Kosova'da çatışmalar başkente dayandı

Güncelleme Tarihi:

Kosovada çatışmalar başkente dayandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD özel temsilcisi Richard Holbrooke, Kosova'da akan kanın durdurulması için Belgrad'ta temaslarda bulunurken çatışmalar giderek başkent Priştine'ye yaklaşıyor. Başkente 10 km uzaklıkta kömür madenleri ve elektrik santrallerinin bulunduğu Belaçec köyünde çatışmalar patlak verdi.

Yugoslavya'dan özerklik isteyen Kosovalı Arnavutlarla, Sırp güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar, olayların başladığı Mart ayından bu yana ilk kez başkente bu kadar yaklaştı. Kosova Haber Merkezi, çatışmalar nedeniyle Belaçes sakinlerinin köyü terkettiğini haber veriyor. Ko Ha Ditorenin Gazetesi'ne göre, köydeki hayati öneme sahip kömür madenleri Kosova Kurtuluş Ordusu'nun kontrolüne geçti. Belaçes'te bulunan dev termik santral ise Sırp güvenlik güçlerinin elinde. Ancak santralin kömür stoğunun sona ermesi halinde Kosova'da hayatın tamamen felç olabileceği belirtiliyor.

Kosova'da gergin günler yaşanırken, bir süre önce ABD tarafından BM Büyükelçiliği'ne atanan Bosna barışının mimarı Holbrooke, önceki gün Belgrad'ta Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ile bir araya geldi. 4 saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kosova'da barışçıl bir çözüme ulaşılması için giderek vaktin daraldığı uyarısında bulundu. Miloseviç'ten barışa son bir şans tanımasını isteyen Holbrooke, dün Kosova'ya geldi.

Holbrooke, Kosova'daki temasları sırasında Sırbistan'dan bağımsızlık kazanmak için silahlı mücadele yürüten Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (KKO) üniformalı ve silahlı temsilcileriyle de görüştü. Kosova'nın batısındaki çatışma alanını giden Holbrooke burada iki KKO savaşçısıyla yaklaşık 30 dakikalık bir görüşme yaptı. Holbrooke, ayrılıkçı KKO gerillarıyla buluşan ilk ABD'li yetkili oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!