Kilit isme suikast

Güncelleme Tarihi:

Kilit isme suikast
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 22:00

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki Ceramana’da Hizbullah’ın üst düzey üyelerinden Lübnanlı Samir Kantar düzenlenen füze saldırısında öldürüldü. İsrail, resmen açıklamasa da saldırının baş şüphelisi olarak görülüyor. 53 yaşındaki Kantar, İsrail’de 29 yıl hapis yattıktan sonra 2008’de takasla serbest kalmıştı.

Haberin Devamı

Şam’ın 10 kilometre güneydoğusundaki Ceramana bölgesinde dün sabaha karşı bir binaya düzenlenen saldırıda aralarında Hizbullah üyesi Samir Kantar da olan 9 kişi öldü. 29 yılını İsrail hapishanelerinde geçiren Samir Kantar, 2008 yılında İsrail’in Hizbullah ile yaptığı takas sonucu serbest kalmış ve ülkesi Lübnan’da bir kahraman gibi karşılanmıştı. Hizbullah ve görgü tanıkları saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu. Esad rejimi güçleri, İsrail jetlerinin hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

DÖRT FÜZE ATILDI
Hizbullah’ın açıklamasında da iki İsrail savaş uçağının Kantar’ın kaldığı binayı 4 füzeyle vurduğu ifade edildi. Suriye resmi medyası ise ilk haberlerinde saldırıdan muhalif güçleri sorumlu tuttu, ancak daha sonra Suriye Enformasyon Bakanı Ümran el Zubi, “Kantar’ın öldürülmesinden en çok fayda sağlayacak taraf uzun zamandır bu tür korkakça saldırılar yapmasıyla tanıdığımız Siyonist düşmandır” diyerek İsrail’i işaret etti. İran hükümeti de saldırıyı bir suikast olarak niteledi. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, uluslararası topluma İsrail’in yasa dışı eylemlerine karşı sorumluluğunu yerine getirme çağrısı yaptı. Tel Aviv yönetiminden ise daha önceki saldırılarda olduğu gibi olayı doğrulayan ya da yalanlayan bir açıklama gelmedi. Ancak İsrailli bakanlar, Kantar’ın ölmesinden duydukları memnuniyeti saklama ihtiyacı görmedi. İsrail Bayındırlık ve İskan Bakanı Yoav Gallant, “Samir Kantar gibi insanların bizim dünyamızın parçası olmaması iyi” dedi.

Haberin Devamı

Kilit isme suikast



Esad’dan madalya almıştı

İsrail’de 1979 yılında dört kişinin öldüğü bir saldırıyla ilgili olarak 16 yaşındayken 5 kez müebbet ve ek olarak 47 yıl hapis cezasına çarptırılan Samir Kantar, 29 yıl hapis yattıktan sonra 2008 yılında gerçekleştirilen İsrail ile Hizbullah arasındaki takasla özgürlüğüne kavuşmuştu. Kantar, Lübnan’da kahraman gibi karşılanmıştı. Hapse girdiğinde Filistin Kurtuluş Örgütü üyesi olan Kantar, çıktıktan sonra Hizbullah’a katılmıştı. Kantar, ‘en uzun süre İsrail’de hapis yatan Lübnanlı’ olarak biliniyordu. Lübnanlı bir Dürzi olan Kantar, 2008’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan Suriye’nin en yüksek derecedeki madalyasını almıştı.

Haberin Devamı

Kilit isme suikast


OCAKTA HİZBULLAH ÜYELERİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

İsrail, daha önce defalarca Suriye Hava Sahası’nı ihlal edip belirlediği hedefleri vurmuştu. Hiçbir zaman bu saldırılar resmen üstlenilmese de adı gizli tutulan İsrailli yetkililer ya da farklı ülkelerdeki istihbarat kaynakları saldırıları doğrulamıştı. İsrail, daha önce Suriye’de Hizbullah’a silah taşıdığı söylenen konvoyları ve bazı silah üretim merkezlerini hedef almıştı. İsrail ordusu, son olarak geçen ocakta Suriye’nin Golan Tepeleri’ndeki Kuneytra kentinde düzenlediği saldırıda Hizbullah’ın 2008’de öldürülen üst düzey komutanı İmad Mugniye’nin oğlu Cihad Mugniye’nin aralarında olduğu 6 kişiyi öldürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!