Putin'den Ukrayna'ya kritik çağrı: 'Kiev'in tek yapması gereken şey...'

Güncelleme Tarihi:

Putinden Ukraynaya kritik çağrı: Kievin tek yapması gereken şey...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2022 15:58

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko bugün Kremlin’de bir araya geldi. Liderler ikili görüşme sonrası düzenledikleri ortak basın toplantısında Rusya Ukrayna krizine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Putin yaptığı açıklamada "Kiev'in yapması gereken tek şey müzakere masasına oturmak ve bu çatışmanın sona ermesine katkıda bulunmak" dedi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Kremlin’de bir araya geldi. Ukrayna sınırında ortak askeri tatbikatlara imza atan iki ülkenin lideri kameralara son derece samimi pozlar verdi.

Macron görüşmesi ile gündem olan uzun masanın yerini ufak bir masanın aldığı görülürken Belarus liderine PCR testi yaptırıp yaptırmadığını soran Putin, Lukaşenko’ya sarıldı.

Putinden Ukraynaya kritik çağrı: Kievin tek yapması gereken şey...

'Sizle düzenli olarak temas halindeyiz. Ancak 2022'de yüz yüze ilk kez görüşüyoruz' diyen Putin, konuşulacak çok konu olduğunu belirtti.

İki ülkenin  ortak tatbikatlarda aktif bir aşamada olduklarının altını çizen Putin, yarın önemli bir tatbikata katılacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Lukaşenko ise 'Tüm dünyayı yarın Ukrayna’ya saldıracağımız, orayı yok edeceğimiz yönünde korkutuyorlar' dedi. Belarus lideri böyle bir niyetlerinin olmadığının altını çizdi.

PUTİN: KİEV'İN YAPMASI GEREKEN TEK ŞEY...

İki lider görüşme sonrası kameralar karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi.  Toplantıda sözü ilk olarak alan Putin, "Ukrayna'nın doğusunda Donbass bölgesinde tansiyonun yükseldiğini görüyoruz. Kiev Minsk anlaşmalarına uymuyor. Donbass'a özel bir pozisyon verilmesini de reddediyor. Kiev'in yapması gereken tek şey müzakere masasına oturmak ve bu çatışmanın sona ermesine katkıda bulunmak." dedi.

LUKAŞENKO: KUŞATILMIŞ DURUMDAYIZ

Belarus Devlet Başkanı ise, "Ukrayna ile ortak 150 km'lik sınırımız var. Sınırı korumak bizim sorumluluğumuz. Hiçbir zaman bunu saklamadık. Herkes bu belgelerin farkında, bu belgelerin ne olduğunu biliyorlar. Şeffaf şekilde kararları alıyoruz, kimseden bu kararları saklamıyoruz" dedi.

Lukaşenko sözlerine şöyle devam etti;

"Medya temsilcilerinin de görmüş olduğu gibi büyük bir askeri sığınak tarafından kuşatılmış durumdayız. Temel fikir 2021-2023-2028 için bir birleşik programı hayata geçirmek. Yüzde 30'luk bir ilerleme kaydedildi. Bir sınır çizildi, Sayın Başkan da bundan bahsetti. dikkatimizi yoğun bir şekilde bölgeye yoğunlaştırmış durumdayız.

EKONOMİK SAVAŞ VURGUSU

Haberin Devamı

Ve yaptırım dünyasının ön cephesinde yer almak isteyenler ise bundan en fazla zarar görecek insanlardır. Ekonomik savaş henüz başlamadı bize karşı. Biz bunun gibi yaptırımlar ve gerilimlere karşı atılacak adımlara dikkat etmeliyiz. Bir savaşın ön cephesinde yer almak isteyenler varsa eğer en çok onlar zarar göreceklerdir. Bize karşı başlatılan bir ekonomik savaştan bahsediyoruz. Çok dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bugün bu konuları ele aldık Putin'le.

Rusya Federasyonu da hiçbir şeyi saklamadan süreci şeffaf şekilde yürütmekte. İş birliği ile ikili ticaretimizle bu konuları ilerleteceğiz. Dünya çok büyük, tabii ki kapıları kapatamazsınız. Ekonomiden de bahsettik. Geçtiğimiz sene pandemi ve virüs koşullarına rağmen çok iyi bir işbirliği yürüttük. Faaliyetlerimiz devam ediyor. Sayın Putin, kaydettiğimiz başarılardan bahsetti. Ekonomiyi destekleyeceğimiz destek paketlerinden bahsettik."

Haberin Devamı

2014'TE DE REDDETMİŞTİ

Rusya Ukrayna sınırındaki askeri varlığının bir işgal hazırlığı olmadığını her fırsatta dile getiriyor. Ancak 2014'te de Rusya benzer iddialarda bulunmuş ve saha sonra Kırım'ı ilhak etmişti.

Putin'in o zamandan beri doğu Ukrayna'daki ayrılıkçıları batı destekli Ukrayna hükümeti karşısında her fırsatta desteklediği sıkça dile getirildi.

KRİZ O ADIMLA BAŞLADI

Rusya ile Ukrayna'yı karşı karşıya getiren kriz dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması ile başladı.

Putinden Ukraynaya kritik çağrı: Kievin tek yapması gereken şey...

Bu adım sonrası 21 Kasım 2013'te ülkede gösteriler başladı. Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar bağımsızlıklarını ilan etti.

Haberin Devamı

Bunun üzerine ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında çatışmalar başlamış, 18 Mart 2014'te bölge Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Resmi rakamlara göre, 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!