Kızıllara izin vermeyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Kızıllara izin vermeyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Arnavutluk'ta haftasonu muhalefetteki Demokratik Parti milletvekillerinden Asım Haydari'nin öldürülmesinden sonra gergin günler yaşıyor. Hükümeti devirmek için dokunulmazlığı kaldırılmak istenen Demokratik Parti lideri Sali Berişa, halkı Başbakan Fatos Nano diktatörlüğünü devirmeye çağırdı.

Sali Berişa, dün parti merkezinde yaptığı konuşmada destekçilerine atıfta bulunarak, ‘Enver Hoca diktatörlüğünü devirenler, teröristlerin diktatörlüğünü de devirecektir. Arnavutluk’a, neo-komünist yeni bir diktatörlüğün dönmesine izin vermeyeceğiz' diye meydan okudu.

‘Hiçbir zaman ülkeyi terketmeyeceğim’ diyen Sali Berişa, dokunulmazlığının kaldırılması yolundaki girişimlere ise ‘Endişeli değilim. Her durumda mücadeleme devam etmek için hazırlıklıyım. Her zaman ölü ya da diri, evimde veya başak bir yerde, ama bu ülkede olacağım’ diye yanıt verdi.

Berişa, basın toplantısı düzenlediği sırada parti merkezi önünde toplanan bir grup ‘Nano seni o..... ç...... Sen Yunanlısın, Arnavut değil’, ‘Nano’ya ölüm' diye slogan attılar. Daha sonra Sali Berişa ve eşi Liri ve yaklaşık 2000 Demokratik Parti taraftarı Skanderbeg Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş olaysız sona erdi.

Asım Haydari'nin öldürülmesiyle patlak veren şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 3 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Muhalefet, Haydari'nin ölümünden iktidarı sorumlu tutuyor. Bu arada Demokratik Parti Merkezi'ni işgal altında tutan Berişa taraftarları, Nano'nun ültimatomu ve parti liderlerinin isteği doğrultusunda eyleme son verdiler.

Kosova daha ciddi

Arnavutluk'ta yaşanan şiddet olayları Kosova'da da dikkatle izleniyor. Kısa adı UÇK olan Kosova Kurtuluş Ordusu'nun siyasi kanadının temsilcisi Adem Demaçi, Arnavutluk'daki gelişmeleri Hürriyet'e değerlendirdi. Demaçi, Kosova krizini Arnavutluk'taki hükümet krizinden çok daha derin bir kriz olarak değerlendirdi. Demaçi, ‘Arnavutluk’ta yaşanan olayları gelip geçici bir fırtına olarak görüyorum. Bundan dolayı Kosova sorunu konusunda sadece kısmi bir etki yaratabileceğini düşünüyorum' dedi. Arnavutluk'taki olaylara UÇK'nın karışıp karışmadığı yolundaki soruya ise Demaçi, ‘Hayır’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!