Kız öğrencilere üniversite yasağı

Güncelleme Tarihi:

Kız öğrencilere üniversite yasağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2022 07:00

Afganistan’da Taliban yönetimi, son olarak kadın öğrencilerin üniversite eğitimini yasakladı. Afgan kadınlar karara ateş püskürürken, Türkiye “İslam’ın ruhuna aykırı” diyerek karara tepki gösterdi.

Haberin Devamı

ABD’nin 2021’de Afganistan’dan çekilmesiyle ülkede yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlara üniversite eğitimini yasakladı. Taliban Yüksek Eğitim Bakanı Ziyaullah Haşmi tarafından yapılan açıklamada, yasağın “bir sonraki bildiriye kadar” geçerli olacağı belirtildi. Karar, son kabine toplantısı sonrası kamuyla paylaşıldı.

SIRALAR BOŞ KALDI

Kararın ardından dün başkentteki Kabil Üniversitesi’nin girişinde Taliban güçleri tarafından durdurulan kadın öğrenciler dikkat çekti. Taliban’ın iktidara gelmesiyle, üniversitelerde kadın ve erkek öğrencilerin bulunduğu alanlar katı kurallarla ayrılıyor, kadın öğrencilere sadece kadın öğretmenler ders verebiliyordu. Erkek öğrencilerden paravanla kadın öğrencilere ayrılan sıraların da son kararın ardından boş kaldığı görüntüler objektife yansıdı.

Haberin Devamı

Kız öğrencilere üniversite yasağı

Henüz üç ay önce binlerce kadın öğrenci üniversite sınavına girerken, kadınların üniversitede okuyabilecekleri bölümler sınırlandırılmıştı. Veterinerlik, mühendislik, ekonomi, tarım ve gazetecilik kadınlara yasak olan bölümlerden bazılarıydı.

‘KEŞKE KADIN OLMASAYDIM’

Karara ilişkin Amerikan AP haber ajansına açıklamalarda bulunan Nangarhar Üniversitesi’nden bir kadın öğrenci, “Gazetecilik ve iletişim bölümünde üçüncü sınıf öğrencisiydim. Artık hayallerimi, umutlarımı gerçekleştiremeyeceğim. Her şey gözlerimin önünden yok oluyor ve bunun için hiçbir şey yapamıyorum” dedi. Güvenlik gerekçesiyle adını paylaşmayan öğrenci, “Bu kadın olmanın suçu mu? Eğer buysa, keşke kadın olmasaydım” diye konuştu. 

KADIN HAKLARI 1.5 YILDA ERİDİ

Taliban yönetimi, 20 yıl aradan sonra yeniden iktidara geldiği 15 Ağustos 2021’den bu yana, kadınların hak ve özgürlüklerini hiçe sayan kararlara imza atıyor. Dünyadan gelen tepkiler üzerine ve hiçbir ülke tarafından tanınmaması nedeniyle kadın haklarına yönelik daha ılımlı politikalar uygulayacağını duyurmuştu. Ancak bu söylemleri önce kız çocuklarının orta öğretimden koparılması, kadınların seçilme haklarının ellerinden alınması, yalnız seyahat etmelerinin ve parklara ve spor salonlarına girişinin yasaklanması, son olarak da üniversite eğitiminin yasaklanması takip etti. ABD işgali altında kadınların geri kazandığı hakların neredeyse tümü 1.5 yıl içinde hızla geriledi.

Haberin Devamı

KALIN: İSLAM’IN RUHUNA AYKIRI

Taliban’ın son kararı Türkiye’den ve dünyadan tepki çekti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok” dedi.

Kız öğrencilere üniversite yasağı

DÜNYADAN TEPKİLER: YIKICI ETKİLERİ OLUR

- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yıkıcı etkileri olabileceğini belirterek karardan dönülmesini istedi.

- Washington yönetimi, kararı “en güçlü ifadelerle” kınadığını açıklarken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de ‘kararın Taliban için sonuçları olacağı’ uyarısında bulundu.

- Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Taliban’ın bu adımla ülkenin geleceğini yıkmaya karar verdiğini söyledi. Konuyu G7 gündemine taşıyacağını hatırlatan Baerbock, Taliban yetkililerine, “Dünya sizi izliyor” uyarısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!