Kudüs’e Türk anıtı

Güncelleme Tarihi:

Kudüs’e Türk anıtı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2007 00:00

Türkiye’nin, Birinci Dünya Savaşı’nda bölgeyi savunurken can veren askerlerin anısına Kudüs’te anıt inşa etme planında son aşamaya gelindi.

Harem-i Şerif’in doğu duvarına bitişik olacak anıtın inşasına, Kudüs belediyesi onay verince başlanacak. İnşaat izni verilmeyen bölgede Türkiye’ye jest yapılacak.

İSRAİL’in saygın Haaretz Gazetesi, İslam’ın en kutsal üçüncü mekanı olan El Aksa Camii’nin de bulunduğu ve Batılıların Tapınak Tepesi dedikleri Harem-i Şerif’e dahil Doğu Duvarı yakınında inşa edilecek Türk anıtı için herşeyin hazır olduğunu yazdı. Gazeteye göre, Ankara’nın girişiminin ardından İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in de desteğini alan proje için, bölgedeki İslam eserlerinden sorumlu olan "Vakıf" da arsa tahsis etti. Proje Kudüs Belediyesi tarafından da onaylandıktan sonra anıtın temeli atılacak. Gazete, projeye tek muhalefetin, belediye meclisindeki bazı sağcı üyelerden geldiğini bildirdi, ancak AFP, Başbakan Olmert’in henüz yeşil ışık yakmadığını savundu.

Birinci Dünya Savaşı sonunda bölgeyi savunurken can veren Osmanlı askerlerinin anısına dikilecek anıt, Kudüs’ün içindeki binlerce yıllık Eski Şehir’in sınırını çizen tarihi duvarlardan doğu tarafında bulunanına neredeyse bitişik olarak inşa edilecek.

Sur dibindeki Müslüman mezarlıklarından birinin yakınındaki 120 metrekarelik arsayı anıt için tahsis ettiklerini AFP’ye açıklayan Vakıf Başkanı Azzam el Hatib, "Ankara’nın birkaç ay önce ilettiği talep üzerine, Kudüs’teki Osmanlı askerleri için anıt dikilmesine izin verdik" dedi. Türkiye, geçen yıl İsrail’in başladığı tartışmalı Harem-i Şerif restorasyonu sırasında Tel Aviv Yönetimi ile Vakıf arasında arabuluculuk yapmıştı.

Kudüslü Araplar ve Vakıf, son olarak 1967 savaşında ölen Ürdün askerleri için şehirde bir anıt dikilmesini istemiş, sonunda bölgede canını veren tüm askerlerin anısına bir anıt dikilip orta yol bulunmuştu.

Burada Türk bayrağı dalgalanacak

Normal şartlarda 70 metre yakınında her tür inşaatın yasak olduğu Harem-i Şerif kompleksine sadece 5 metre uzaklıktaki Türk anıtı, Doğu Duvarı’ndaki tarihi Aslan Kapısı’nın (Altın Kapı) yakınında yer alacak. Üç metrelik anıtın tepesinde Türk bayrağı dalgalanacak.

Büyükbabası orada şehit düştü

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Osmanlı ordusunda subay olan büyükbabası da Birinci Dünya Savaşı’nda Kudüs’te şehit düşmüştü. Haaretz gazetesi daha önce, Büyükanıt’ın şehitler anıtının temel atma törenine katılacağını yazmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!