Koalisyondan Nusra lehine hava saldırısı

Güncelleme Tarihi:

Koalisyondan Nusra lehine hava saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2015 00:55

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD öncülüğündeki koalisyonun ilk kez IŞİD’e karşı Kürtler dışında aralarında terör örgütü El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ve diğer muhalif gruplara destek anlamına gelen hava operasyonları düzenlediğini duyurdu. Uçaklar Halep vilayetinin Soran kasabasındaki IŞİD hedeflerini vurdu.

Haberin Devamı

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, Suriye’de ilk kez aralarında terör örgütü El Kaide’nin kolu el Nusra Cephesi ve Ahrar el Şam gibi örgütlerin olduğu muhalif gruplara hava desteği anlamına gelecek bir hava operasyonu düzenledi. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Halep vilayetinin Soran kasabasında terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerine yönelik önceki gece en az dört hava saldırısı düzenlendiğini ve en az 8 militanın öldürüldüğünü duyurdu.

‘DESTEK ANLAMINDA’

SOHR, vurulan bölgede IŞİD’in, aralarında el Nusra ve Ahrar el-Şam gibi örgütlerin olduğu muhalif gruplarla çatıştığını belirtti. Gözlemevi başkanı Rami Abdülrahman Fransız AFP ajansına yaptığı açıklamada, “Uluslararası koalisyon ilk kez IŞİD’e karşı savaşan ve Kürt olmayan gruplara destek verdi” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz hafta el Nusra lideri Ebu Muhammed el Colani, El Cezire’ye verdiği röportajda Batı’ya saldırı planlarının olmadığını, Esad rejimine karşı savaştıklarını söylemişti.

Haberin Devamı

TERÖR LİSTESİNDE

Hem El Nusra hem de Ahrar el Şam 20 Mayıs gibi yakın bir tarihte ABD’nin hava saldırılarına hedef olmuştu. Bu saldırılardan birinde 15 El Nusra militanı ölmüştü. IŞİD gibi El Nusra Cephesi de Washington’un terör örgütleri listesinde yer alıyor. IŞİD destekçileri sosyal medyada El Nusra ve Ahrar el Şam’ı ABD öncülüğündeki koalisyonla işbirliği yapmakla suçluyor. Benzer ideolojik yaklaşımları paylaşmakla birlikte IŞİD ve el Nusra birbirlerine rakip konumda.

HASEKE’DE IŞİD GERİLEDİ

Suriye’nin kuzeydoğusunda Hasake kentine yönelik IŞİD saldırısı püskürtüldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esad rejimine bağlı güçlerin IŞİD militanlarını kentin güney girişinden iki kilometre geriye sürdüğünü bildirdi. Haseke kenti Suriyeli Kürtlerin siyasi oluşumu PYD ile Esad rejimi tarafından birlikte yönetiliyor. Haseke’ye yönelik IŞİD saldırısı 30 Mayıs’ta başladı.

IRAK ORDUSU BEYCİ’DE İLERLİYOR

Irak birlikleri ülkenin en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Beyci ilçesinin kilit bölgelerini IŞİD’den geri aldı. Irak İçişleri Bakanlığı Hızlı Tepki Kuvvetleri’nde görevli tuğgeneral Nassir el Fartousi dün devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Beyci’deki yerel yönetim binasını ele geçirdiklerini bildirdi. Bağdat’ın 250 km kuzeyinde olan Beyci bir yıl önce IŞİD’in eline geçmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!