Kırım saldırısına cevap: Rusya, Ukrayna’ya füze yağdırdı

Güncelleme Tarihi:

Kırım saldırısına cevap: Rusya, Ukrayna’ya füze yağdırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2023 07:00

Ukrayna’nın Kırım saldırısıyla Karadeniz filosundaki çıkarma gemisini kaybeden Rusya, işgalin başından beri en büyük hava saldırısıyla misilleme yaptı. Başkent Kiev dahil 6 şehre füze yağdı, en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Ukrayna, cuma sabahına yaklaşık 2 sene önce başlayan Rus işgalinin en büyük hava saldırılarından biriyle uyandı. Ordu, Rusya’nın ülke çapında füzeler ve dronlarla “benzeri görülmemiş ölçekteki” saldırısının en az 30 kişinin ölümüne, 160 kişinin de yaralanmasına neden olduğunu açıkladı. Füzeler, başkent Kiev’in doğu ve güneydeki Dnipro, Zaporojye, Odesa, Harkiv, Sumi ve Polonya sınırındaki Lviv kentlerindeki yerleşim yerlerini hedef aldı.

KIRIM SALDIRISINI TAKİP ETTİ

Cuma gecesi başlayan saldırılar, 26 Aralık’ta Ukrayna ordusunun, Kırım’ın Feodosya Limanı’na gerçekleştirdiği saldırıda Rus çıkarma gemisi “Novoçerkask”ı imha etmesinin ardından geldi. Rusya’nın hipersonik Kinzhal füzeleri ve İran yapımı Şehid dronlarını kullandığını belirten Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yurii Ihnat, saldırının ölçeğini “Tüm bölgelerde ve her yönde bu kadar büyük düşman saldırısı görmeyeli uzun zaman oldu” ifadeleriyle anlattı. Füzeler, Kiev’de bir metro istasyonunu, Harkiv’de bir hastaneyi, Odesa’da bir okulu ve diğer kentlerde çok sayıda apartmana isabet etti. 

Haberin Devamı

Kırım saldırısına cevap: Rusya, Ukrayna’ya füze yağdırdı

110 FÜZE ATILDI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, saldırının yaklaşık 18 saat boyunca devam ettiğini ve en az 110 füze kullandıldığını, bunların çoğunun ordu tarafından önlendiğini açıkladı. Rusya’nın bir önceki büyük hava saldırısı Kasım 2022’de 96 füzeyle gerçekleşmişti. Bombardıman, ülkenin doğu ve güney cephelerindeki çatışmaların kış şartları nedeniyle büyük ölçüde tıkandığı ve Ukrayna’nın karşı saldırısının önemli bir ilerleme sağlayamadığı bir dönemi izliyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “patlamaların sesleri, Ukrayna’ya daha fazla destek verilmesini tartışan tüm başkentlerde veya Rusya’nın ‘müzakerelere’ hazır olduğu iddia edilen tüm haber odalarında duyulmalı” açıklamasında bulundu.

ABD’DEN 250 MİLYON DOLARLIK YARDIM

RUSYA’nın saldırısı, ABD’de Biden yönetiminin Kiev’e 250 milyon dolarlık son askeri yardım paketini duyurmasını takip ediyor. Beyaz Saray’ın geçmişte gönderdiği toplam 46 milyar dolarlık yardıma kıyasla küçük kalan bu yardım, Kongre’den ek fon almadan Ukrayna’ya silah sağlamakta zorlandığının işareti olarak görülüyor. Başkan Biden’ın Ukrayna’ya yardımları sürdürmek için Kongre’den talep ettiği 60 milyar dolarlık Cumhuriyetçilerin onayına takılmış durumda. Ukrayna ordusu, Rusya’ya yönelik karşı saldırılarında cephede ilerleme sağlayabilmek için Batı ülkelerinden gelecek mühimmat yardımlarını bekliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!