Kıbrıs’ta 3 ayda çözüm sözü

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta 3 ayda çözüm sözü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2016 23:53

KIBRIS’ta Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis arasında yaklaşık 2 yıldır devam eden müzakerelerde Rum tarafı ilk kez “3 ay içinde çözüm” hedefinde Türklerle aynı noktaya geldi.

Haberin Devamı

Türk tarafının ısrarına rağmen bugüne kadar müzakerelere zaman sınırı koymaktan sakınan ve temkinli davranan Rum lider Anastasiadis, 2016’da çözüm
hedefini kabul etti.

GARANTÖRLÜK VE TOPRAK

Masada, garantörlük ve toprak konularının kaldığını ilan eden Akıncı ve Anastasiadis, 25 Eylül’de New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la 3’lü zirve düzenleyecek. Liderler seviyesinde yoğunlaştırılmış müzakerelerin 2’nci turunu dün tamamlayan Akıncı ve Anastasiadis’in başkent Lefkoşa’daki yazılı açıklamasını BM temsilcisi Espen Barth Eide okudu. Eide, 6 başlıkta yürütülen müzakerelerde geriye Türkiye’ye Kıbrıs’a müdahale hakkı veren garantörlük ve toprak konularının kaldığını belirtti. BM yetkilisi, liderlerin BM Genel Kurulu’nun açılışı için New York’a gideceğini ve 25 Eylül’de Genel Sekreter Ban Ki-moon ile 3’lü zirve düzenleyeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

6 BAŞLIKTAN 4’Ü TAMAM

Kıbrıs müzakereleri 6 ana başlıkta; yönetim, ekonomi, AB ile ilişkiler, mülkiyet, toprak ve güvenlik (garantörlük) konularında yürütülüyor. İlk 4 başlık kapanma aşamasına geldi, geriye kalan toprak ve güvenlik (garantörlük) başlıklarında liderler yoğun bir ‘fikir alışverişinde’ bulunarak, teklifler ortaya koyuyor. Müzakere masasında Türkiye’ye garantörlük hakkı veren 1960 garanti ve ittifak anlaşmalarının iptal edilmesi, Yunanistan-Türkiye-Kıbrıs arasında yeni bir ittifak anlaşması imzalanarak, içinde Türk askerinin de bulunacağı çok uluslu bir gücün Ada’ya üslenmesi konuşuluyor. Bu durumda Türk askerinin BM Barış Gücü gibi ‘mavi bereli’ olması ve barış korucuyu görevi alması bekleniyor. Akıncı, Anastasiadis’le görüşmesinin ardından döndüğü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda New York ziyaretinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşeceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!