dış politikada yol gösterebilir” dedi.

Büyükelçi Bikdeli, dünyada yaşanan değişim sürecine ilişkin de Türkiye’ye, “Rekabet içinde olmayalım. Geleneksel zihniyetten kurtulalım” çağrısında bulundu.

Büyükelçi Bikdeli, bugün Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün konuğu oldu. Büyükelçi Bikdeli, burada İran’ın dış politikasına ilişkin şu mesajları verdi:

REKABET İÇİNDE OLMAMALIYIZ
“İran ve Türkiye ilişkileri tarihsel, açık, net ve dostluğa dayalı ilişkiler olmuştur. Son birkaç yıl içinde ilişkilerimizin kalitesi değişikliğe uğramıştır ve artmaktadır. İlişkilerimizin son yıllardaki en önemli özelliklerinden biri de geçiş dönemimizdeki karşılıklı anlayışlarımızdan kaynaklanmaktadır. Geçmişte geçiş dönemleri büyük savaşlarla birlikte gerçekleşmiştir. Günümüzde ise geçiş dönemlerinin kalitesi ve şekli değişmiştir. Önümüzdeki 5 yılda yapacağımız girişimlerimiz önümüzdeki 100 yıldaki geleceğimizi belirleyecektir. Bazı güçler mevcut durumu koruma, diğer güçler de dünyamızda yeni bir güç olarak belirlenmeye çalışmaktadırlar. Şayet bizler bu süreç içinde kapasitelerimiz karşıtlık ve rakabet için kullanırsak kapasitelerimiz aşınacak ve hiçbir işe yaramayacaktır. Geçiş sürecinde karanlık bir ortamda hareket ediyoruz. Omuz omuza bu süreci geçirmemiz lazım.

Haberin Devamı

GELENEKSEL ZİHNİYETTEN KURTULALIM
Bizler ki 19. ve 20.yüzyıl geçiş süreçlerinde başarısız olmuşuzdur. 21. yüzyıl geçiş sürecinde başarılı olmamız lazım. Bunun içinde tarihi ve geleneksel zihniyetten kurtulmamız lazım. Bilim adamlarımız, öğretim üyelerimiz dünya düzenine ilikin algılarını birleştirmeli. Geleceği batı bakış açısından değil de İran ve Türkiye açısından değerlendirmemiz lazım. Artık uluslararası düzen daha geniş bir döngü içindedir ve bunu değerlendirmek için bizler için de fırsat mevcuttur. Etkileşim sürecinden yaralanarak İran ve Türkiye İslam dünyasında iki örnek ülkeye dönüşebilir. Uluslararası geçiş döneminde kesinlikle karşılık işbirliğine ihtiyacımız. Geleceğimizi bu belirleyecektir.

Haberin Devamı

VİZE İSYANI
Bizler Türk vatandaşlarının ‘Pasaportumuza İran vizesi damgası vurulursa Amerika’ya girişte sorun yaşar mıyız’ kaygısına çok şaşırıyoruz. Bu zihniyet nereden ortaya çıktı? Birçok İranlı, İran pasaportu ile Amerika’da okuyor ve çalışıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!