Kırım Tatarları BM Barış Gücü talep etti

Güncelleme Tarihi:

Kırım Tatarları BM Barış Gücü talep etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2014 13:11

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosunda Rusya’ya katılma kararı alınmasından sonra Kırım Tatarları, bölgede bir iç savaş tehlikesinin ciddi boyuta ulaştığını vurgulayarak BM Barış Gücü talep etti.

Haberin Devamı

Kırım Tatarları BM, AB, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) Kırım’a acil Barış Gücü gönderilmesi için müracaat edilmesi çağrısı yaptı. Ankara’daki Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi’nden yapılan duyuruya göre çağrıda özetle şöyle denildi:

“Kırım Parlamentosu kendi içinde akıl dışı bir hukuksuzluk sergilemektedir. Kırım’da durum çok kritiktir ve her geçen gün daha kötüye gitmektedir. Rusya Federasyonu ordusu desteğini alan Rusya yanlısı grupların Kırım’ın barışsever sakinlerine saldırıları artmaktadır. Kırım’da kan dökülmesi an meselesidir. Bu nedenle Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak ve Kırım’da kan dökülmesinin önüne geçmek için BM Barış Gücü’nün derhal Kırım’a gelmesi hayati bir zorunluluktur. Bu itibarla, teşkilatlarınız, üyeleriniz ve kamuoyu ile birlikte ivedilikle BM’ye, AB’ye, AGİT’e ve İİT’ye Kırım’a Barış Gücü askerleri göndermeleri konusunda acil müracaatlar yapılmasını rica ederiz.”

Haberin Devamı

Kırım Tatarları, uluslararası boyutta başlattığı bu kampanya için teşkilatlarına bir başvuru mektubu ile Rusya Büyükelçiliklerine gönderilecek kınama yazılarının birer örneğini de iletti.

ÖZEL TEMSİLCİ DÖNDÜ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun özel temsilcisi olarak Ukrayna’ya giden Türkiye’nin eski Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar da temaslarını tamamlayarak önceki gece Ankara’ya döndü. Kırım’daki gelişmelerle ilgili kısa süre içinde bir rapor hazırlayacak olan Samsar, temaslarında Kırım Tatarlarına itidal içinde davranmalarını ve Kırım’ı boşaltmamalarını tavsiye etti. Tatarlar da Türkiye’den ekonomik ağırlıklı her türlü insani yardımı beklediklerini söylediler. Samsar, Ukraynalı yetkililere de ülkedeki herkesi kapsayıcı bir politika izlemeleri gerektiği mesajını verdi. Samsar’ın hazırlayacağı rapor doğrultusunda Türkiye’nin Ukrayna ve Kırım Tatarlarına yönelik yardım programı netleşecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!