Kim Pinokyo

Güncelleme Tarihi:

Kim Pinokyo
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 09:29

Almanya'da yabancı karşıtı parti AfD’nin Başkanı Frauke Petry, Saksonya'da mültecilere yönelik taşkınlıkları yapanların AfD’li olduğunu yazan basını, önyargılı davranmakla suçladı. Ama Petry aynı akşam, gösteriye AfD üyelerinin de katıldığını itiraf etmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Almanya'nın Saksonya Eyaleti'nde mültecilere karşı taşkınlıkları kim organize etti?
Clausnitz kentinde mülteci otobüsünün önünü kesip içindeki çocuk ve kadınları “Biz halkız, defolup gidin” diye

Kim Pinokyo

tehdit eden grubun arkasında kimler var?
Bautzen kentinde alevler içinde yanan mülteci yurduna alkış tutanlar kimler?

Sızan bilgilere göre; Clausnitz kentinde bir otobüs dolusu mülteci geleceği haberini, yurdun yöneticisi ve AfD üyesi Thomas Hetze uçurdu. MDR radyosuna göre gösteriyi de Hetze'nin kardeşi organize etti. Bu olayların hemen ardından AfD Başkanı Frauke Petry, Berlin'de görev yapan yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Petry, Saksonya'daki olayların altında basının AfD bağlantısı aramasını, “Tam bir önyargı” diye eleştirdi.

Haberin Devamı

Petry, Saksonya'daki taşkınlıkların AfD ile bir bağlantısı olmadığını söyledi ve “Biz demokratik bir partiyiz. AfD olarak, insanlara karşı değil, hükümete karşı eylem kararımız var” dedi.

Bir gazeteci Petry'ye, kurultayda gazetecileri, “Pinokyo basın mensupları” diye selamlamasını hatırlattı. Yalan söyledikçe burnu uzayan Pinokyo benzetmesiyle yabancı düşmanı Pegida'nın ana sloganı yalancı basın arasındaki farkı sordu. Clausnitz'deki haberlerin önyargılı yazıldığını savunan Petry, aynı günün akşamı Phoenix televizyonunda konuştu. Petry, Clausnitz'de mülteci otobüsünün önünü kesenler arasında AfD üyelerinin de bulunduğunu itiraf etti ve “Saksonya'da böyle olaylar yaşanması, üstelik de AfD üyelerinin de buna katılması beni kızdırıyor” dedi. Ama gösteriyi AfD üyelerinin organize ettiği iddialarını reddetti.

Saksonya'da yaşanan bu iki olay, Eyalet Başbakanı Stanislaw Tillich'i eleştirilerin hedefi haline getirdi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) eyalet hükümeti, 25 yıldır aşırı sağı görmezden gelmekle, böyle bir olay yokmuş gibi davranarak, olayları örtbas etmekle suçlanıyor. Tillich yoğun eleştiriler karşısında eyalette bir aşırı sağ sorun olduğunu “Acı ama gerçek” diyerek itiraf etti. Tillich aşırı sağa karşı tüm vatandaşlara göreve düştüğünü belirterek, “Tek başına siyaset ve polis bu işin üstesinden gelemez” dedi.

Haberin Devamı

Saksonya’nın başkenti Dresden'de her pazartesi yürüyen Pegida hareketinin kadın lideri Tatjana Festerling, Clausnitz ve Bautzen'deki taşkınlıkları savundu.

Festerling, “Ben Clausnitzlilerden utanmıyorum. Anlayışla karşılıyorum ve onların vatandaş cesaretine saygı duyuyorum. Vatandaşlar başka ne yapabilirdi? Yaralanan yok. Temel hak olan ifade özgürlüğünü kullanmışlar. Almanlar zorla misafir alan ev sahibi yapıldı” dedi. Göstericiler, “Clausnitz, Clausnitz” diye tezahürat tuttu. İki Almanya görüntüsü her geçen gün giderek büyüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!